Verden

Aktoratet: – Vi ber dere ydmykt, ydmykt om å dømme president Trump

Anklagerteamet oppfordret Senatet til å dømme tidligere president Donald Trump. Ekspresidentens forsvarere kalte aktoratets bevisførsel for støtende.

Anklagerteamet fra Representantenes hus konkluderte med at Donald Trump er skyldig i å ha oppildnet sine tilhengere til å storme Kongressen.
  • Harald Stolt-Nielsen
    Harald Stolt-Nielsen
    Journalist

Aktoratet la torsdag frem sitt avsluttende muntlige innlegg. Anklagerteamet fra Representantenes hus ba senatorene om å dømme tidligere president Donald Trump. De advarer om at Trump kan gjøre det samme igjen, hvis han ikke blir dømt.

– Vi ber dere ydmykt, ydmykt om å dømme president Trump for den forbrytelsen han er overveldende skyldig i. For hvis dere ikke gjør det, hvis vi later som at dette ikke har skjedd, eller verre, hvis vi lar det gå ubesvart, hvem vet om det ikke vil skje igjen? sa kongressmedlem Joe Neguse, en av demokratene som førte saken mot Trump.

Samtidig som anklagerne bønnfalt de 100 senatorene om å dømme Trump, ble ekspresidenten avbildet mens han spilte golf i Palm Beach i delstaten Florida, skriver CNN.

Tre «hovedspørsmål»

Aktoratet benyttet den tredje dagen av riksrettssaken til å argumentere for at Trump oppildnet sine tilhengere til å storme Kongressen 6. januar.

Mot slutten av dagen la de frem tre «hovedspørsmål», som demokratene fra Representantenes hus mener ligger i kjernen av deres sak mot Trump.

  1. Kunne man ha forutsett volden?
  2. Oppfordret Trump til vold?
  3. Handlet Trump bevisst?

– Svaret på disse spørsmålene er ja, sa Neguse.

Flere republikanere har tatt til orde for at riksrettssaken er unødvendig, ettersom Trump ikke lenger er president. Denne argumentasjonen ble forsøkt skutt i filler av demokratene. Aktoratet avviste dette og argumenterte for at lignende scener kan skje igjen.

Demokratene: Ikke første gang

Demokratene gikk hardt til verks mot Donald Trump.

Jamie Raskin, kongressmedlem og aktoratets leder, koblet stormingen av Kongress-bygningen til protestene i Michigan våren 2020. Da stormet hundrevis av demonstranter delstatsforsamlingen i Lansing. Flere av demonstrantene var bevæpnet og kom fra høyreradikale miljøer.

Da protesterte de mot koronatiltakene og fikk støtte fra daværende president Trump.

Væpnede demonstranter under stormingen av delstatsforsamlingen i Michigan våren 2020.

Aktoratet argumenterte deretter for at Trump en rekke ganger har støttet voldshandlinger. De viste videoer helt tilbake til 2015 for å støtte opp om dette.

Gjennom videoer og Twitter-meldinger viste demokratene hvordan Trump har uttrykt støtte til tilhengere som sparket en svart demonstrant, og til en republikaner som utøvde vold mot en journalist.

Kongressmedlem Diana Degette, som var en av de siste som ble evakuert under stormingen, tok til orde for at personene som stormet Kongressen, handlet på vegne av Trump. Hun er en del av anklagerteamet fra Representantenes hus.

– Angrepet ble utført for Donald Trump, etter hans instruksjoner, for å oppfylle hans ønsker, sa Degette.

Anklagerteamet viste til flere uttalelser fra personer som stormet Kongressen. De forsøkte gjentatte ganger å skape en binding mellom Trumps uttalelser og de voldelige handlingene i og rundt Kongress-bygningen.

– Vi ble invitert av USAs president, sa en av demonstrantene i videoen som ble lagt frem for senatorene.

Donald Trump anklages for å ha oppildnet sine tilhengere til å storme Kongressen.

Trump-forsvarer: – Han er ganske støtt

Samtidig som demokratene argumenterte for å dømme Trump, lot Trumps advokat David Schoen seg intervjue av Fox News.

– Han er ganske støtt over forsøket på å bli knyttet til angrepet, sa Schoen til TV-kanalen.

Senere sa advokaten til pressen at demokratene ikke har klart å koble Trump til angrepet.

Donald Trumps rolle før, under og etter stormingen vil bli tema under den tredje dagen i riksrettssaken mot den tidligere presidenten.

– Trump viste ingen anger

Anklagerteamet benyttet også deler av tiden til å problematisere presidentens manglende evne til å uttrykke anger for stormingen av Kongressen. Kongressmedlem Ted Lieu, som er en del av anklagerteamet, forklarte hvorfor presidentens mangel på anger er viktig.

– Det er bevis på at han utvilsomt vil påføre skade i fremtiden, hvis han får muligheten, sa Lieu.

– Trump viste ingen anger i ukene etter stormingen. Det er på tide å si at nok er nok, la han til.

Lieu gikk gjennom en rekke tidligere medlemmer av Trump-administrasjonen som har koblet de voldelige handlingene i Kongressen til Trumps retorikk. Han nevnte blant annet de tidligere stabssjefene Mick Mulvaney og John Kelly, tidligere justisminister Bill Barr og tidligere forsvarsminister James Mattis.

Torsdag holdte anklagerteamet fra Representantenes hus sitt avsluttende muntlige innlegg. Etter dette har Trumps forsvarsadvokater 16 timer fordelt på to dager til å argumentere for hvorfor Trump bør frifinnes.

Ifølge CNN forventer de å bli ferdig fredag.

Det ventes at riksrettsprosessen kan avsluttes lørdag. Det skal Mitch McConnell, republikanernes leder i Senatet, ha sagt til sine kolleger i et lukket partimøte.

Gikk du glipp av de første dagene i riksrettssaken mot Donald Trump? Da kan du lese Aftenpostens USA-korrespondents oppsummering her:

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. Donald Trump