Mayday, mayday for republikanerne

Dersom det republikanske partiet hadde vært et fly, ville det akkurat nå vært i fritt fall. Donald Trumps motstandere har to uker på seg for å forhindre at flyet treffer bakken med et smell.

Donald Trump har skapt en massebevegelse i amerikansk politikk som skaper krise i det republikanske partiet. Her fra et valgmøte i Valdosta, Georgia på mandag.
  • Kristoffer Rønneberg

Det gikk et kollektivt stønn gjennom folkemengden i Tropical Park her i Miami rundt klokken åtte tirsdag kveld. Rundt meg så jeg folk som skar grimaser, den samme grimasen du kan se på folk som får et hardtsittende plaster revet av i én bevegelse.

Dette var øyeblikket da Marco Rubios tilhengere skjønte at han ikke kom til å få en god kveld på Supertirsdag, dagen da 12 delstater gjennomførte sine nominasjonsvalg. Massestønnet skyldtes en kunngjøring fra TV-nyhetene, som rullet og gikk på storskjermer på Rubios valgvake, om at Donald Trump hadde vunnet nominasjonsvalget i Virginia.

Slik fortsetter den amerikanske nominasjonskampen:

Les også

Her er veien videre etter supertirsdag

Kun én seier for Rubio

Virginia var en av delstatene Rubios folk var trygge på at han skulle klare å vinne. I stedet endte 44-åringen, som er republikanerledelsens utpekte gullgutt og fremtidshåp, kvelden med langt færre delegater til landsmøtet enn både Trump og Ted Cruz.

Etter 15 nominasjonsvalg står den republikanske basen igjen med én seier — Rubios trøstetriumf i Minnesota på tirsdag.

Marco Rubio.

Det republikanske partiet har vært i krise helt siden det ble kapret av en massebevegelse anført av Donald Trump da han kunngjorde i juni at han stilte som presidentkandidat.

Etter Supertirsdag er krisen blitt eksistensiell.

I usikre tider ønsker mange seg en autoritær leder:

Les også

Derfor er Trumps tilhengere så lojale

Hintet om at Trump er dårlig utstyrt nedentil

Tidligere Minnesota-guvernør Tim Pawlenty beskrev situasjonen i går som å sitte i et fly og se at deler av flyskroget er i ferd med å falle av. Da begynner du raskt å lure på om ikke også vingene og motorene står for tur.

Den republikanske basen avskyr Trump av flere grunner.

Viktigst er troen på at han ikke kan vinne valget i november og at han er en såkalt RINO — Republican In Name Only - som slett ikke ville ført en konservativ politikk dersom han mot formodning skulle bli valgt.

  • Hverken sover, drikker eller røyker:Trump sover bare 3-4 timer hver natt
    Legg merke til at hele 74 prosent av velgerne som ikke stemte på Trump på tirsdag fortalte meningsmålerne at de ikke ville like at milliardæren ble partiets kandidat.

Etter at Jeb Bush forsvant duknakket ut av valgkampen er det Marco Rubio som er blitt etablissementets utvalgte redningsmann.

Men folket ser ikke ut til å like Rubio heller.

Trump har 80 prosents sjanse til å vinne nominasjonsvalget for republikanerne, ifølge tallknuserne ved fivethirtyeight.com.

Taktikken hans den siste uken, der han har sunket ned til Trump-nivå i retorikken sin og blant annet hintet om at motstanderen er dårlig utstyrt nedentil, ser ikke ut til å ha gitt Rubio flere velgere.

Republikanerne fly styres ikke lenger av en østkystbasert elite. Spørsmålet er om eliten klarer å overmanne kapringsmannen og få hånden tilbake på stikka.

De har to uker på seg.

Må overtale Kasich til å trekke seg

  1. mars er det nominasjonsvalg i Florida, der vinneren tar samtlige delegater. Det samme skjer i Ohio.

For Rubio og hans allierte handler det nå om å vinne på hjemmebane.

I tillegg må Ohio-guvernør John Kasich overtales til å trekke seg fra valgkampen for å gi rom for Rubio. Det kan bli vanskelig. Kasich ser ut til å stortrives i valgkampen, trass i ensifrede resultater.

Tallknuserne ved fivethirtyeitght.com gir Donald Trump 80 prosents sjanse til å vinne nominasjonen. Gjør han det, er flykræsjet en virkelighet.

Et stort antall etablerte republikanere vil nekte å støtte ham. Akkurat nå jobber Mitch McConnell og Paul Ryan, partiets ledere i Kongressen, med en kriseplan for hva de skal gjøre i tilfelle kollisjonen med bakken blir et faktum.

Mayday-ropene fra partiledelsen kan høres over hele landet.

Spørsmålet er om de republikanske velgerne gidder å redde en partiledelse som for mange fremstår som elitistisk og for lite opptatt av den amerikanske middelklassen.