Private styrker deltok i CIA-oppdrag

Soldater fra det private sikkerhetsfirmaet Blackwater hjalp CIA med å kidnappe og likvidere opprørere i Irak og Afghanistan, skriver amerikanske aviser.

Private styrker fra Blackwater i aksjon.

Sikkerhetsfirmaet Xe, best kjent som Blackwater, har jobbet side om side med CIA om oppdrag i Irak og Afghanistan, skriver blant andre Washington Post fredag. Oppdragene skal ha inkludert kidnapping og likvidering av opprørere.

Det privateide firmaet har dermed gått utover sin kontraktsfestede rolle, som skal være å beskytte amerikanske styrker. Da Jonas Gahr Støre ble evakuert fra Hotel Serena i Kabul,

Les også

Støre ble evakuert av Blackwater

— Det er begått overgrep

New York Times kilder er tidligere statsansatte og personer med inngående kjennskap til de omtstridte oppdragene. Kildene sier at Blackwaters personell ble dratt inn i oppdragene mest fordi de var der og hadde den nødvendige kunnskapen.

Avsløringen fører likevel til spørsmål om i hvor stor grad oppdrag i Irak og Afghanistan har blitt privatisert og overtatt av mannskap som ikke kan stilles til rette for sine handlinger på samme måte som CIA og militæret, skriver Washington Post.

Den tidligere CIA-offiseren Robert Baer sier til avisen at slike løsninger "utvilsomt vil føre til problemer", siden de går utenom de vanlige kommandolinjene.

— Det er ikke tvil om at det har blitt begått overgrep, sier Baer.

Flere granskninger underveis

En gransking er allerede satt i gang for å se nærmere på hvordan Blackwaters kontrakter med CIA har blitt overholdt. Granskningen ble iverksatt etter at CIA-sjef Leon Panetta tidligere i år bestemte at mange av CIAs kontrakter med firmaet ikke skulle videreføres.

Andre granskninger er også underveis: 5 Blackwater-ansatte skal for retten, anklaget for å drap etter en episode der

Les også

FBI hardt ut mot Blackwater

i Bagdad i september 2007. De tiltaltes advokat har der hevdet at den amerikanske staten ikke har rett til å føre slike saker.

I en annen rettssak, som føres i Virginia, har 70 irakere anklaget firmaet for "lovløs oppførsel", for å ha dekket over drap og ha brukt leiemordere.