Verden

Våpenhvilen i Syria i ferd med å kollapse

Våpenhvilen i Syria er i ferd med å kollapse etter helgens USA-ledede angrep mot syriske regjeringsstyrker.

Angrepene fortsetter i Syria. Denne mannen ble såret i et flyangrep mot den opprørskontrollerte landsbyen Dael. Foto: Reuters / NTB scanpix
  • NTB

Ifølge militære kilder utløper våpenhvilen mandag kveld.

Syria anklager USA for å ha sabotert våpenhvilen og viser til helgens flyangrep mot syriske regjeringsstyrker.

– Hensikten med denne amerikanske aggresjonen er å få våpenhvilen til å bryte sammen, sier Syrias FN-ambassadør Bashar Ja'afari.

Minst 90 syriske regjeringssoldater ble drept i angrepet mot flybasen i Deir al-Zor, som også danske og australske kampfly deltok i.

Pentagon har beklaget angrepet og hevder at det var ment å ramme opprørere fra Den islamske staten (IS).

  • Dette er faktorene som gjør krigen i Syria historisk komplisert

Våpenhvilen utløper

Våpenhvilen utløper mandag kveld, opplyser en høytstående militær kilde i Damaskus.

– Den syriske hæren hadde kunngjort stans i kamphandlingene fram til søndag kveld, men ettersom Russland varslet en forlengelse, vil våpenhvilen nå være i kraft frem til mandag klokka 19 (18 norsk tid), opplyser militærkilden.

– Vi vet ikke om våpenhvilen kommer til å bli forlenget på nytt, legger kilden til.

En stor løgn

Den syriske opposisjonslederen George Sabra kaller våpenhvilen «en stor løgn» og viser til at hundretusenvis av syrere fortsatt venter på humanitær hjelp.

– Denne uken med våpenhvile varte ikke, og målet om å få inn humanitær hjelp ble heller ikke nådd, sier Sabra, som sitter i HNC, en allianse av flere opprørsgrupper som støttes av Saudi-Arabia.

– Russisk stunt

Russland sammenkalte søndag Sikkerhetsrådet for å diskutere det USA-ledede flyangrepet som kostet 90 syriske regjeringssoldater livet.

Møtet endte med hissig ordveksling mellom landets FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin og USAs ambassadør Samantha Power.

Power betegnet møtet i Sikkerhetsrådet som et russisk stunt, mens Tsjurkin beskrev det USA-ledede angrepet som et avtale- og løftebrudd og et illevarslende tegn for det videre samarbeidet om en våpenhvile i Syria.

Flyangrep mot Aleppo

USA anklager på sin side syriske regjeringsstyrker for å sabotere våpenhvilen ved å gjennomføre flyangrep mot de opprørskontrollerte delene av Aleppo.

Russland anklager opprørere for å bidra til den spente situasjonen i Aleppo-området.

– Opprørernes granatangrep mot regjeringsstyrkenes stillinger og boligområder øker, sier en talsmann for det russiske forsvarsdepartementet, Igor Konasjenkov.

Mange drept

Ifølge den syriske eksilgruppa SOHR ble minst elleve mennesker drept i områder der det skulle ha vært våpenhvile søndag.

Dette var det høyeste dødstallet siden våpenhvilen trådte i kraft for en uke siden, konstaterer SOHRs leder Rami Abdulrahman.

Les også

  1. Dette er faktorene som gjør krigen i Syria historisk komplisert

  2. – Forlenger våpenhvilen i Syria med to døgn

  3. Aftenposten mener: Våpenhvilen gir Syria en sjanse

Les mer om

  1. Syria
  2. FN
  3. Den islamske staten (IS)