Verden

Iransk nyhetsbyrå: Atomfysiker ble drept med fjernstyrt maskingevær

Ebrahim Raisi fra det iranske lederskapet står sammen med sørgende familiemedlemmer ved kisten med den drepte atomfysikeren Mohsen Fakhrizadeh.

Den iranske atomfysikeren Mohsen Fakhrizadeh skal ha blitt drept med et fjernstyrt maskingevær. Våpenet var montert i et forlatt kjøretøy, ifølge Det iranske nyhetsbyrået Fars.

  • Hans O. Torgersen
    Hans O. Torgersen
    Journalist

Etter angrepet ble kjøretøyet ødelagt i en eksplosjon.

Fakhrizadeh ble drept fredag i den lille byen Absard, ikke langt fra Teheran. Det iranske nyhetsbyrået Fars publiserte søndag nye detaljer om angrepet, skriver den israelske avisen Haaretz.

Ifølge nyhetsbyrået var Fakhrizadeh på tur sammen med sin kone i en skuddsikker bil, beskyttet av en konvoi bevæpnede biler.

På et tidspunkt kjørte konvoien med bevæpnede biler før Fakhrizadeh for å klarere stedet han var på vei til. Iranske sikkerhetsstyrker var meget godt klar over at atomfysikeren kunne være et mål for israelske agenter.

Det var da han ikke lenger var beskyttet at angrepet fant sted. Detaljene er ikke bekreftet av andre kilder, men ifølge nyhetsbyrået Fars skal ikke noen gjerningspersoner ha vært til stede.

«Hele hendelsen varte i tre minutter», heter det i meldingen fra Fars.

Demonstranter i Irans hovedstad Tehran holder bilder av den drepte atomfysikeren Mohsen Fakhrizadeh.

Denne versjonen av hva som skjedde avviker kraftig fra det The New York Times beskriver. Ifølge avisens kilder var det en tom bil parkert ved åstedet, en Nissan. Den eksploderte slik at en kraftledning falt ned på veien.

Hele 12 bevæpnede menn skal så ha gått til angrep. Noen av dem hoppet ut fra en parkert Hyundai Sante Fe, andre kom kjørende på motorsykler.

The New York Times’ versjon kommer fra en beskrivelse som Javad Mogouyi har gitt. Han er dokumentarfilmskaper for Irans revolusjonsgarde.

Fakhrizadeh ledet det iranske forsvarsdepartementets forskningsavdeling. Vestlige etterretningsorganisasjoner mener han har vært sentral for landets atomvåpenprogram, skriver BBC.

Utpekt av Israel i 2018

Atomfysikeren levde et anonymt liv frem til 2018. Da fikk Israel tak i tusenvis av dokumenter som angivelig viste hva Iran gjorde for å utvikle atomvåpen før 2003.

Iranske myndigheter har alltid hevdet at det ligger fredelige formål bak deres atomarbeid.

I kjølvannet av denne nyheten holdt Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, en pressekonferanse der han eksponerte Fakhrizadehs navn og bilde.

Lørdag gikk Irans åndelige leder, ayatollah Ali Khamenei, ut og krevde hard straff for dem som sto bak angrepet.

President Hassan Rouhani anklager på sin hjemmeside Israel for å stå bak drapet, som «leiesoldat for USA», ifølge NTB. Blant dem som er tilhengere av en hard linje, har Mohsen Fakhrizadeh fått martyrstatus.

Israelske myndigheter er mistenkt for å ha drept flere forskere i Iran i forbindelse med landets atomprogram. Israel har ennå ikke kommentert saken.

Siden 2010 er fem iranske atomforskere drept, skriver The Guardian.

Fakhrizadeh ble drept selv om han kjørte i en skuddsikker bil.

Les også

  1. Mohsen Fakhrizadeh: Den anonyme fysikeren som fikk martyrstatus

  2. Leder for iransk atomprogram drept i attentat

Les mer om

  1. Iran
  2. Atomvåpen
  3. Israel