Verden

Fem spøkelser fra Clintons fortid kan felle henne i valgkampen

Donald Trump har en stor meny å velge fra når han skal angripe Hillary Clinton. Blant hovedrettene finner vi Bill Clinton.

Hillary Clinton sitter på fanget til ektemannen Bill mens hun spøker med Al Gore og kona Tipper under presidentkampanjen i 1992. Den gang var Bill Clinton guvernør i Arkansas. Flere episoder fra den perioden dukker nå opp i angrep fra Donald Trump i kampen mot Hillary Clinton.
 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Hillary Clinton (68) og Donald Trump (69) er de to mest upopulære presidentkandidatene i nyere amerikansk historie. Derfor handler valgkampen om hvem som sverte den andre på mest mulig effektivt vis.

Clinton har den siste uken sagt at Trump er «ukvalifisert» til å være president, mens milliardæren har svart ved å omtale henne på valgmøter somforkastelig og uhederlig.

Hillary Clinton har levd i offentlighetens rampelys siden ektemannen Bill ble valgt som guvernør i Arkansas i 1978. Over 150 bøker er skrevet om henne, mange av dem kritiske.

Donald Trump har altså mye å velge mellom når han skal angripe henne fremover. Her er fem av de viktigste:

1. E-postskandalen.

Hillary Clinton brukte en privat e-postserver da hun satt som utenriksminister fra 2009 til 2013. Bildet er fra 2011.

I mars i fjor, like før Clinton kunngjorde at hun stiller som presidentkandidat, avslørte The New York Times at hun i tiden som utenriksminister hadde brukt en privat e-postserver i stedet for å bruke den offentlige serveren i State Department.

Denne uken slo Generalinspektøren for utenriksdepartementet i Washington fast at Clinton ikke sørget for å få bruken juridisk godkjent og at hun aldri ville fått grønt lys dersom hun faktisk hadde søkt om det.

FBI er involvert i saken. To av spørsmålene er hvor mange av e-postene som inneholder fortrolig informasjon og hva som står i e-postene som Clinton ennå ikke har overlevert til sin gamle arbeidsgiver.

Saken har hengt over Clinton gjennom hele valgkampen. De siste dagene har Trump hatt det som et hovedtema:

Les denne artikkelen for å lære mer om hvorfor e-postskandalen er så farlig for Hillary Clinton.

2. Bill Clinton.

Hillary Clinton var en viktig del av Bill Clintons valgkamp i 1992, akkurat slik han er det for henne i år. Men ektemannens gamle sidesprang kan vise seg å skape problemer for den tidligere førstedamen.

Hillarys ektemann var rammet av en rekke skandaler da han var president fra 1992-2000. Sidespranget med Monica Lewinsky og hans påfølgende løgner om affæren førte nesten til at han ble stilt for riksrett.

Flere andre kvinner har stått frem og sagt at de har hatt sex med Bill Clinton. Noen hevder også at han har misbrukt dem.

Trump brukte disse anklagene i et videoangrep mot Hillary Clinton denne uken:

I tillegg ønsker Trump å finne nye måter å angripe Clinton-ekteparet på i forbindelse med den såkalte Whitewater-saken - en over 30 år gammel sak om eiendomstransaksjoner i Arkansas.

– Trenger informasjon om HRC/Whitewater så fort som mulig, heter det i en e-post fra en Trump-medarbeider til en kontakt i det republikanske partiet. E-posten ble feilsendt til en reporter ved nettstedet Politico denne uken.

3. Benghazi-angrepet.

Hillary Clinton måtte sitte i 11 timer for å forklare seg selv i en kongresshøring 22. oktober 2015 om Benghazi-angrepene tre år tidligere.

11. september 2012 ble en ambassadør Chris Stevens og tre andre amerikanere drept i et angrep på det amerikanske konsulatet i den libyske byen Benghazi.

Republikanere i Kongressen har etterpå hevdet at Clinton ikke gjorde nok for å beskytte konsulatet og at hun i tiden etter angrepet feilaktig - og av politiske grunner - hevdet at angrepet ikke var en terrorhandling men et resultat av en demonstrasjon i forbindelse med en islamkritisk film.

En rapport fra Benghazi-komiteen i Kongressen forventes før høstens valg, og kan gi Trump nye angrepspunkter.

Les også

Les også: Obama ertet Trump, Clinton og pressen

4. Clinton-stiftelsen.

Chelsea Clinton, Bill og Hillarys eneste barn, er en viktig del av Clinton-stiftelsen. Her besøker hun Haiti i 2015. Stiftelsen har utviklingsprosjekter over hele verden.

Hillary Clinton ble en del av The Bill Clinton Foundation etter at hun sluttet som utenriksminister i 2013. Stiftelsen har mottatt milliarder av kroner i donasjoner fra organisasjoner og stater, noe som kan anses som problematisk fordi de fleste har antatt i en årrekke at Clinton ville stille som presidentkandidat.

Trump, som ofte omtaler Clinton som «crooked» («uhederlig»), kan bruke stiftelsen for å anklage sin motstander for å ha interessekonflikter fordi organisasjonen hennes har mottatt så store pengegaver.

5. De lønnsomme talene.

Hillary Clinton har flere ganger fått betalt over 200.000 dollar - 1,6 millioner kroner - for å holde taler til velbemidlede lyttere. Her taler hun for Council of Foreign Relations. Det er uvisst om hun mottok et honorar for akkurat denne talen.

Bill og Hillary Clinton har tjent over 150 millioner dollar (1,2 milliarder kroner) siden 2001 på talehonorarer, ifølge The Washington Post. Mange av disse talene, blant annet til store, amerikanske banker, har vært holdt bak lukkede dører.

Også her blir det et spørsmål om mulige interessekonflikter. Vil Hillary Clinton klare å være hard mot banker og andre som har bidratt så generøst økonomisk for å høre henne tale?

Hillary Clintons taler til finansinstitusjoner som Goldman Sachs har lenge vært et yndet angrepstema for Bernie Sanders, hennes motstander i nominasjonskampen:

Trump har foreløpig ikke brukt mye tid på å snakke om Hillarys taler.

Men det er nesten et halvt år igjen før presidentvalget.

Les også

 1. Les også: Bill Clintons plageånd roser ham opp i skyene

 2. Les også: Kommentatorene har tatt feil om Donald Trump, men de aner ikke hvorfor | Nina Hjerpset-Østlie

 3. Les også denne kronikken: Vanskelig for Clinton, vanskeligere for Trump | Hans Olav Lahlum

Kristoffer Rønneberg (@ronneberg) | TwitterKristoffer Rønneberg på Facebook

Les mer om

 1. USA-valget 2016
 2. Donald Trump
 3. Hillary Clinton
 4. Presidentvalget i USA
 5. Republikanerne, USA
 6. Demokratene, USA
 7. Goldman Sachs