Verden

Japan varsler handling etter nordkoreansk oppskyting

Nord-Korea har igjen skutt opp en rakett i retning Japanhavet. Japans statsminister Shinzo Abe sier det er tid for handling mot landet.

Tilskuere i Osaka ser på nyhetssending om oppskytingen, der en kortdistanserakett fra Nord-Korea landet i den økonomiske sonen til Japan mandag. Foto: Meika Fujio / Kyodo News / AP / NTB scanpix
  • NTB
Nyheter med foto av Nord-Koreas leder Kim Jong-un, vist på sentralstasjonen i Seoul i Sør-Korea mandag morgen. Foto: Lee Jin-man / AP / NTB scanpix

Oppskytingen mandag morgen skjedde nær kystbyen Wonsan. USAs stillehavskommando sier det er et ballistisk kortdistansemissil, noe à la en Scud-rakett, som de fulgte i seks minutter før det landet i Japanhavet.

Missilet har tilbakelagt 450 kilometer og landet i Japans økonomiske sone, som strekker seg 200 nautiske mil ut fra kysten av Japan. Det ble ikke forvoldt skade på fly eller skip. Statsminister Abe fordømmer oppskytingen.

– Vi vil aldri tolerere at Nord-Korea fortsetter sine provokasjoner som ignorerer gjentatte advarsler fra det internasjonale samfunn, sier Abe.

  • Les også: Nord-Korea har avfyrt sitt niende missil siden Trump ble president

– Som vi ble enige om på G7-møtet, er problemene med Nord-Korea første prioritet for det internasjonale samfunn. For å avskrekke Nord-Korea, vil vi sammen med USA gå til konkrete handlinger, sier statsministeren i Japan.

USAs president Donald Trump sa etter møtet fredag at det store problemet som Nord-Korea utgjør, vil bli løst. Trump er orientert om oppskytingen mandag.

Hastemøte

Da nyheten om oppskytingen kom klokka 5.09 lokal tid, innkalte Sør-Koreas president Moon Jae-in umiddelbart til møte med landets sikkerhetsråd for å analysere oppskytingen, ifølge nyhetsbyrået Yonhap.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un har varslet en opptrapping av landets program for utvikling av kjernefysiske våpen og kapasitet til å kunne nå amerikansk jord med disse. Hittil i år har Nord-Korea gjennomført to tester av atomvåpen og ni testoppskytinger av missiler, tre i mai. Den forrige mellomdistanseraketten tilbakela rundt 500 kilometer før den landet i Japanhavet.

Nord-Korea har ikke kommentert mandagens oppskyting, men søndag uttalte Kim at han hadde bevitnet en test av et nytt våpensystem som han beordret masseproduksjon av og utplassering i hele landet.

Dagen før test

Selv om testene ikke har vært vellykket, bidrar de til at Kim og hans regime ses på som «en voksende trussel mot rikets sikkerhet», sier Dan Coats, som er USAs nasjonale etterretningssjef.

Før helga varslet USA at de tirsdag skal teste sin evne til å skyte ned interkontinentale missiler. Øvelsen skjer i lys av Nord-Koreas fortsatte våpenutvikling. Den varslede testen vil foregå ved at USA først skyter opp et mål fra Marshalløyene, mens et bakkebasert våpen skal avfyres fra en base i California for å skyte ned målet.

Pisk og gulrot

FNs sikkerhetsråd har allerede vedtatt seks resolusjoner med sanksjoner mot Nord-Korea, uten at det har ført til at landet slutter med oppskytingene. Den forrige oppskytingen, søndag for en drøy uke siden, ble fordømt av Sikkerhetsrådet, med varsel om at ytterligere sanksjoner mot landet kan bli innført.

President Trump og hans administrasjon har vekslet mellom å true med at de vil ta i bruk alle midler, hvis nødvendig, mot Nord-Korea og å strekke ut en forhandlingsvillig hånd.

Les mer om

  1. Nord-Korea
  2. Japan
  3. Kim Jong-un
  4. USA
  5. FNs sikkerhetsråd