Sosiale medier mener nok er nok etter Nice-angrepet

Tegning av en gråtende fredsdue over franske farger og sorg over døde barn. Slik har sosiale medier reagert etter angrepet i Nice.

Sjokk, sinne, sorg og oppfordring om samhold har preget sosiale medier etter torsdagens tragedie i Nice.
  • Julie Berg Melfald

Nyheten om gårsdagens hendelser har blitt møtt med sjokk, sinne, sorg og oppfordring om samhold etter at en varebil kjørte inn i en folkemengde langs promenaden i Nice. 84 mennesker er så langt bekreftet døde. Flere av dem barn.

Under hashtaggene #PrayForNice og #JeSuisNice har folk på sosiale medier postet sterke bilder og reaksjoner etter angrepet.

Et av de mest delte innleggene er tegningen av den franske avisens Le Mondes tegner, Plantu. Den viser en gråtende fredsdue over et kart av Frankrike med de franske nasjonalfargene i bakgrunnen. Et svart banner med ordene «Nice» dekker et blødende hjørne.

Andre forstår ikke hvordan Frankrike nok en gang kan rammes av et slikt angrep. Over den franske Trikoloren står det tre datoer:

7. januar: Dagen da 12 mennesker ble drept i redaksjonen til satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris, etterfulgt av en tre dagers jakt på gjerningsmennene som endte i ytterligere fem drap.

13. november: 130 mennesker drept i Paris etter at terrorister skyter ned mennesker og utløser bomber på offentlige steder.

14. juli: Nice-angrepet

Les også

Direkteblogg: Få siste nytt om angrepet i Nice

Illustrerer brutaliteten

Det som i løpet av kort tid har blitt et av symbolene på tragedien er bildet av et ungt offer liggende på gaten dekket av plastikk med en dukke ved siden av seg.

BBC-journalist, Jeremy Vine, sammenstilte bildet med tegningen til den brasilianske, politiske tegneren, Carlos Latuff. Også den illustrerer konsekvensene av grusomhetene på promenaden.

Tegneren Swaha har en spesielt sterk og brutal illustrasjon av torsdagens tragedie.

Les også

Angrepet i Nice oppsummert på 60 sekunder

Oppfordrer til samhold

Andre vil vise franskmennene at de ikke står alene i sorgen.

En av de som har sendt støtteerklæringer er den walisiske fotballstjernen Gareth Bale.

Uforståelige grusomheter

Sosiale medier preges også av desillusjon og sinne over at Nice nå fører seg inn i rekken av meningsløse angrep verden over.

På et mye delt bilde står det: «Jeg er Charlie, Jeg er Paris, Jeg er Orlando, Jeg er Brussel, Jeg er Istanbul, Jeg er Nice, Jeg er Baghdad, Jeg er Bangladesh».

«Jeg er utslitt».

En illustrasjon av promenaden malt i de franske fargene hvor barn og voksne går hånd i hånd med et blodig fotvatrykk i forgrunnen, har gjort spesielt sterkt inntrykk på mange.

Les også

Terrorekspert droppet Nice-ferie på grunn av sikkerhet

Fortvilelse og håpløshet preger mange av innleggene som har fått størst sirkulasjon på Twitter, som dette av tegneren Louison.

Et bilde som ikke nødvendigvis har direkte forbindelse med Nice er også hyppig delt. En jordklode som ser på gamle bilder av hva som en gang var, har truffet en nerve.

Håp

Like viktig har imidlertid også ønsket om å vise at Frankrike ikke lar seg knekke.

#LiberteEgaliteFraternite som egentlig trendet i forbindelse med landets nasjonaldag, ble også brukt etter angrepene. Liberte, egalite og fraternitè, uttrykk som er selve kjerneverdiene i den franske folkesjelen: Frihet, likhet og brorskap.