Kraftigste jordskjelv i Mexico på over hundre år - minst 58 omkom

Jordskjelvet har så langt krevd minst 58 liv. Men tsunamivarselet ble avblåst, og Mexico by slapp unna store ødeleggelser.

En kvinne holder datteren sin mens hun ser på ødeleggelsene etter jordskjelvet i Mexico by.

Mexicos president Enrique Peña Nieto sier at jordskjelvet er det kraftigste på over hundre år og oppgir en styrke på 8,2.

Det amerikanske jordskjelvsenteret USGS har registrert over 20 etterskjelv med styrke over 4. Et vesentlig større etterskjelv de nærmeste timer er ikke usannsynlig.

Jordskjelvet traff utenfor kysten sør i Mexico klokken 22.49 lokal tid torsdag. Det kraftige skjelvet utløste mindre tsunamibølger, men det har foreløpig ikke blitt meldt om store ødeleggelser som følge av dette.

Fra Mexico by.

USGSs (US Geological Survey) målinger viste at jordskjelvet i styrke var på størrelse med det som tok livet av over 10.000 mennesker i Mexico by i 1985, og som la store deler av byen i ruiner. Noen mener at 20.000 mennesker mistet livet.

Denne gangen ser imidlertid både dødstallene og de materielle ødeleggelsene ut til å være langt lavere. Fredag opplyste mexicanske myndigheter at de hittil har registrert 58 omkomne.

Panikk

Likevel førte skjelvet til panikk i store deler av landet da det rammet rett før midnatt torsdag kveld lokal tid.

– Jordskjelvet var veldig kraftig. Alt ristet. Vi våknet, og jeg bare tok datteren min og sprang ut av huset. Vi er så redde, sier Elvira Acevedo til det svenske nyhetsbyrået TT. Hun og familien bor i Puerto Escondido på stillehavskysten av Mexico.

Ifølge Peña Nieto kunne 50 millioner av Mexicos 120 millioner innbyggere merke skjelvet. Selv i hovedstaden Mexico by 1.000 kilometer unna strømmet folk ut i gatene i panikk da sengene slo i veggen og bygninger begynte å svaie.

En kollapset bygning etter jordskjelvet i Juchitan i delstaten Oaxaca.

Tapene av menneskeliv skjedde først og fremst i de sørlige delstatene Oaxaca, Chiapas og Tabasco. Minst 25 av de nesten 60 dødsfallene ble meldt i Oaxaca, hvorav 17 i Juchitán.

Barn døde

To barn har omkommet i staten Tabasco. Et av barna omkom da en vegg kollapset, og et annet spedbarn omkom da strømmen gikk på sykehuset og pustemaskinen stoppet, sier guvernør i Tabasco, Arturo Nunez til AP.

I staten Chiapas sør i Mexico er tre personer omkommet, ifølge guvernør Manuel Velasquez.

– Huset beveget seg som tyggegummi, og lysene og internett ble borte en liten stund, forteller Rodrigo Soberanes, som bor nær byen San Cristobal de las Casas i Chiapas, til nyhetsbyrået AP.

Kjentes i Mexico by

Episentret for jordskjelvet var 87 kilometer sørvest for byen Pijijiapan i det sørlige Mexico. Det hadde en dybde på 69,7 kilometer, ifølge USGS.

Skjelvet kjentes så langt unna som i hovedstaden Mexico by, rundt 1000 kilometer unna episentret. Der rømte folk ut på gaten. På flyplassen i metropolen ble vinduer knust, og strømmen gikk i flere nabolag.

Det ble først sendt ut tsunamivarsler i en rekke land i Mellom-Amerika og Stillehavet.

Fredag morgen var det kun varslet om en tsunamibølge på rundt én meter over tidevannsnivå utenfor kystbyen Salina Cruz, ifølge det amerikanske tsunamisenteret Pacific Tsunami Warning Centre (PTWC).

Folk samlet seg ute i gatene i Mexico by etter jordskjelvet.

Tydelige utslag i Norge

Bjørn-Richard Monsen, som er regionleder for Latin-Amerika og Karibia i Redd Barna, var selv i Mexicos hovedstad da skjelvet rammet natt til fredag norsk tid.

– Jeg var på et hotell i sentrum. Det var store rystelser i selve bygget, forteller han til NTB.

Redd Barna har flere kontorer i Mexico, blant annet i Chiapas, som er hardest rammet av skjelvet.

– I Chiapas melder de at det så langt ikke er store skader, i forhold til størrelsen på jordskjelvet. Men det betyr jo ikke at det ikke er skader. Det er foreløpig kommet veldig lite informasjon fra myndighetene, sier Monsen.

Seismolog Tormod Kværna ved det norske seismiske observatoriet NORSAR betegner jordskjelvet som «meget kraftig».

– Ifølge de siste beregningene hadde skjelvet en styrke på 8,0-8,1. Vi ser det også på våre seismiske måleinstrumenter i Norge at det er store utslag, sier han til NTB.

Norges ambassade i Mexico by jobber med å finne ut om nordmenn er rammet av jordskjelvet, men det er for tidlig å si ennå, opplyser Utenriksdepartementet til Aftenposten.

På Benito Juarez International Airport utenfor Mexico by ble vinduer knust og gulvet ødelagt av jordskjelvet.
Folk samlet seg ute i gatene i Mexico by etter jordskjelvet.