Verden

Angelina Jolie igjen operert for å forhindre kreft

Angelina Jolie skriver i New York Times at hun har fjernet eggstokkene og egglederne. - Jeg gikk gjennom det samme som tusener av andre kvinner, forteller hun.

For to uker siden fikk Angelina Jolie (39) beskjed fra legen sin om at hun kanskje hadde eggstokkreft. Nå har hun fjernet eggstokker og eggledere.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

I mai for to år siden skrev skuespiller og FN-spesialambassadør Angelina Jolie et innlegg i New York Times om at hun hadde fjernet brystene sine fordi hun har en genfeil som øker risikoen for brystkreft med 87 prosent. Innlegget ble lest og delt over hele verden, og Hollywood-stjernen ble overøst med støtteerklæringer og ros fordi hun satte søkelys på et tema mange synes det er vanskelig å snakke om.

Dagbok fra kirurgien

Nå har Jolieet nytt innlegg i den amerikanske storavisen under tittelen: Dagbok fra en kirurgisk operasjon. Feilen i genet BRCA1 øker nemlig også risikoen for eggstokkreft. Jolie hadde derfor lenge tenkt over om hun skulle fjerne eggstokkene og egglederne. Genfeilen er arvelig og ettersom moren, bestemoren og tanten døde av kreft, tar hun prøver hvert år.

Også i Norge kan man gjennomføre en genetisk kartlegging for å avsløre om man har en feil i genet BRCA1 eller BRCA2. Genfeilen går i arv, og familier med arvelig kreft kjennetegnes ofte av flere tilfeller av samme kreftform i familien og at sykdommen rammer tidlig. Ca. 45 norske kvinner får årlig eggstokkreft som følge av mutasjoner i disse genene.

— Viktig at noen forteller

— Det er viktig at noen står frem og forteller, ikke minst kan det hjelpe at kjente personer gjør det. Det er viktig å ha åpenhet om dette, sier Else Støring, seksjonsleder for Kreftlinjen hos Kreftforeningen.

- Sjekk ofte hos lege

Hun påpeker at mange som har hatt brystkreft, også har økt risiko for eggstokkreft.

— Symptomene kommer imidlertid ofte svært sent, så sent at svulsten er blitt stor. Det er derfor viktig å gå jevnlig til gynekolog for å få sjekket eggstokkene, sier Støring.

Det vakre i slike øyeblikk er klarheten. Det vet hva du lever for og hva som betyr noe. Angelina Jolie

- Følelsen av å være kjønnsløs

Det er ikke svært mange norske kvinner som får fjernet eggstokker og eggledere. Støring understreker også at dette er en operasjon som må vurderes grundig i forkant i samråd med legene.

— Dette kan være veldig tøft psykisk. Noen kvinner som har fått fjernet bryster, eggstokker og eggledere kan få en følelse av å være kjønnsløse. Brystene kan gjenskapes, men det kan ikke reproduksjonsorganene. Å miste muligheten til å få barn kan være en psykisk belastning for enkelte. sier hun.

Legen så mulige tegn til kreft

For to uker siden fikk Angelina Jolie telefon fra legen sin. Han så tegn som sammenlagt kunne bety kreft.

– Jeg gikk gjennom det som jeg ser for meg at tusener av andre kvinner har følt. Jeg sa til meg selv at jeg skulle forbli rolig, være sterk og at jeg ikke hadde noen grunn til å tro at jeg ikke ville leve og se mine barn vokse opp og møte mine barnebarn, skriver Jolie.

– Det vakre i slike øyeblikk

Angelina Jolie og ektemannen Brad Pitt.

Jolie er gift med skuespilleren Brad Pitt, og de har seks barn sammen, tre av dem er adopterte.— Jeg ringte min ektemann i Frankrike. Han var på et fly hjem i løpet av noen timer. Det vakre i slike øyeblikk er klarheten. Det vet hva du lever for og hva som betyr noe, skriver hun.

Måtte vente fem dager på svar

Jolie dro samme dag til den kirurgen som hadde behandlet hennes mor. Undersøkelsene viste at hvis det var kreft, var den i et tidlig stadium, men hun måtte vente fem dager på sikrere svar.

— De fem dagene passerte i en tåke. Jeg gikk på barna fotballkamper og arbeidet for å holde meg rolig og fokusert, forteller hun.

Valgte å fjerne eggstokker

Resultatene så bra ut. Kreftprøven var negativ. Jolie beskriver at hun var full av lykke, men kunne ikke omfavne barna på grunn av radioaktivitet etter billeddiagnostikken.

— Til min store lettelse hadde jeg fortsatt valget om å fjerne eggstokker og eggledere. Det gjorde jeg, skriver hun.

Legene hun forespurte, hadde alle anbefalt dette. De mente hun burde få utført preventiv kirurgi ca. ti år før hun var så gammel det tidligste krefttilfellet blant kvinner i familien.

— Min mor fikk kreftdiagnosen da hun var 49. Jeg er 39, påpeker hun.

Føler med yngre kvinner

Jolie skriver at hun nå er i overgangsalderen og at hun ikke kan få flere barn.

— Jeg føler med de kvinner som støter på dette øyeblikket tidlig i livet før de har fått barn. Deres situasjon er langt verre enn min. Jeg har undersøkt og funnet ut at det er mulig å fjerne egglederne, men beholde eggstokkene og slik fortsatt kunne bære frem barn. Jeg håper de er klar over det, skriver hun.

- Kunnskap er makt

Jolie ser at det ikke er enkelt å ta beslutninger i slike saker.

— Men det er mulig å ta kontroll og gå løs på ethvert helseproblem. Du kan søke råd, finne valgmuligheter og ta de valgene som er rett for deg. Kunnskap er makt, avslutter hun.

Antall tilfeller i Norge

Det påvises årlig nærmere 3000 tilfeller av brystkreft i Norge. Bare to prosent av disse har mutasjoner i BRCA1 og BRCA2-genene, slik Angelina Jolie har. Likevel er det så mye som hver femte brystkreftpasient som har flere tilfeller av brystkreft i familien. Slik opphoping kan også skyldes en kombinasjon av andre genetiske faktorer og miljøfaktorer, opplyser Kreftforeningen. Det kan dessuten skyldes tilfeldigheter, siden dette er en såpass utbredt sykdom. Eggstokkreft er sjeldnere, med 450 tilfeller årlig. Men her er så mye som ti prosent av tilfellene knyttet til mutasjoner i BRCA-genene.

Les også

  1. Lene (35) har brystkreft, men får ikke livsforlengende medisin

  2. «Jeg lever ikke med kreft, men min bror gjør det, og han har det ganske fint»