5 ting du bør legge merke til i prins Philips bisettelse

Når prins Phillip begraves i ettermiddag, vil britene være spesielt opptatt av om isfronten mellom prins William (38) og prins Harry (36) er i ferd med å smelte.

Prins Phillip (t.v.). skal bisettes i ettermiddag. Hans sønnesønner prins William og prins Harry er to av de 30 menneskene som vil være til stedet i kirken. Bildet er fra 2006.

Prins Phillip døde fredag 9. april, 99 år gammel. Han har vært dronning Elizabeths ektemann i nesten 74 år. På grunn av strenge koronarestriksjoner vil begravelsen være mye mer dempet enn den ellers ville vært.

Det er likevel spesielt én ting mange er opptatt av i dag. Brødrene prins William og prins Harry har tidligere vært svært sammensveiset, men har sklidd fra hverandre de siste årene. Derfor vil manges øyne spesielt være rettet mot dem når farfaren begraves.

Har er forklaringen på hvorfor intrigen mellom brødrene får så mye oppmerksomhet, og oversikt over hva som skal skje i dag:

Dronning Elizabeth II og prins Philip, hertugen av Edinburgh, var gift i nesten 74 år. Her er de på toppen av The Coyles of Muick i Skottland i 2003.

1. Når er bisettelsen?

Bisettelsen starter kl. 16 i dag norsk tid. Den finner sted i St. George's Chapel, inne på Windsor Castles område. Akkurat klokken 16 blir det holdt ett minutts stillhet i Storbritannia.

Under begravelsen vil prinsens «urokkelige lojalitet» overfor dronningen bli hedret.

Prins Philips kjærligheten til havet vil også være i fokus under seremonien i Windsor Castle. Men ingen preken vil bli holdt, i tråd med hans ønsker.

Mer enn 730 medlemmer av de væpnede styrkene deltar i arrangementet, men det er en grense på 30 sørgende ved St. Georges kapell, under Covid-regler.

I Norge har kong Harald bestemt at det skal flagges på halv stang fra slottsbalkongen i dag.

  • Les mer om hva som skjer i timene før bisettelsen i faktaboksen under:
Kunstneren Kaya Mar holder opp et portrett av prins foran slottet Windsor, der Philip skal bisettes i dag.
Prins Philips kjærlighet til havet vil bli markert under bisettelsen i dag. I 1992 var han på hvalsafari utenfor Andenes i Nordland.
Samlet i sorg: 6. september 1997 ble Diana begravd. Fra venstre: prins Philip, prins William, Earl Spencer, prins Harry og prins Charles utenfor Westminster Abbey.

2. Hvem vil være til stede?

Kun 30 gjester får være til stede i kirken på grunn av strenge koronaregler. Statsminister Boris Johnson har blant annet gitt avkall på sin plass for at flere familiemedlemmer kan være til stede.

Foruten dronning Elizabeth (94), vil britenes tronarving, prins Charles (72) og kona, Camilla, hertuginnen av Cornwall, være på plass i kapellet.

Det samme vil prinsesse Anne (70), dronningens eneste datter, og de to brødrene hennes, prins Andrew (61) og prins Edward (57).

Prins Charles' to sønner, prins Harry og prins William er også til stede, men de kommer ikke til å sitte ved siden av hverandre.

  • Se hele gjestelisten i faktaboksen under:
Nærmere 50 millioner TV-seere over hele verden fikk med seg Oprah Winfreys intervju med prins Harry og hertuginne Meghan, som ble sendt i Storbritannia 8. mars.
Les også

Da han trakk seg tilbake, gikk kongehuset i oppløsning

3. Hvorfor skal ikke prins Harry og prins William sitte og gå ved siden av hverandre?

Brødrene kommer ikke til å gå ved siden av hverandre bak kisten, har Buckingham Palace opplyst. Deres fetter Peter Phillips vil gå mellom dem, skriver The Guardian.

Beslutningen skal visstnok være dronningens, som trolig da blir sittende alene i kirken.

