Demonstranter møtt med varselskudd og sjokkgranater i Hviterussland

Demonstranter ble møtt med varselskudd og sjokkgranater da tusenvis av hviterussere demonstrerte for tolvte søndag på rad mot Aleksandr Lukasjenko.

En demonstrant blir pågrepet i Minsk søndag.

Menneskerettighetsgruppa Vjasna anslår at opptil 20.000 personer deltok i demonstrasjonen i hovedstaden Minsk. Gruppa opplyser søndag kveld at over 170 er pågrepet.

Ifølge nettstedet Tut.by var pågripelsene brutale, og gatene var fulle av uniformerte sikkerhetsstyrker.

En AFP-journalist på stedet hørte smell og lyden av skudd som ble avfyrt. Journalisten så også politiet jage demonstranter på en slette i utkanten av sentrum, et sted der tusenvis av personer ble henrettet under Josef Stalins regime.

Søndagens demonstrasjon hadde til hensikt å hedre Stalins ofre, men også å opprettholde presset på Lukasjenko.

På protestbannerne kunne man lese «Folks hukommelse varer lenger enn livet til et diktatur» og «Slutt å torturere ditt folk».

Lukasjenko ba før helgen sikkerhetsstyrkene slå hardt ned på demonstrasjoner og «ikke ta fanger».

Demonstrasjonene begynte etter valget 9. august, der Lukasjenko ifølge det offisielle resultatet ble gjenvalgt for en sjette presidentperiode med over 80 prosent av stemmene.

Opposisjonen mener valget var preget av omfattende fusk.

EU er blant dem som sammen med opposisjonen og hundretusener av demonstranter i Hviterussland, ikke anerkjenner resultatet. EU sier valget verken var fritt eller rettferdig, og at det ikke gir Lukasjenko legitimitet som leder.

Sikkerhetsstyrker avfyrte varselskudd mot demonstranter i Minsk.