Moria-leiren ødelagt i brann: – En varslet katastrofe

Branner har ødelagt store deler av Moria-leiren på den greske øya Lesbos. Norske hjelpearbeidere forteller om kaos, plyndring og enorme ødeleggelser i leiren, som i helgen ble satt i koronakarantene.

Blant utbrente telt og skur, forsøker folk å finne eiendeler som fortsatt er intakte. Familier sover på parkeringsplasser og langs veiskuldre. Etter nattens brann i Moria-leiren står opp mot 13.000 mennesker nå uten tak over hodet.

Et koronautbrudd før helgen gjorde at flere ble satt i isolasjon. Opptøyene skal ha startet i denne avdelingen, ifølge en norsk hjelpearbeider Aftenposten har snakket med. Reuters melder også at brannene startet etter at myndighetene skal ha forsøkt å isolere personer som hadde testet positivt på covid-19.

Plyndrer

– Jeg har fått rapporter som tilsier at alt dette startet med at hjelpearbeidere kom for å hente ut folk som skulle i isolasjon. De var ikke flinke nok til å kommunisere hva som skjedde, og hvorfor folk skulle isoleres, sier Shirin Tinnesand. Hun er norsk og jobber for den greske hjelpeorganisasjonen Stand by Me Lesvos.

Organisasjonen skriver på Facebook at mellom 35 og 40 prosent av leirene nå er totalødelagt, og at det som er igjen blir plyndret.

Shirin Tinnesand i organisasjonen Stand by me Lesvos er kontaktperson for selvhjelpsgrupper inne i Moria-leiren.

– Også de delene av leiren som er intakt, har fått brannskader. Det ser ikke levelig ut i Moria nå. Tusenvis av flyktninger går rundt og leter etter ting – plyndrer. Det er folk som har mistet alt de eier. De har hverken klær eller mat, forteller Tinnesand.

En gutt drar med seg det lille han eier i en pappeske. Moria-leiren brenner fortsatt i morgentimene onsdag.

Hun var onsdag morgen inne i leiren for å hente ut kolleger og utstyr som ikke var blitt ødelagt.

Har ikke plass til 13.000 stykker

– Det er kaos. Flyktningene befinner seg nå overalt, i gatene, i skogen og i fjellene rundt. Vi har tatt inn noen flyktninger her, men vi har jo ikke plass til 13.000 stykker, sier den norske sykepleieren Eline Tveit Holen til Aftenposten.

Hun jobber for en britisk hjelpeorganisasjon og befinner seg i et hus i Mytilini.

Den norske sykepleieren Eline Tveit Holen på Lesbos.

Utenlandske hjelpearbeidere blir bedt om å holde seg innendørs, opplyser Holen. Bakgrunnen skal være at lokale grupperinger stanser biler og hindrer utenlandske hjelpearbeidere å ta seg inn i leiren.

– Jeg tror de fleste brannene er slukket nå. Det er ikke noe Moria lenger. Jeg går bare og venter på at vi kan begynne å jobbe, forteller hun onsdag morgen.

Les også

Regjeringen henter barnefamilier fra Hellas etter storbrann

Migranter flykter fra brannene i Moria-leiren på Lesbos.

Stenger øya

Tinnesand sier at branner har blusset opp igjen onsdag morgen, og at nye brannmannskaper er på vei inn i leiren.

– Jeg har akkurat fått beskjed om at myndighetene har erklært krisetilstand, og at ingen får forlate øya på grunn av smittefare.

Videoer som organisasjonen har publisert på Facebook, viser brannene og folk som flykter fra dem. Det ble også meldt om folk som hindret brannvesenet i å komme til for å slukke, og om flyktninger og andre migranter som nektes adgang til en landsby i nærheten.

Les også

Menneskene Europa glemte

– Påsatte branner

Tinnesand forteller om kaotiske tilstander i natt.

– Jeg begynte å få meldinger og videoer om branner allerede klokken 22 tirsdag kveld. Nye branner ble påsatt. Det var kaos.

Tinnesand forteller at flere rapporterer om både skadede og døde i brannen, men at dette ikke er offisielt bekreftet.

Tidlig onsdag ble opprørspoliti sendt til leiren og utplassert langs den 5 kilometer lange veien mot øyas største by, Mytilini, for å hindre at migrantene tok seg til havnebyen.

– Familier med små barn på armen sitter nedover langs veien. Vi venter på å bli evakuert, mens politiet står med skjold og blokkerer veien ned mot vannet og nærliggende landsbyer, skriver Nadine Aabø Mellem i en tekstmelding til VG. Hun jobber som humanitærarbeider i Moria-leiren.

Flyktninger fra leiren samlet seg langs veiene på Lesbos i natt.

Mange av dem som evakuerte den brennende leiren, ble stoppet på vei mot Mytilini.

– Jeg er blitt fortalt at antiflyktninginnstilte mobiliserte og lagde en blokade for flyktningene som forsøkte å ta seg inn til byen. Derfor rykket politiet ut for å kontrollere situasjonen, sier Tinnesand.

Hun sier at flere tusen flyktninger har tatt seg inn til byen. De oppholder seg i parker, på strendene og andre steder.

Koronasmitte

– Koronatiltak utløste katastrofen

Misforståelser om koronatiltak var den utløsende årsaken til brannkatastrofen, mener Tinnesand. Hun forteller at organisasjonen hun arbeider for, Stand by Me Lesvos, har advart mot en slik tragedie siden mars. Dårlige forhold har bidratt til at stemningen i leiren var eksplosiv, mener hun.

– Dette er en varslet katastrofe. Denne brannen kommer ikke ut av ingenting. Flyktningene stanset brannvesenet og hindret at man fikk slukket brannen.

Smitte i overfylt leir

Brannmannskaper kjemper også mot to andre branner vest på Lesbos, øya som var det travleste krysningspunktet for folk som flyktet vestover fra Syria og Irak gjennom Tyrkia i 2015 og 2016.

I helgen ble det for første gang påvist koronasmitte i Moria-leiren på Lesbos, og det ble iverksatt omfattende testing og smittesporing. Siden da har tallet på smittede økt til 35, skriver Reuters.

Leiren ble satt i karantene frem til 15. september. Kun sikkerhetspersonell fikk slippe inn etter å ha fått målt kroppstemperaturen.

Den overfylte leiren huser nær 13.000 mennesker. Det er fire ganger så mange som det er kapasitet for. Hjelpeorganisasjoner har lenge kritisert de dårlige forholdene i Moria.