Adskillelsen ses på et tegn på at det kan ta lang tid før Harry blir forsonet med broren og resten av familien.

Forholdet mellom prins William (38) og prins Harry (36) har vært anstrengt en stund. Det ble ytterligere forverret da Harry og hans kone Meghan gjorde et kontroversielt TV-intervju med den Oprah Winfrey for seks uker siden.

Der ga Harry og Meghan et lite flatterende innblikk i det indre liv i det britiske kongehuset. De fortalte om dårlig fordekt rasisme, ufin mottagelse av Meghan og utfordrende familierelasjoner.

Prins William måtte rykke ut etterpå og avvise at kongefamilien er rasistisk. – Vi er i aller høyeste grad ikke en rasistisk familie, sa han.

Det vakte også harme i Storbritannia at intervjuet ble sendt mens prins Philip (99) var innlagt på sykehuset fordi han ble hjerteoperert.

Harrys popularitet falt drastisk i Storbritannia etter Oprah-intervjuet, viste meningsmålinger.

Brødrene William og Harry skal kommer ikke gå ved siden av hverandre bak bestefarens kiste. Dette bildet er fra 2015.

4. Hvorfor har ingen på seg uniform?

Avdøde prins Philip hadde militære bakgrunn og tilbrakte 12 år i marinen. De kongelige går ofte i uniform i offisielle sammenhenger, fordi de har ulike ærestitler i hæren, marinen og luftforsvaret.

Men dronningen har bestemt at ingen av de kongelige skal bære uniform i begravelsen. Britiske medier tolker beslutningen om å bryte tradisjonen som en hensynsfull gest overfor prins Harry – og for å unngå at skandaleombruste prins Andrew dukker opp i admiraluniform.

Prins Harry har en militærkarriere bak seg – inkludert tjeneste i Afghanistan – og har fått flere medaljer for innsatsen. Disse kan han fortsatt ha på dressen, men fordi han ikke lenger er i aktiv tjeneste, kan han ikke gå i uniform. Han mistet sine militære titler da han og kona Meghan valgte å trekke seg fra de kongelige pliktene.

Beslutningen om å droppe uniformer fjerner også muligheten for at prins Andrew dukker opp admiralsuniform.

Han er dronningen og prins Philips nest eldste sønn. Men han ble satt på sidelinjen og fratatt kongelige oppdrag etter et famøst TV-intervju om han vennskap med seksualforbryteren Jeffrey Epstein. På tross av denne skandalen har Andrew, som er Falklandskrig-veteran, beholdt sine militære titler.

Både avdøde prins Philio og sønnesønnen Harry har militær bakgrunn. Bildet er fra 14. juni 2014, da de sto på balkongen av Buckingham Palace og så på «Trooping The Color»-paraden.

5. Hvorfor er ikke Meghan i begravelsen?

Meghan, hertuginne av Sussex, blir ikke å se i den kongelige begravelsen etter råd fra legen sin.

Meghan er gravid, og hun og Harry venter en jente til sommeren. 39-åringen har derfor fått beskjed om at det ikke er lurt å reise så sent i svangerskapet.

Meghan (39) og Harry (38) trakk seg tilbake fra fremste linje i det britiske dronninghuset i fjor vår. De bor nå i Meghans fødeland USA, nærmere bestemt i Los Angeles.

De har en sønn fra før, Archie, som fyller to år i mai. Han er nummer sju i arverekkefølgen til den britiske tronen.

I fjor fortalte hertuginne Meghan at hun spontanaborterte i juli.

Harry gikk rett i karantene da han landet i Storbritannia søndag. Det er forventet at han flyr rett hjem, til sin gravide kone og sønn, i USA etter begravelsen.

Snart to år siden: 8 mai 2019 hilste dronning Elizabeth og prince Philip på oldebarnet Archie Harrison Mountbatten-Windsor. Han er det første barnet til prins Harry og Meghan. Hertuginnens mor, Doria Ragland, var også til stede.