Verden

Comey-høringen i gang i USA

Den mye omtalte høringen hvor den sparkede FBI-sjefen James Comey skal svare på spørsmål om sine samtaler med Donald Trump, er i gang.

Tidligere FBI-sjef James Comey (t.h.) vil komme med knusende uttalelser om president Donald Trump under høringen i Senatet, mener enkelte jusseksperter. Foto: AP / NTB scanpix
  • NTB

– Måten du ble sparket av presidenten på, var sjokkerende, sa den demokratiske senatoren Mark Warner da høringen i det amerikanske Senatet begynte torsdag.

Comey fikk sparken av den amerikanske presidenten 9. mai – midt i FBIs etterforskning av en mulig forbindelse mellom Trumps valgkampteam og russiske tjenestemenn før høstens valg.

Allerede onsdag offentliggjorde Comey en skriftlig uttalelse om saken. I Senatets etterretningskomité vil han svare på spørsmål fra senatorene.

I dokumentet skriver han blant annet at Trump ba om hans lojalitet, og at han samtidig ble spurt om han ønsket å fortsette i jobben som FBI-sjef.

Hvorvidt Comey mener dette var et bevisst forsøk på å hindre sannheten i å nå dagens lys, er ett av de store spørsmålene som Comey sannsynligvis vil måtte svare på i høringen.

– Ødeleggende for Trump

Det mest ødeleggende for den amerikanske presidenten er ifølge jusseksperter Comeys uttalelse om at Trump i februar ba ham stanse etterforskningen av USAs daværende nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn.

– Jeg håper du kan la dette være, skal Trump ha sagt til Comey under et møte i Det hvite hus 14. februar.

Like før ba Trump justisminister Jeff Sessions og andre høytstående regjeringsmedlemmer forlate kontoret, ifølge Comeys skriftlige uttalelse.

Flere eksperter mener dette kan tolkes som et bevis for at Trump forsøkte å påvirke etterforskningen av Flynn. Blant ekspertene er Julie O'Sullivan ved Georgetown University, som også peker på at Trumps beslutning om å sende alle andre ut av rommet, kan være bevis for at Trump var klar over at det han gjorde var problematisk.

Trump har tidligere hevdet at han ikke ba Comey avslutte etterforskningen.

Tviler på søksmål

Men hvorvidt Trumps handlinger kan legge grunnlag for et søksmål og tolkes som lovbrudd, er fortsatt høyst usikkert. Kun hvis Comeys uttalelser om Trump tolkes på verst mulige måte, vil de kunne være nok til å gå til søksmål, mener de.

Johnathan Turley, jussprofessor ved George Washington University, sier at det ikke er noen ting i Comeys vitneutsagn som overbeviser ham om at Trump har brutt loven.

– Det å høres ut som Tony Soprano, gjør deg ikke til Tony Soprano. Vi sikter ikke folk for å være ubehøvlet og dumme, sier han til nyhetsbyrået AP.

Tony Soprano er mafiabossen i dramaserien «Soprano».

«FBI-frokost»

I Washington er interessen for utspørringen av Comey stor, og flere restauranter og kafeer håper på fullt hus under den direktesendte høringen. Restauranten Shaw's Tavern reklamerer blant annet med en frokost kalt FBI, som står for «fransk toast, bacon og iskrem».

Comey har i sitt vitneutsagn beskrevet en rekke samtaler han hadde med Trump om Russland-etterforskningen, og han uttrykker også misbilligelse over kontakten med Trump.

Det er ventet at den tidligere FBI-sjefen under høringen vil bekrefte at Trump selv ikke var gjenstand for Russland-etterforskningen, noe som også kommer fram i det skriftlige vitneutsagnet.

Dette er noe Trump har notert seg, og ifølge presidentens advokat Marc Kasowitz opplever Trump dette som en klar oppreisning.

Les mer om

  1. FBI
  2. Etterforskning
  3. Donald Trump