Kreml-kilder sier de jakter på kvinnelig motkandidat til Putin. Spillet om presidentvalget i Russland er i gang.

MOSKVA (Aftenposten): Et halvt år før Russlands presidentvalg er Putins stilling så ubestridt at Kreml mener han trenger hjelp av en kvinnelig motkandidat.

President Vladimir Putin (høyre) tok med seg statsminister Dmitrij Medvedev på det mange oppfatter som en første valgkamptur til Krim i slutten av sommerferien.
  • Per Anders Johansen

5–7 kvinner skal ha vært vurdert av Kreml som «motkandidat», selv om alle vet at Putin vil vinne overlegent, sier flere kilder i Kreml til avisen Vedomosti.

– De trenger å bygge inn et minimum av drama, sier den politiske kommentatoren Konstantin Kalatsjev til avisen.

«Kvinneutspillet» er et eksempel på hvordan Kremls strateger tenker foran presidentvalget i Russland i mars 2018.

En kvinnelig motkandidat til Putin kan gi valget et lite snev av spenning, øke valgdeltagelse og gi inntrykk av litt fornyelse i et regime som har styrt Russland i 18 år.

Den uavhengige journalisten og samfunnskritikeren Ksenia Sobtsjak. Hun pekes ut av anonyme Kreml-kilder i avisen Vedomosti som en «ideell» kvinnelig motkandidat. Det hele fremstår som et påfunn fra Kreml for å gjøre det kommende presidentvalget litt mer spennende.

Presidentvalg - på russisk vis

– Idealet er en ung og moderne kvinne som Ksenia Sobtsjak: Smart, intelligent og interessant, hevdet anonyme Kreml-kilder overfor Vedomosti.

Sobtsjak er Putin-kritiker og uavhengig journalist. Hun er også datter av St. Petersburg-ordføreren Anatolij Sobtsjak, som på 90-tallet rekrutterte Putin fra KGB til politikken.

– Ren desinformasjon. Jeg vil overhodet ikke ha noe med de drittsekkene å gjøre, svarte Sobtsjak skarpt på Instagram. Hun ga denne oppsummeringen av hva hun mener om russisk politikk:

– Kjedelig og avskyelig.

Tilhengere av den russiske fotballaget Zenit i St. Petersburg hyller Putin og forsvarsministeren Sergej Sjojgu med masker under en fotballkamp 24. august.

Putin frir til de unge og kvinnene

I løpet av de neste ukene kunngjør Putin trolig at han stiller til en ny, siste seksårsperiode som president frem til 2024.

Valgdagen er fastlagt til fireårsdagen for annekteringen av Krim.

Putins kampanje er for lengst i gang, og har så langt et ungdommelig preg:

Putin «tjuvstartet» den russiske presidentvalgkampen ved å møte unge russiske kulturarbeidere på Krim. Her fikk han spørsmål om hvordan det er å «dirigere verdens største orkester».

I midten av august møtte Putin unge russere på Krim under Tavrida utdanningsforum.

Putin viser frem en fisk ha fanget under en tur til republikken Tyva i sørlige Sibir i august. Bildene av en ungdommelig president i bar overkropp vil bli en gjenganger i den russiske valgkampen.

Noen dager tidligere dro på han på fiske- og jakttur. Kreml var raskt ute med nye bilder av presidenten i bar overkropp.

President Vladimir Putin møter studenter i Jaroslavl 1. september for å diskutere «fremtiden». Presidenten sa blant annet at det landet som behersker «AI», kunstig intelligens, vil bli verdens mektigste. Han beskrev også Russland som et av verdens mest vellykkede land de siste 1000 år.

I helgen møtte Putin studenter i Jaroslavl i et storstilt show for å snakke om Russlands fremtid.

– Hva kommer etter Putin?

Flere russiske medier mener den viktigste konsekvensen av valget er at maktkampen om å bli Putins etterfølger spisser seg til.

– Hva kommer etter Putin, spør en av Russlands største aviser, Moskovskij Komsomolets.

Også Kreml-lojale Izvestia mener Putin nå må ta noen viktige veivalg om Russlands fremtid, noe som får konsekvenser for etterfølgerstriden.

– Utfallet vil få store følger på kort sikt, skriver Izvestia.

Flere målinger tyder på at russisk velgere ønsker både Putin - og endringer.

– Nå er russere mer opptatt av forandring enn stabilitet, konkluderte sjefen for det Kreml-lojale målingsinstituttet VTsIOM, Valerij Fjodorov, ifølge Ria Novosti.

Statsminister Dmitrij Medvedev og president Vladimir Putin etter det russiske Duma-valget i fjor høst, hvor Putins parti gjorde rent bord og fikk et klart flertall – uten at noen systemkritiske politikere ble valgt.

Hvem leder maktkampen under Putin?

Den anerkjente russiske tenketanken Petersburg Politikk har ved hjelp av flere eksperter pekt ut hvem de mener ligger best an i etterfølgerstriden.

På de fire første plassene kommer en sliten statsminister, en ambisiøs ordfører, en trofast livvakt og en mektig forsvarsminister.

