- Selvmordsaksjonen amatørmessig utført

Flere forsvarseksperter karakteriserer selvmordsangrepet i Stockholm som «mislykket» og «amatørmessig utført».

Politiets åstedsteknikere gjør undersøkelser på åstedet. FOTO: AFP PHOTO/SCANPIX/ FREDRIK PERSSON
  • Eivind Sørlie

Har du tips om denne saken eller er du i Stockholm? Send en e-post til 2286@aftenposten.no; eller ring Aftenposten.no på 02286. Du kan også sende SMS/MMS til 2286.

Selvmordsbomberen som lørdag ettermiddag sprengte seg selv i luften, hadde trolig intensjon om å ta mange uskyldige mennesker med seg i døden.

Svenske forsvarseksperter sier funn av spiker i mannens ryggsekk, og mengden sprengstoff, tyder på dette.

— At han hadde splinter med seg, tyder på at han var ute etter å skade eller drepe. Det blir veldig uhyggelige skader på mennesker, sier den svenske forsvarseksperten Bo Janzon til nyhetsbyrået TT.

Selvmordsbomberen skal ha hatt seks rørbomber på seg, men bare én av dem skal ha eksplodert.

I selvmordsbomberens veske fant politiet skruer. Gjenstander som dette brukes ofte ved terrorangrep, fordi de maksimerer menneskelig skade sammen med sprenglegemer. FOTO: Martin Høglund / SCANPIX

— Amatørmessig

Bombeekspert i det svenske forsvaret Henric Östmark har analysert bildene fra åstedet for Aftonbladet, og konkluderer med at mye trolig ikke gikk som selvmordsbomberen hadde planlagt.

— Åpenbart har det ikke fungert, det mest sannsynlige er at det ikke har vært riktig oppkobling. Eller at noen av bombene har detonert ved en feil, mener Östmark.

Han karakteriserer selvmordsaksjonen som «amatørmessig».

Ut fra avisens bilder fra åstedet, sier bombeeksperten at det trolig er langt mindre sprengstoff i rørbombene, enn det som ble brukt under terrorangrepene i London i 2005.

— Det kan trolig være små rørbomber, maksimalt hundre gram per stykke, men trolig enda mindre. I London ødela man en halv T-banevogn og en hel buss. Så om man sammenligner med det, virker dette å være veldig amatørmessig, sier bombeeksperten.

Selvmordsbomberen døde momentant, men tok ikke livet av andre enn seg selv. To personer ble skadet. FOTO: REUTERS/Fredrik Persson/Scanpix

Tror bileieren er selvmordsbomberen

Mannen som mistenkes å være selvmordsbomberen er 29 år gammel, utdannet fysioterapaut, opprinnelig født i Irak.

I et trusselbrev sendt til TT ti minutter før den første bomben gikk av, fremsettes trusler mot «det svenske folk». Ifølge flere svenske aviser blir trusselen signert med det samme navnet som eieren av den hvite Audien som ble sprengt, minutter før selvmordsbomberen sprengte seg selv i luften og skadet to tilfeldige forbipasserende.

Politiets teori er ifølge den svenske avisen Expressen at selvmordsbomberen er identisk med eieren av Audien.

Den hvite Audien eksploderte og tok fyr midt i Stockholm sentrum, hvor folk var travelt opptatt med julehandelen. Vitner forteller om sjokkerte forbipasserende som flyktet fra stedet. FOTO: REUTERS TV

Søkte etter kone nr. to

Mannen, som ville ha fylt 29 år i dag søndag, skal ha flyttet til Sverige i 1992, og siden ha studert i Storbritannia siden 2001.

På en muslimsk «datingprofil» på Internett, skriver han at han ønsker seg en større familie og en kone nr. 2. Med sin kone har han fra før to barn, skriver mannen.

I en lydfil vedlagt e-posten hvor truslene fremsettes, ber den mistenkte selvmordsbomberen sin familie om tilgivelse.

«Til min familie: Forsøk å tilgi meg. Jeg kunne ikke sitte og se på urettferdigheten mot islam og profeten Muhammed (...) Jeg dro aldri til Midtøsten for å jobbe eller tjene penger, jeg dro dit for jihad. Jeg håper dere kan forstå meg en gang. Jeg kunne aldri fortelle dette til dere eller noen andre» blir det sagt i lydfilen.

Mannens Facebook-profil inneholder flere YouTube-klipp med det som beskrives som russiske krigsforbrytelser i Tsjetsjenia. På Facebook-siden kommer også mannens religiøse, islamistiske synspunkter til uttrykk.