Verden

Dødstallene raskt på vei opp i Europa

Frankrike har snart like mange daglige koronadødsfall som på det verste i mars og april. Storbritannia og Tyskland stenger ned. I Danmark har tolv av statsrådene gått i selvisolasjon.

I T-banesystemet i London er millioner av reisende tett på hverandre i løpet av en dag. Det siste døgnet har 397 mennesker dødd av det svært smittesomme koronavirusset.
 • Halvor Hegtun
  Halvor Hegtun
  Journalist

Covid-19-pandemien skyter fart i land etter land i Europa.

Frankrike hadde tirsdag 854 koronadødsfall, det verste tallet for en enkeltdag siden 15. april. 26.000 mennesker var innlagt på sykehus med viruset.

President Emmanuel Macron iverksatte fredag én måneds nedstengning av landet. Dette til stor frustrasjon for et folk som synes de har hatt nok av slike dager.

«Kjære kunder» ... Butikker som ikke selger helt nødvendige varer, skal holde stengt i Frankrike. Bøkene får vente.

Storbritannia hadde tirsdag 397 dødsfall, verst siden mai. Mandag måtte en fra før hardt presset statsminister Boris Johnson gå til Underhuset og varsle en ny nedstengning i hele landet.

Puber, restauranter og treningssentre må fra torsdag holde stengt, men skoler og universiteter forblir åpne.

Fra midnatt går det britiske helsevesenet til det høyeste beredskapsnivået, nivå fire. Det opplyser den britiske helsedirektøren, ifølge Sky News.

Epidemien hadde utviklet seg i et tempo som var verre enn fagfolks mest pessimistiske scenarioer, ifølge Johnson.

BBC fikk før helgen innsyn i regjeringsdokumenter som antydet at dødstallene kunne bli verre enn i epidemiens første bølge, dersom regjeringen ikke innførte kraftige tiltak.

Tallene er verre enn selv ekspertene hadde fryktet, ifølge statsminister Boris Johnson. Her på vei fra et regjeringsmøte i UDs lokaler tirsdag.

Verst utvikling i Tsjekkia og Belgia

EUs folkehelsebyrå ECDC har tilsammen registrert 7,8 millioner sykdomstilfeller og 225 000 covid-19-dødsfall i EØS-området siden pandemien startet.

Storbritannia er blant verdens verst rammede land. De har nå mer enn én million sykdomstilfeller og 47.000 dødsfall.

Italia, Frankrike og Spania er alle på vei mot 40.000 koronadødsfall.

Raskest sprer smitten seg nå i Tsjekkia, fulgt av Ungarn, Romania og Polen.

I Tsjekkia har nesten en tredjedel av de nærmere 4000 koronarelaterte dødsfallene blitt registrert den siste uken, skriver NTB.

Koronasmitten stiger også kraftig blant den eldre befolkningen i Tsjekkia, som nå setter i gang et omfattende testprogram på landets eldre- og pleiehjem.

Testprogrammet innebærer å teste opp mot 100.000 beboere og 80.000 ansatte ved hjelp av antistoff-tester.

I mange land er det tydelig at folk er lei av inngripende tiltak for å hindre koronasmitte. Her demonstrerer innbyggere i Praha mot smittevernstiltak 28. oktober.

Tyskerne bekymret

Tyskland kom seg bedre enn de fleste gjennom den første koranabølgen på vårparten, men nå er bekymringen raskt stigende også her. Mandag var det 80 covid- 19-dødsfall i landet.

Også Nederland er hardt rammet av koronaviruset. Her fraktes en koronapasient med helikopter fra Almere til et sykehus i Tyskland.

Forskere ved Max Planck-instituttet varsler at dette tallet vil stige markant de neste dagene, uavhengig av hvor vellykket de skjerpede tiltakene mot koronaen kommer til å være. Først med et par ukers forsinkelse ventes man å se de positive effektene av dem, skriver Der Spiegel.

I Frankfurt må folk bruke munnbind på offentlige steder.

Restauranter, barer, teatre og treningsstudioer holdes stengt. Private fester er ikke tillatt, men skoler og butikker får holde åpne. Fortsatt skal også familiemedlemmer fra ulike generasjoner få lov til å besøke hverandre.

– Også julen vil bli preget av koronatiltak, men det betyr ikke at det må bli en ensom jul, sa forbundskansler Angela Merkel tirsdag.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen har fått virus i regjeringen.

Danmark: Isolerte ministre

Danmarks statsminister Mette Frederiksen og tolv av hennes statsråder har gått i selvisolasjon etter at justisministeren en testet positivt for covid-19.

Regjeringen hadde et møte forrige fredag, hvor justisminister Nick Hækkerup også var til stede. Natt til onsdag bekreftet han at han har testet positivt.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset
 3. Storbritannia
 4. Frankrike
 5. Boris Johnson
 6. Danmark
 7. Tyskland