Familiemannen som ble terrorist

28 år gamle Taimour Abdulwahab ble skandinavias første selvmordsbomber. Trebarnsfaren skal ha blitt interessert i radikal islam etter at han flyttet til Storbritannia for å studere.

Taimour Abdulwahab ble far i sommer. Nå er han utpekt som mannen bak skandinavias første selvmordsaksjon.

Det svenske politiet holder pressekonferanse i Stockholm klokken 12 mandag. Aftenposten.no følger pressekonferansen.

Taimour Abdulwahab er svensk-irakeren som er mistekt for å stå bak selvmordsbomben i Stockholm på lørdag. Han eide bilden som ble brukt under aksjonen, og politiet tror det at Abdulwahab var mannen som omkom i aksjonen.

Taimour Abdulwahab er ikke endelig identifisert av svensk politi som selvmordsbomberen, men en rekke svenske og internasjonale medier publiserer mandag bilder og navn på ham som gjerningsmannen bak Stockholms-bomben.

Selvmordsbomberen slo til lørdag sentralt i Stockholm. Her blir liket av mannen undersøkt av kriminalteknikere fra politiet i Sverige. FOTO: SCANPIX

Kom fra krigsherjet Irak

Abdulwahab kommer fra tettstedet Tranås, som ligger nordvest for Jönköping i Småland. Han kom til Sverige da han var ti år gammel i 1992. Han kom fra et krigsherjet Bagdad, som hadde vært i mange års krig med Iran og Kuwait-krigen hadde begynt. Han kom til Tranås sammen med sine foreldre og storesøster.

I løpet av ungdomsårene tiltrakk han seg mye bråk, ifølge Aftonbladet.

Tiltrakk seg bråk

— Taimour havnet i mye dritt og slåss mye, men han roet seg ned i perioder. Under den harde overflaten var han en god og bra kompis. Jeg har senere tenkt at han nok hadde vanskelig med å finne sin plass i det svenske samfunnet, sier en tidligere venn til Aftonbladet .

Abdulwahab skal ha roet seg ned i løpet av gymnastiden, og gjorde ikke så mye ut av seg. Han beskrives av flere som en familiemann, og skal ha vært en populær ung mann.

Studerte i England

I 2001 flyttet Abdulwahab til Storbritannia for å studere. Han giftet seg i 2004 og året etter fikk de sitt første barn, en datter. To år senere fikk de en datter til, og i sommer fikk de en sønn.

— Han var alltid så flink med barna. De hadde akkurat fått en liten baby. Jeg tenker på dem, barna, nå. At de skal vokse opp uten en pappa. Hun må være knust. Jeg skal forsøke å ringe henne senere, sier en kvinne som var nabo med familien frem til de flyttet tidligere i år.

Radikal islam

Familien flyttet til Luton, en by som etter hvert er blitt kjent som arnested for ekstrem islamisme. Luton ligger fem mil nord for London og femten prosent av byen er muslimer. «Ekstremistiske predikanter» skal ofte besøke moskeen der, og flere av gjerningsmennene bak attentatet i London i 2005 startet ferden fra Luton.

I løpet av tiden i Storbritannia, skal Abdulwahab ha blitt mer og mer religiøs, og han skal ha vist økende interesse for radikal islam.

Det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel beskriver mannen som «en ung iraker som har vært engasjert på ulike nettsteder der han har markert seg som motstander av krigene i Irak og Bagdad».

Natt til mandag ble familiens leilighet i Luton ransaket av britisk politi.

Ville ha en kone til

Et tegn på Abdulwahab stadig mer ekstreme religiøse syn, skal være en kontaktannonse der han søker etter en kone til.

«Jeg er gift siden 2004, og har to jenter. Jeg vil gifte meg igjen, og vil gjerne ha en stor familie. Min kone har gått med på dette. Jeg leter etter en praktiserende muslim, sunni, som elsker barn og vil tilfredstille Allah foran meg. Økonomisk har jeg det ok. Jeg vil ikke si at jeg er rik, men takk gode gud heller ikke fattig. Når jeg har penger til overs, gir jeg det til dem som trenger det. Det er likevel viktig at du ikke har noe mot det. I fremtiden vil jeg flytte til et arabisk land og slå meg ned der», skriver han på nettsiden.

Hyller Osama

På andre nettsteder hyller 28-åringen både flere religiøse ledere som knyttes til al-Qaida, og organisasjonen selv. Han var med på facebookgrupper som hyllet Osama bin Laden, og profilbildet hans viste al-Qaidas flagg.

Abdulwahab reiste tilbake til Tranås for fire uker siden, uten kone og barn. Han skal ha livnært seg på å selge tepper.

Taimour Abdulwahab søkte på nett etter en kone til, fordi han ville ha en stor familie. FOTO: AFP PHOTO/HO

— Unnskyld

Fredag var han på besøk hos sine foreldre, og lørdag morgen reiste han til Stockholm. I trusselmeldingen han sendte rett før den første eksplosjonen, ba han sin familien om unnskyldning.

I en lydfil vedlagt e-posten hvor truslene fremsettes, sier han:

«Til min familie: Forsøk å tilgi meg. Jeg kunne ikke sitte og se på urettferdigheten mot islam og profeten Muhammed (...) Jeg dro aldri til Midtøsten for å jobbe eller tjene penger, jeg dro dit for jihad (hellig krig, journ.anm). Jeg håper dere kan forstå meg en gang. Jeg kunne aldri fortelle dette til dere eller noen andre» blir det sagt i lydfilen.

Uakseptabelt

— Jeg kan ikke forstå, hvorfor han gjør dette. Vi kom fra en krig og til Sverige. Vi har fått alt her. Hvordan kan man gjøre dette mot Sverige. Han har vokst opp her og hadde mange venner. Det her er helt uakseptabelt, og jeg tar sterk avstand fra det. Det her hadde ikke vært akseptabelt i Irak heller, sier en nær venn av familien til Aftonbladet .

I denne boligblokken bodde, da han oppholdt seg i Sverige, eieren av bilen som ble sprengt i Stockholm lørdag, og som høyst trolig også er selvmordsbomberen. FOTO: HANS O. TORGERSEN