Verden

Hollande advarer om trussel mot fotball-EM

Frankrikes president François Hollande slår fast at det finnes en terrortrussel mot fotball-EM.

Frankrikes president François Hollande.
 • NTB

– Dessverre vil trusselen vare lenge. Derfor må vi gjøre alt for at mesterskapet skal bli vellykket, sier presidenten søndag i et intervju med France Inter. Han oppfordrer samtidig franskmennene til ikke å la seg skremme.

Det er få dager til avsparket 10. juni.

– Jeg har bestemt at arrangementet skal gå som planlagt, og vi har brukt alle midler for å lykkes i å skape en flott fest, både sportslig og sosialt, sier Hollande.

Oppkjøringen til mesterskapet har vært langt fra ideell, den franske hovedstaden var søndag så smått i ferd med å komme til hektene etter en kraftig flom. Tykke grå skyer lå over Paris, mens vannstanden i den grumsete Seinen langsomt begynte å trekke seg tilbake.

Transportkaos

Elva var i helgen større enn på 30 år med en vannstand på drøyt 6 meter over normalen fredag.

Oversvømmelsene har krevd fire menneskeliv i Paris-regionen. Over 11.000 husstander har mistet strømmen, og en rekke metrostasjoner i hovedstaden forble stengt søndag.

Men mens Paris er i ferd med å legge oversvømmelsene bak seg, er beredskapen fortsatt høy en rekke andre steder i Frankrike på grunn av dårlige værmeldinger.

Frankrike er allerede nedstemt etter månedsvis med tidvis voldelige masseprotester mot regjeringen, transportkaos som følge av streik og ikke minst terrorfrykt og unntakstilstand etter fjorårets angrep.

Flommen var det siste slitne franskmenn trengte, skriver nyhetsbyrået AFP.

 • Les historien om mannen som stoppet en av Paris-terroristene:
  Tenker på hva som hadde skjedd om jeg ikke hadde stoppet ham

Fotballfest

– Det er skikkelig ille. Vi trenger ikke dette nå med de vedvarende streikende og Vigipirate-planen, sier bankfunksjonæren Pascal Derby, som refererer til det høye beredskapsnivået som fortsatt råder etter fjorårets terroraksjoner.

– Alle myndighetene er presset til det ytterste – politiet, brannvesenet – all ære til dem. Det er et mareritt, sier 62-åringen til AFP.

Midt oppe i det hele skal Frankrike avvikle Europas største fotballfest. Fredag starter mesterskapet, og 1,5 millioner besøkende er ventet til Frankrike de fire ukene det varer.

– En fest, tross alt, lyder overskriften i søndagsavisa Journal du Dimanche.

Tungt bevæpnet politi skal ivareta sikkerheten under EM.

90.000 politifolk

Franske myndigheters sikkerhetstiltak under fotball-EM mangler sidestykke i arrangementets historie. For bare sju måneder siden ble 130 mennesker drept i en rekke selvmordsangrep i Paris. Tre av bombene gikk av ved Stade de Paris.

Det er altså fortsatt unntakstilstand i Frankrike, som regnes som et av de fremste terrormålene for islamistgruppa IS. En sikkerhetsstyrke på rundt 90.000 skal beskytte franske stadioner og andre steder der fotballsupportere samles den neste måneden.

Paris' overarbeidede politistyrke ba denne uka regjeringen om å stenge et enormt supporterområde i hovedstaden mens fotballkamper spilles på byens stadioner.

Politibetjentene er rett og slett utslitt, påpeker politisjefen.

Streik

Samtidig er det ingen løsning i sikte for togstreiken som har vart i snart en uke. Den kommer på toppen av protestaksjoner i en rekke sektorer som blant annet har ført til lange bensinkøer.

Statsminister Manuel Valls ba i helgen innstendig om at streiken avblåses i solidaritet med flomrammede franskmenn.

– Denne streiken er allerede ubegripelig, men i regionene som er rammet, er den fullstendig uforståelig, sa han.

Protestaksjonene bunner i regjeringens upopulære arbeidsmarkedsreform, som har fått arbeidere i en rekke sektorer til å legge ned arbeidet de siste ukene. Air Frances flygere truer dessuten med en fire dager lang streik fra 11. juni, dagen etter at EM starter.

Les også

 1. Først skjulte terroristene seg blant flyktningene. Så angrep de Paris og Brussel.

 2. Belgisk påtalemyndighet: Brussel-terroristene planla angrep mot Frankrike

Les mer om

 1. Terrorberedskap
 2. Terror
 3. Frankrike
 4. Fotball-EM
 5. Fotball