Madonna betaler 200 malawiere for å flytte

200 landsbyboere må flytte fra tomten der Madonna vil bygge jenteskole.

Madonna, utdanningsminister George Chiponda og Madonnas samarbeidspartner Michael Berg, da prosjektstart ble markert i oktober i fjor.
  • Mona W. Claussen
    Mona W. Claussen

Musikkmagnaten Madonna har vist sterkt engasjement for det sentralafrikanske landet Malawi. Hun har adoptert to barn derfra.

Barn, film og skole

Da Madonna adopterte David Banda, ble hun kjent med flere utsatte barn og voksne i Malawi. Det ble det film av. Med dokumentarfilmen I Am Because We Are ønsket hun å rette søkelys på situasjonen i landet.

Siden har hun lagt lagt 15 millioner dollar på bordet for å få bygget en jenteskole utenfor hovedstaden Lilongwe.

Regjeringen er glad for gaven. Utdanningsminister George Chiponda var til stede da prosjektstart ble markert i oktober i fjor.

Men de lokale landsbyboerne er ikke like begeistret. De bor på tomten der skolen skal bygges, og nekter å flytte seg.

Madonna betaler

Nå er det klar at regjeringen støtter Madonnas prosjekt og har nå lovet de fordrevne beboerne andre tomter der de kan bosette seg, melder nyhetsbyrået AP.

Anjimile Mtila-Oponyo som blir rektor på den nye skolen, forteller at Madonna betaler landsbyboerne mer enn 16 millioner kwacha — ca 115.000 dollar - i kompensasjon for husene de mister.

Spørsmålet er om det er nok. Noen landsbyboere er misfornøyd med beløpet de har fått, og saken debatteres flittig på nettsidene til Nyasa Times.