Hovedperson i kampen mot IS har en fortid som terrorist

I USA er flere bekymret over at en av de viktigste personene i kampen mot IS har en fortid som terrorist.

Jamal Jaafar Ibrahimi er en av de mest mektigste kommandørene i Popular Mobilization Forces. Flere kilder mener at han i realiteten er enda mektigere.

Mannen som får æren for å redde Irak fra IS er en person som USA egentig vil holde langt borte fra slagmarkene. Dette skriver[ the Wall Street Journal.

Tidenes største angrep mot IS

Storoffensiven mot IS-kontrollerte Fallujah er i full gang. Mandag denne uken gjorde den irakiske hæren sitt første forsøk på å storme byen.

Den irakiske hærens angrep på Falluja, med støtte fra stormaktene Iran og USA, regnes som et av de største slagene med IS. Falluja er den nest største byen som kontrolleres av IS i Irak.

USA bekymret over irakisk hærfører

Popular Mobilization Forces (PMF) spiller en viktig rolle i denne kampen. PMF består hovedsakling av shiamuslimer og har spilt en viktig rolle i kampen mot IS de to site årene, etter at den irakiske hæren kollapset.

Jamal Jaafar Ibrahimi, også kjent som Abu Mahdi al-Mohandes, er i følge the Wall Street Journal den mest innflytelsesrike kommandøren i PMF.

Mye kan også tyde på at han i virkeligheten er mektigere enn på papiret. Flere kommandører i den irakiske hæren sier at Ibrahimi i realiteten har kontroll over andre styrker, inkludert deler av politiet og hæren.

Det skal være en stor bekymring for USA.

Den irakiske hærens angrep på Falluja, med støtte fra stormaktene Iran og USA, regnes som et av de største slagene med IS. Falluja er den nest største byen som kontrolleres av IS i Irak.

Terrorist leder kampen mot IS

Ibrahimi har nemlig en brokete fortid.

For noen år siden var han på rømmen fra en dødsdom i Kuwait for å ha organisert et bombeangrep på den amerikanske og den franske ambassaden på 80-tallet.

Finansdepartementet i USA regner Ibrahimi som terrorist.

Steve Warren, offisiell talsperson for koallisjonen som kjemper mot IS, sier:

– Han er utpekt som terrorist. Det er slik vi tenker om ham.

IS kapret byen allerede i januar 2014, og det vil være et stort tilbakeslag for dem om de skulle miste Falluja.

– Oppskrift på fremtidig borgerkrig

PMF er støttet av Iran, og spesielt Ibrahimi har sterk tilknytting til landet.

Flere amerikanske og irakiske kilder sier til the Wall Street Journal at PMF er sentrale i spørsmålet om Irans innflytelse kommer til å fortsette å vokse i Irak.

Samtidig er styrken viktig for å sikre at Irak klarer å bekjempe IS.

Zalmay Khalizad, tidligere amerikansk ambassadør i Bagdad kaller dette for en oppskrift på fremtidige borgerkriger.

Mer enn tusen soldater såret i kampene i Fallujah

Mer enn tusen medlemmer av de irakiske styrkene er såret siden operasjonen for å erobre Falluja startet for snart to uker siden.

– Vi har mottatt 1.119 sårede siden starten av offensiven, sier en kilde i helsevesenet i Bagdad til AFP. Vedkommende som vil være anonym, sier de sårede er behandlet på sykehusene i Kadhimiya, Abu Ghraib, Al Karama, Al Karkh og Yarmuk.

Blant de sårede er medlemmer av hæren, politiet, antiterrorstyrkene, og den paramilitære, Iran-støttede gruppa Hashed al-Shaabi (Folklig mobilisering).

Noe tall på drepte kan kilden ikke oppgi. Den irakiske hæren vil heller ikke oppgi sine tapstall. Tallet på begravelser landet over tyder imidlertid på at mange blir drept i kampene om byen, skriver AFP.