Verden

IS tar på seg skylden for Nice-angrepet

IS hevder at gjerningsmannen bak angrepet i Nice som tok 84 liv var «en soldat for Den islamske stat». – Han må ha blitt radikalisert fort, sier Frankrikes innenriksminister.

Kriminalteknikere undersøker lastebilen som ble brukt til å kjøre ned og drepe over 80 mennesker . Gjerningsmannen ble skutt og drept av politiet. Ifølge vitner skal han først ha løsnet skutt fra bilen.
  • Hans Mortensønn Jordheim
  • Henning Carr Ekroll
    Nyhetssjef
  • NTB

Opplysningene kommer fra Amaq, som fungerer som en offisiell propagandakanal for IS, og gjengis blant annet av Site Intel Group. Amaq hevder at gjerningspersonen, som de ikke nevner ved navn, var en «IS-soldat» og at angrepet ble utført «som svar på våre oppfordringer om å slå til mot land som kjemper mot IS».

Senere på lørdag meddelte den IS-styrte radiokanalen Bayan at massedrapsmannen Mohamed Lahouaiej-Bouhlel hadde gjennomført et «nytt spesialoppdrag ved bruk av lastebil».

I IS’ offisielle uttalelser og publikasjoner fredag ble imidlertid ikke Nice-angrepet nevnt med ett ord, skriver VG.

Franske myndigheter etterforsker en eventuell tilknytning mellom
Lahouaiej-Bouhlel og IS, men enn så lenge er ingenting bekreftet.

– Det ligner vel så mye på en gal manns verk

Statsviter og Frankrike-ekspert Raino Malnes ved UiO mener det akkurat nå er vel så mye som peker i retning av at det var en sinnsforvirret person og ikke en «IS-soldat» som begikk de grufulle handlingene i Nice.

Statsviter Raino Malnes er ikke overbevist om at IS står bak angrepet i Nice.

– For det første vet vi at nvnet hans ikke finnes i sikkerhetstjenestenes arkiv, et arkiv vi vet er omfattende og som har blitt oppjustert i forbindelse med det siste årets unntakstilstand. I tillegg etterlot han seg ingen eklæring, og myndighetene har heller ingen holdepunkter som gir grunn til å tro at han har hatt samarbeidspartnere, sier Malnes.

  • Dette var mannen som drepte minst 84 mennesker i Nice.

Professoren mener angrepet minner vel så mye som en skoleskyting som et jihadistisk terrorangrep. At IS-styrte medier har påtatt seg ansvaret, er heller ikke grunn nok til å være overbevist om at terrorgruppen faktisk står bak angrepet, sier Malnes.

– Vi vet at å påta seg urettmessig ansvar for slike handlinger ikke er et ukjent fenomen.

– En ny type angrep det er vanskelig å bekjempe

Den franske innenriksministeren Bernard Cazeneuve sier at gjerningsmannen etter Nice-angrepet «må ha blitt radikalisert veldig raskt, basert på hva hans venner og familie har fortalt politiet».

Cazeneuve kalte angrepet i Nice «en ny type angrep», som han understreker er vanskelig å bekjempe.

– Dette angrepet viser hvor ekstremt vanskelig det er å bekjempe terrorisme, sa innenriksministeren etter et møte med regjeringsmedlemmer lørdag.

Faren: – Ikke islamist, men psykisk syk

Samtidig har faren til Mohamed Lahouaiej-Bouhlel sagt til den franske TV-stasjonen RTL at sønnen ikke var islamist eller radikalisert, men at han derimot hadde slitt med alvorlige psykiske plager i mange år.

Franske myndigheter mener at gjerningspersonen har opptrådt på egenhånd, og det er foreløpig ingenting som tyder på at IS har vært involvert i planleggingen av angrepet i Nice.

De franske myndighetene har innledet en etterforskning som blant annet tar sikte på å finne ut om Mohamed Lahouaiej Bouhlel hadde tilknytning til IS.

Til sammen er fem pågrepet

Fransk politi opplyser at tre personer med sannsynlig tilknytning til gjerningsmannen ble pågrepet under en razzia i Nice lørdag.

En person ble i tillegg anholdt fredag. Det er ikke klart hvem de er eller hva de er siktet for, men de pågrepne tilhører den mistenkte gjerningsmannens omgangskrets, opplyser politikilder til nyhetsbyrået Reuters.

Tidligere er det meldt at gjerningsmannens fraseparerte kone også er tatt inn til avhør. Til sammen er altså fem personer pågrepet etter Nice-angrepet.

Politiet har lov til å anholde hver og en i 48 timer. Hvis etterforskningen ikke gir politiet noen grunn til å sikte dem, må de løslates.

Nazim (33) er tidligere nabo til den antatte gjerningsmannen. Han bor fortsatt i samme etasje som ekskona og de tre barna.

– Var ikke utpreget religiøs

Den tidligere naboen til gjerningsmannen forteller at han aldri oppfattet tunisieren som en utpreget religiøs person.

– Han både drakk og spiste skinke, forteller 33-åringen.

Nazim forteller at naboen ikke var særlig sosial, men at de slo av en prat i ny og ne.

– Virket han som en fyr som kunne ha ekstremistiske holdninger?

– Nei, ikke på noen måte. Jeg så ikke at han gikk i moskeen eller at han ba.

– Bærer preg av et IS-angrep

Ifølge franske aviser som Le Parisien og Le Figaro følger angrepet i Nice et mønster som er anbefalt fra IS-ledere. I september 2014 skal Abu Mohammed al-Adnani ha oppfordret sine tilhengere - kalifatets soldater - om å bruke store kjøretøy under terroraksjoner, hvis de ikke hadde mulighet til å bruke bomber.

Antiterror-ekspert Margaret Gilmore sier til BBC at angrepet har alle kjennetegn på et IS-angrep. Hun sier det likevel er mulig at det var utført av en enkeltperson som delte IS-ideologien.

– Det viser at terrortrusselen er mer variert enn den noen sinne har vært. Det gjør jobben til de som kjemper mot alt dette veldig, veldig vanskelig.

IS har tatt på seg ansvaret for Nice-angrepet. Statsadvokat Molins forteller at det ikke var noe tegn til radikalisering hos gjerningsmannen.

Ukjent for etteretningstjenester

Statsadvokat Francois Molins sa på pressekonferanse fredag at det ikke var noen tegn til radikalisering hos Mohamed Lahouaiej-Bouhlel.

Molin sa at Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, som jobbet som budbilsjåfør, var totalt ukjent for både lokale og nasjonale etterretningstjenester. Politiet har beslaglagt hans mobiltelefon og PC for å se om de der kan finne noe som forklarer hans gjerninger.

Les også

  1. Fem barn kritisk skadet etter angrepet i Nice

  2. Dette er ofrene i Nice

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)