USAs president om Pelosi: – Bør settes under observasjon

Donald Trump og Republikanerne reagerer sterkt på Demokratenes ønske om å vurdere presidentens mentale helse.

Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, stiller spørsmål ved president Donald Trumps mentale helse.

74 år gamle Trump fikk i forrige uke påvist koronasmitte, men hevdet torsdag å være smittefri, «et perfekt fysisk eksemplar og ekstremt ung».

Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, mener det bør opprettes en kommisjon for å vurdere om presidentens er skikket, eller om oppgavene hans bør overføres til visepresidenten slik det 25. grunnlovstillegget åpner for.

– Han har fjernet seg fra virkeligheten, noe som ville ha vært morsomt dersom det ikke var så dødelig, sa Pelosi.

«Gale Nancy»

– Gale Nancy er den som bør settes under observasjon, tvitret Trump til svar. Andre republikanere rykket også ut til presidentens forsvar.

– Jeg ser ikke bort fra muligheten for at Pelosi vil gjennomføre et kupp, tvitret kongressrepresentanten Mark Green.

«Monster»

Trump kommer jevnlig med nedsettende karakteristikker av ledende demokrater og kaller blant annet partiets presidentkandidat «Søvnige Joe».

Torsdag omtalte han partiets visepresidentkandidat Kamala Harris som «monster» og «kommunist».

Kritiserte Pompeo

Samme dag kritiserte han også to av sine fremste allierte, utenriksminister Mike Pompeo og justisminister Bill Barr.

Pompeo ble kritisert for ikke å ha offentliggjort forgjengeren Hillary Clintons eposter.

– Av den grunn er jeg ikke fornøyd med ham. Han styrer utenriksdepartementet – få dem (epostene) ut, sa Trump i et intervju med Fox Business Network.

Kritiserte Barr

Barr ble kritisert fordi han ikke tar ut tiltale mot tidligere medlemmer av president Barack Obamas administrasjon, som ifølge Trump sto bak falske anklager om at han selv fikk hjelp av Russland da han ble valgt til president.

– For å være helt ærlig, Barr kommer enten til å bli husket som den beste justisministeren i historien, eller han kommer til å få et svært trist ettermæle, sa Trump.

En gransking ledet av tidligere FBI-sjef Robert Mueller konkluderte i 2019 med at Russland tre år tidligere forsøkte å påvirke presidentvalget i Trumps favør.