Verden

Hæren ber folket forlate gatene

KAIRO / OSLO (Aftenposten.no): Demonstrantene har fått frem sitt budskap, og budskapet er hørt, sier militærlederne.

Demonstranter og soldater på Tahrir-plassen tidligere denne uken. Militæret, som i motsetning til politiet respekteres av demonstrantene, har tidligere lovet å ikke bruke vold for å fjerne demonstrantene. SCANPIX/REUTERS

 • Jørgen Lohne
  Aftenpostens korrespondent i Asia

I EGYPT

Jørgen Lohne

I en TV-sendt uttalelse til det egyptiske folket onsdag sier en talsmann for hæren at det nå er på tide at demonstrantene hjelper Egypt til å komme tilbake til et normalt liv.

— Dere begynte med å trekke ut i gatene for å fremme deres krav, og det er dere som er i stand til å gjenopprette et normalt liv i Egypt igjen, sier en talsperson for hæren.

Militæret, som i motsetning til politiet respekteres av demonstrantene, har tidligere lovet å ikke bruke vold for å fjerne demonstrantene.

— Hæren er tilstede i gatene for å trygge befolkningens sikkerhet. De væpnede styrkene vil ikke bruke makt mot vårt folk, het det i uttalelsen, som også presiserte at «Folkets krav er legitime».

Les også:

Les også

Den egyptiske hæren: Folkets krav er legitime

Egyptere i alle aldre er på Tahrir-plassen i Kairo for å demonstrere mot Mubarak-regimet. FOTO: JØRGEN LOHNE JØRGEN LOHNE

Mubarak-kunngjøring

Oppfordringen fra militæret kommer et halvt døgn etter at president Hosni Mubarak tirsdag kveld kunngjorde at han ikke akter å gå av før ved presidentvalget i september, og at han akter å sitte ved makten i en overgangsperiode frem til dette valget.

Det var langt fra godt nok for reformhungrige egyptere. Demonstrantene krever at presidenten går av umiddelbart, og blant de som demonstrerer på åttende døgnet på Tahrir-plassen i sentrum av Kairo er det onsdag formiddag ingenting som tyder på at de akter å gi seg med det første.

— Mubaraks tale var ingenting verdt, sa engelsklærer Mohammed Hassan Awad og advokatene Rifat Ziane og Ali Qamal til Aftenposten.no tidligere i dag.

Folk ga inntrykk av at de ikke vil trekke seg tilbake fra demonstrasjonene.

Folket er veldig sinte.
Egypt-demonstrant Osama Mohamed

— Folket er veldig sinte, forteller Osama Mohamed, som er frilans kameramann.

- Vi er provosert over Mubaraks tale. Vi er ikke fornøyd med at han lover å gå av om ni måneder, sier kameraten Ramy Ahmed.

— Det er hele Mubarak-regimet vi skal bli kvitt, ikke bare presidenten.

Hvordan egypterne reagerer på den siste uttalelsen fra hæren er foreløpig uklart.

Presset øker

Samtidig øker det internasjonale presset på Mubarak-regimet. Under en telefonsamtale med Mubarak tirsdag kveld kom USAs president Barack Obama med flere krav til den egyptiske presidenten, og gjorde det klart at USA nå forventer store politiske forandringer i Egypt.

Onsdag fulgte Frankrikes president Nicolas Sarkozy opp, da han ba om en rask overgang i Egypt etter at president Hosni Mubarak kunngjorde at han ikke stiller til gjenvalg.

I tillegg har Det muslimske brorskapet, 6. april-bevegelsen og fredsprisvinneren fra 2005, Mohamed ElBaradei, sagt klart i fra om at de mener Mubarak ikke går langt nok.

— Dette innfrir ingen av folkets krav, sier Mohammed Mursi, talsmann for den islamistiske opposisjonsbevegelsen Det muslimske brorskapet, etter Mubaraks tale.

Demonstrantene i Egypt krever at president Hosni Mubarak går av umiddelbart. FOTO: SCANPIX SCANPIX/AFP PHOTO

ElBaradei, som forsøker å etablere seg som en samlende opposisjonsleder, er også svært avvisende.

— Som alltid lytter han ikke til folket, sier ElBaradei.

 1. april-bevegelsen, som i stor grad består av ungdommer, varsler at de vil fortsette demonstrasjonene til kravet om at Mubarak og regjeringen hans går av, er innfridd.

Tirsdag strømmet folk ut i gatene i den hittil største demonstrasjonen i Egypt, åtte dager etter at opprøret startet i forrige uke. Over en million mennesker skal ha vært med på markeringene.

 1. Les også

  - Mubaraks tale var ingenting verdt

 2. Les også

  - Forandringen må begynne nå

 3. Les også

  - Historien vil dømme meg

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Egypts tidligere president Hosni Mubarak løslates

 2. VERDEN

  Store demonstrasjoner mot Egypts president

 3. VERDEN

  Egypts tidligere president Hosni Mubarak er død

 4. VERDEN

  Dødsdom mot Egypts tidligere president oppheves

 5. VERDEN

  100.000 fulgte den politiske satiren han laget fra gutterommet - så stormet politiet hjemmet hans

 6. VERDEN

  Egyptisk TV: Ekspresident Mohamed Mursi er død etter å ha kollapset i et rettsmøte