Sexskandale kan velte fredsavtale

Peter Robinson leder den nord-irske regjeringen. Nå kan kona Iris’ (61) sexaffære med en 19-åring ikke bare ødelegge hans privatliv, men også den skjøre fredsavtalen i Nord-Irland.

I bedre tider. De har vært Nord-Irlands mektigste politikerpar, Iris og Peter Robinson. Denne uken ble hun kastet ut av det Det demokratiske unionistpartiet, etter utroskap med da 19 år gamle Kirk McCambley. Nå står også den forsmådde ektemannens politiske karrière i fare.

Det som strengt tatt var en tragisk og privat utroskapshistorie, vokser nå til å bli en politisk krise i Nord-Irland, så stor at den sender sjokkbølger inn i det politiske miljøet både i London, Dublin og Washington. Den skjøre maktbalanseavtalen mellom katolikker og protestanter kan – om ting nå går riktig ille – bli det største offer i denne tragiske historien.

Førstepar

Peter og Iris Robinson er Nord-Irlands mektigste politikerpar. Han er førsteminister i den nord-irske regjeringen, og leder av Det demokratiske unionistpartiet (DUP), som er det største partiet på protestantisk side. Han etterfulgte Ian Paisley, partiets mest kjente og beryktede leder gjennom alle tider.

Hun er regionens førstedame, men også selv aktiv i nord-irsk og britisk politikk. Hun sitter i nasjonalforsamlingen både i Stormont og i Westminster.

Iris Robinson beskrives som Nord-Irlands svar på Sarah Palin. Feiende flott, høyrøstet, glamorøs og strengt religiøs. Hun betegnes som en kristenfundamentalist, med sterke meninger om utroskap, homofili og kristne familieverdier.

Innledet forhold

Men nå er hun selv blitt avslørt som en løgner med lav moral og stor appetitt på unge menn og raske penger. Da en nær familievenn døde for noen år tilbake, lovet hun å passe på den unge sønnen i huset, Kirk McCambley. Etter noen år utviklet omsorgsrollen seg til noe mer, og for to år siden innledet hun et erotisk forhold til den unge mannen. Da var hun 59, han var 19 år. I den perioden hjalp hun også elskeren med å etablere en kafé, og skaffet til veie nærmere en halv million kroner gjennom to eiendomsutviklere. Finanstransaksjonene var for det første svært uryddige, og en av eiendomsutviklerne var hun også lobbyist for. For det andre oppga hun aldri disse transaksjonene, eller sine økonomiske interesser, slik alle politikere i Nord-Irland er forpliktet til. Denne uryddigheten rammer nå også hennes mann, Peter Robinson. Til tross for at han har visst om dette i flere år, har han ikke gjort noe forsøk på å få kona til å rapportere dette videre. Snarere tvert om. Nå krever opposisjonen full granskning av hva som er skjedd.

For Iris Robinsons vedkommende er saken allerede lagt død. Hun ble sent lørdag kveld kastet ut av partiet. Nå henger Peter Robinsons politiske liv i en tynn tråd. Både innad i DUP og i det andre store unionistpartiet i Nord-Irland, UUP frykter man at sexskandalen vil svekke protestantene – både i forhold til fredsavtalen, men også i forholdet til valget i Storbritannia i år og i Nord-Irland til neste år.

Skjør maktbalanse

Dersom maktbalansen mellom protestantene og katolikkene forrykkes, og Sinn Fein skulle bli største parti og dermed få førsteministerposten, vil nye problemer oppstå. Haukene på unionistsiden, både innad i Robinsons parti og i UUP, vil heller ofre fredsavtalen enn å gi Sinn Fein og republikanerne mer makt.

Langfredagsavtalen fra 1997, som dannet grunnlaget for freden i Nord-Irland, har fortsatt ett stort uløst problem: Partene krangler fortsatt om hvordan overføring av politi— og justismyndighet fra London til Belfast skal skje. Det er denne saken som har forårsaket mest hat og terror i Nord-Irland under årene med uroligheter. De siste årene er det også denne saken som har blokkert en endelig avtale om den videre fredsprosessen i provinsen. Derfor er også begge parter livredde for å miste politisk styrke og gjennomslagskraft når denne viktige saken endelig skal avgjøres.

Etter denne ukens sexskandale er det liten tvil om at protestantene ligger nede for telling. Men det største taperen vil igjen kunne bli freden i Nord-Irland.

Kirk McCambley, nå 21 år gammel, hadde et forhold til Iris Robinson.