Hviterussland i opprør: Solberg møter opposisjonsleder

Mens titusener av demonstranter uke etter uke fyller gatene i Hviterussland, møter statsminister Erna Solberg en av landets fremste opposisjonsledere.

Sist søndag demonstrerte nok en gang titusener av mennesker mot president Aleksandr Lukasjenko i Hviterusslands hovedstad Minsk.
  • NTB-Kristian Skårdalsmo
Den hviterussiske opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja møtte nylig Litauens statsminister Saulius Skvernelis (t.h.). Tirsdag møter Tikhanovskaja etter planen statsminister Erna Solberg (H) i Litauen.
Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko har styrt landet med hard hånd siden 1994, men aldri opplevd så omfattende demonstrasjoner mot sitt regime som nå.

Solberg (H) besøker tirsdag Hviterusslands naboland Litauen, hvor Svetlana Tikhanovskaja har oppholdt seg i eksil siden 11. august.

Den norske helsingforskomiteens Berit Lindeman mener møtet er et sterkt diplomatisk signal.

– Det er viktig at Solberg understreker at Norge ikke anerkjenner valgresultatet fra 9. august, og at Norge krever nye, frie og konkurransedyktige valg, sier hun.

– Lukasjenko har mistet sin legitimitet både gjennom valgfusk og de grove og gjentatte overgrepene han har begått mot egen befolkning, sier Lindeman.

Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko hevder han fikk 80 prosent av stemmene, men presidentvalget er ikke blitt internasjonalt anerkjent. Tikhanovskaja ble tilkjent 10 prosent av stemmene.

Tre krav

Helsingforskomiteen stiller tre krav til Solberg før hun møter Tikhanovskaja:

* Vis solidaritet med hviterusserne.

* Dokumentér overgrepene.

* Kjemp mot straffriheten.

Tusenvis av journalister og demonstranter er pågrepet som følge av demonstrasjonene i landet, og mange av de fengslede har opplevd tortur, voldtekt og grov vold, ifølge Helsingforskomiteen.

Minst fire aktivister har mistet livet, og det er flere enn ti personer man ikke kan gjøre rede for etter at de har blitt brakt i varetekt, skriver gruppen videre.

– Vi må nå gjøre alt vi kan for å vise at vi følger med på hva som skjer i Hviterussland, sier Lindeman, som er leder for Helsingforskomiteens avdeling for Europa og Sentral-Asia.

Overtok etter mannen

37 år gamle Svetlana Tikhanovskaja ble presidentkandidat først etter at ektemannen Sergej Tikhanovskij ble pågrepet og nektet deltakelse i valget.

Etter valget erklærte hun seg som rettmessig vinner og anklaget Lukasjenko for valgfusk. Tikhanovskaja har kalt demonstrasjonene de siste ukene en «fredelig revolusjon».

– Hviterussland har våknet. Vi er ikke lenger opposisjonen. Vi er flertallet nå, sa hun i en tale til EU-parlamentet.

Erna Solberg beskriver Tikhanovskaja som en frontfigur for protestene.

– Hun maner til dialog og en fredelig løsning på situasjonen, sa hun til NTB nylig.

Folkemengdene som demonstrerer i Hviterussland, viser hvor dypt ønsket om endring og en demokratisk utvikling stikker i det hviterussiske folket, ifølge Solberg.

– Et opprørende syn

Den norske regjeringssjefen la ikke fingrene imellom da hun nylig tok opp situasjonen.

– Situasjonen i Hviterussland er dramatisk. Omfattende valgfusk og siden brutal politivold mot demonstrantene som protesterer mot valget, er et opprørende syn, skrev hun på sin egen blogg 16. august.

Mandag kom det meldinger om at opposisjonspolitiker Maria Kolesnikova skal ha blitt ført bort av uidentifiserte personer i Minsk. Dagen etter meldte det statlige hviterussiske nyhetsbyrået Belta at hun var pågrepet ved grensa mot Ukraina.

Kolesnikova sitter i det såkalte koordineringsrådet, som er opprettet av opposisjonen for å legge til rette for forhandlinger med Lukasjenko om maktoverføring.

Helsingforskomiteen jobber sammen med hviterussiske aktivister med å dokumentere overgrepene som nå foregår. Samtidig krever Lindeman at Norge tar initiativ til at de ansvarlige blir straffeforfulgt internasjonalt, hvis ikke Hviterussland selv gjør det.