Russlands statsminister Dmitrij Medvedev har brukt sommeren til å komme tilbake i favorittsjiktet, noe mange trodde var usannsynlig etter en beksvart vinter.

Etter at korrupsjonsjegeren Aleksej Navalnyj avslørte de eventyrlige palassene, vingårdene og yachtene som Medvedev bruker, opplevde statsministeren tidenes raskeste fall på meningsmålingene.

I sommer har dette snudd, ifølge tenketanken fra St. Petersburg, som begrunner dette blant annet med at Putin har tatt med statsministeren på 13 offentlige opptredener, blant annet til Krim.

På tur med sjefen: For Dmitrij Medvedev er det av stor betydning at Putin har tatt ham med på over 13 offentlige opptredener i sommer. Det i seg selv er nok til å snu trenden for statsministeren som har falt som en stein på meningsmålingene siden i vinter.

Ambisiøs Moskva-ordfører

Russere flest er blitt godt kjent med det smilende fjeset til Moskvas ordfører Sergej Sobjanin, som fikk makten etter det svært tvilsomme valget i 2011.

Moskva-ordføreren dukker opp nesten daglig på TV-skjermene for å åpne nye offentlige prestisjeprosjekter og en av de storslåtte prazdniker (fester og feiringer) som preger Russlands hovedstad året rundt.

Moskvas ordfører Sergej Sobjanin sammen med Vladimir Putin under feiring av russiskortodoks påske i Frelserskirken i Moskva i april 2017.

Både Sobjanin og Medvedev tilhører den mer «næringslivsvennlige» delen av Putins maktelite.

Putins tidligere livvakt ble i fjor utpekt til guvernør i Tula av den russiske presidenten. Hans politiske lynkarrière kan føre ham helt til topps i Russland.

Livvakten Aleksej Djumin

Putins gamle livvakt har det siste året styrket sin posisjon etter at presidenten i fjor utpekte ham til guvernør i Tula.

Guvernøren får en medieomtale som de færreste av hans konkurrenter kan regne med.

Alexej Djumin (44) har en egenskap som vil være avgjørende for Putin: lojalitet og bakgrunn fra sikkerhetsapparatet.

Den russiske presidenten stoler 100 prosent på Djumin. Putin kan være sikker på at hans gamle livvakt fra presidentens personlige sikkerhetstjeneste vil beskytte ham etter et maktskifte.

President Vladimir Putin og forsvarsminister Sergej Sjojgu på jakt- og fisketur i august i republikken Tyva i det sørlige Sibir. Sjojgu regnes av flere som en av de sterkeste kandidatene til å etterfølge Putin.

Forsvarsminister Sergej Sjojgu

Bortsett fra Putin er det ingen russisk politiker som har et større PR-apparat enn forsvarsminister Sergej Sjojgu.

Det militære PR-apparatet brukes kontinuerlig til å fremme bildet av Sjojgu som en sterk og effektiv leder.

Putin og forsvarsminister Sjojgu under feiringen av den russiske marines dag i St. Petersburg 30. juli.

Da Putin dro på fiske- og jakttur i Sibir i sommer, hadde han med Sjojgu som fiskekamerat. Krigen i Syria og annekteringen av Krim har økt anseelsen til Sjojgu.

Opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj arresteres under en av vårens demonstrasjoner mot korrupsjonen i Russland.

Navalnyj levnes ingen sjanse

Opposisjonspolitikeren og den selverklærte presidentkandidaten Aleksej Navalnyj kommer helt nede på 18. plass i kåringen.

Etter et brutalt overfall, medisinsk operasjon, to fengselsopphold og en lengre ferie i sommer, har Navalnyj vært mindre synlig.

Han svertes systematisk i de største russiske TV-kanalene og får uansett neppe lov til å stille i valget. Navalnyj har imidlertid brukt tiden godt til å bygge opp et politisk apparat utenfor Moskva.

Fra høyre Duma-leder Vjatsjeslav Volodin, leder for føderasjonsrådet Valentina Matvijenko og Moskvas ordfører Sobjanin sammen med Medvedev og Putin i hovedkvarteret til Putins parti Forente Russland etter fjorårets Duma-valg.

– Kampen har allerede startet

Avisen Moskovskij Komsomolets viser til at både Putin-venner og system-kritikere frykter at «uten Putin vil alt kollapse».

– Det er ikke noe kompliment for en leder at han ikke klarer å bygge et styringssystem som fungerer uten ham selv, skriver kommentator Mikhail Zubov i Mk.ru.

President Putin lytter til spørsmål fra russiske ungdommer under den årlige Tavrida-forumet på Krim 20. august. Kommentatorer oppfatter Putins Krim-rundtur som en slags start på det russiske presidentvalget i mars 2018, som alle regner med er avgjort den dagen Putin sier at han tar gjenvalg.

– Putins tid går mot slutten helt uavhengig av hvor lenge han blir sittende, hevdet den kjente russiske sosiologen Sergej Belanovskij på Facebook tidligere i august.

– Kampen har allerede startet, mente Belanovskij. Han varslet at et maktskifte vil utløse alvorlige konflikter på alle nivåer i Russland - mellom elitegrupper, oligarker, befolkningsgrupper og ulike regioner.