Frankrike stemmer over endelig nikabforbud

Loven som forbyr ansiktsdekkende hodeplagg på offentlige steder forventes å bli godkjent av det franske senatet tirsdag, men fortsatt gjenstår et siste hinder før loven kan tre i kraft.

Forbudet mot plagg som nikab og burka forventes å gå igjennom i avstemningen i det franske senatet. resultat.

Les også :

Forbudet mot plagg som nikab og burka ble godkjent med 335 mot én stemme i nasjonalforsamlingen i juli, og det er forventet at avstemningen i senatet vil gi et lignende resultat.

Et ja fra senatet vil imidlertid ikke være siste hinder for det omstridte lovforslaget. Før loven blir til virkelighet for franske muslimer, skal den nemlig granskes av Frankrikes konstitusjonelle råd. Dommerne i rådet har fullmakt til å forkaste lovforslaget.

Forbudet mot ansiktsdekkende hodeplagg referer ikke til islam, men begrunnes i lovforslaget med sikkerhetshensyn og behovet for å beskytte kvinner som tvinges til å bære plaggene. De mange kritikerne mot loven har imidlertid hevdet at det er et stigmatiserende forbud.

Frankrike har omkring 5 millioner muslimer, og kun 2.000 av dem dekker ifølge landets innenriksdepartement ansiktet. Mange har derfor hevdet at forbudet innføres for å tilfredsstille konservative velgere, på bekostning av de religiøse og individuelle rettighetene til en ørliten minoritet.