Halve Nagorno-Karabakhs befolkning skal være drevet på flukt

Halve befolkningen i Nagorno-Karabakh er blitt drevet på flukt siden de siste kamphandlingene startet, ifølge separatistene i utbryterprovinsen.

En kvinne står i en ødelagt leilighet i Stepanakert i Nagorno-Karabakh.

– Ifølge våre foreløpige anslag har rundt 50 prosent av befolkningen i Nagorno-Karabakh og 90 prosent av barna og kvinnene – rundt 70.000-75.000 – blitt fordrevet, sier en talsmann.

Ifølge talsmannen har de som er drevet på flukt, enten dratt til andre i steder i provinsen eller i sikkerhet i Armenia.

Verdenssamfunnet ser på Nagorno-Karabakh som en del av Aserbajdsjan, men området har vært kontrollert av armenske separatister siden begynnelsen av 1990-tallet.

Krigen har ført til store sivile lidelser. Her er en kvinne på flukt fotografert i Stepanakert, Nagorno-Karabakhs de-facto hovedstad.
En kvinne passerer ødelagte hus i Ganja.
Det har blitt avfyrt et enormt antall skudd fra artillerisystemer på begge sider. Disse har ofte lav presisjon, noe som øker risikoen for at sivile blir drept.
Mange har lange dager og netter i bomberom. Her fra Stepanakert.
Skader i en leilighet i Stepanakert etter et artilleriangrep.

Begge sider i konflikten anklager hverandre for å angripe befolkede områder og påføre sivile tap. En våpenhvile er blitt avslått fra begge hold, og de har anklaget hverandre for å være skyldig i oppblussingen av konflikten.

Det er foreløpig ukjent hvor mange aserbajdsjanere som er blitt fordrevet under den siste ukens kamper, ifølge landets utenriksdepartement.

Bekymret Putin

Russlands president Vladimir Putin er bekymret for situasjonen.

– Selvfølgelig er dette en stor tragedie. Folk dør, og det er store tap på begge sier, sier han i et intervju med statlig, russisk TV.

Les også

Lika Zakaryan (26) bor midt i bomberegnet: – Når jeg sovner, er jeg ikke sikker på om jeg noensinne åpner øynene igjen

Presidenten sier han håper situasjonen vil bli løst snart.

Russland står på god fot med både Armenia og Aserbajdsjan, men Armenia har tradisjonelt vært det landet som står Russland nærmest.

Demonstranter som som støtter den armenske siden i konflikten måtte holdes igjen av politiet under en demonstrasjon i Brussel 7. oktober.
I Istanbul har demonstranter markert støtte til Aserbajdsjan.
De to landene er sterkt knyttet til hverandre, både kulturelt og politisk.

Omfattende angrep

Artilleriangrep som aserbajdsjanske styrker står bak, skal nærmest ha gjort den største byen i Nagorno-Karabakh, Stepanakert, til en spøkelsesby.

Aserbajdsjan har på sin side anklaget armenske styrker for artilleriangrep rettet mot sivile.

Onsdag morgen skal Stepanakert ha blitt utsatt for omfattende angrep, ifølge en korrespondent fra AFP.

Røyk stiger opp fra angrep mot Stepanakert 4. oktober.

En innbygger sier til nyhetsbyrået at artilleriangrepene natt til onsdag var de mest omfattende siden kamphandlingene startet for rundt halvannen uke siden. Nesten hver time gjennom natten kunne lyden av sirener høres i byen, som var nærmest mørklagt. Sirene ble etterfulgt av lyden av store eksplosjoner, men det var ikke klart om byen ble truffet av raketter, missiler eller andre våpen.

Nesten 300 personer er blitt bekreftet drept siden kamphandlingene startet, minst 47 av dem er sivile.