Rundt 30 aktivister kan bli stilt for retten i Israel

Beslutningen om å løslate de utenlandske aktivister ble tatt etter sterkt internasjonalt press, men var ikke enstemmig, skriver Israels største avis.

– Det er besluttet at de pågrepne skal deporteres umiddelbart, sto det i en pressemelding fra Nir Hefez, talsmann for statsminister Benjamin Netanyahu, som ble sendt ut tirsdag kveld.

Noen av de pågrepne holdes likevel tilbake, og skal stilles for retten i Israel.

Uenighet

Beslutningen ble støttet av forsvarsminister Ehud Barak og utenriksminister Avigdor Lieberman, men flere av regjeringsmedlemmene skal ha hatt motforestillinger mot å slippe aktivistene fri, skriver avisen Yedioth Ahronoth i sin nettutgave.

Ifølge ministeren for intern sikkerhet, Yithzak Aharonovitch, ville en løslatelse sende feil budskap til omverdenen.

Derfor foreslo Aharonovitch å beholde 15 prosent av aktivistene for å stille dem for retten i Israel.

Den israelske regjeringen avgjorde til slutt at kun de som videoopptak klart viser at brukte vold mot de israelske soldatene skal holdes tilbake. Trolig dreier det seg om et trettitalls aktivister.

682 pågrepne

682 aktivister ble pågrepet under militæraksjonen mandag morgen, og før beslutningen om frigivelse, hadde allerede 45 aktivister forlatt landet. Prosessen med å sende de 620 aktivistene som slippes fri ut av Israel begynte natt til onsdag, og var ifølge innenriksminister Eli Yishai ventet å være gjennomført innen 48 timer.

Gjennom hele tirsdagen ble Israel kritisert for mandagens angrep mot båtene som var på vei til Gaza med hjelpeforsyninger og aktivister.

Det israelske militæret har bekreftet at ni personer ble drept da soldatene bordet de seks skipene i konvoien mandag morgen.

Tyrkiske myndigheter har bekreftet at fire av de drepte er tyrkere, mens nasjonaliteten til de fem andre fortsatt var ukjent natt til onsdag.

Innen identiteten til de døde blir offisielt fastslått, kan ikke obduksjon av de drepte gjennomføres. De eksakte dødsårsakene er derfor ennå ikke fastslått, skriver avisen.

Vendepunkt

Samtidig kan Israels blodige aksjon mot aktivister på vei til Gaza bli et vendepunkt i Midtøsten.

Militære eksperter, både israelske og utenlandske, mener det ble begått store feil da israelske soldater bordet skip med hjelpesendinger til Gaza mandag. De peker på dårlig etterretning, feil utstyr og gal taktikk, ifølge Reuters.

Under bordingen ble ni internasjonale aktivister drept og flere såret.

«Fiasko» og «flause», var stikkordene for israelske aviser tirsdag. Regjeringen til statsminister Benjamin Netanyahu får flengende kritikk for måten aksjonen ble planlagt og gjennomført på, og for mediehåndteringen etter at den voldelige konfrontasjonen var et faktum.

Den internasjonale kritikken vokser også i styrke. NATO ba tirsdag Israel om å frigi både mennesker og båter som ble tatt i arrest under angrepet mot Gaza-konvoien.