Verden

«Da jeg reiste meg opp etter eksplosjonene, lå det kroppsdeler overalt»

Minst 97 mennesker ble drept mens de demonstrerte for fred i den tyrkiske hovedstaden Ankara i går.

Minst 97 personer ble drept da to bomber gikk av under en prokurdisk demonstrasjon i Ankara i går. Foto: Foto: Depo Photos

  • Tarjei Kramviken
  • Halvor Hegtun
    Journalist

Han var nettopp ferdig på jobb og sto på perrongen for å ta seg en røyk mens han ventet på toget. Det var da han hørte eksplosjonene. Han kastet seg på bakken.

- Vibrasjonene gikk gjennom ben og marg, sier 44 år gamle Selahuttin Simsek, som jobber som bussjåfør i Ankara.

Han reiste seg, gikk gjennom togstasjonen og ut på andre siden. Simsek kjente at han var skjelven.

Synet som møtte ham, var kroppsdeler og døde mennesker. Ben og armer, avrevet hår og hud, lå strødd på bakken. Når Aftenposten kommer til stedet, er de blodige fotsporene, som viser konturen av nakne føtter som løper vekk fra stedet hvor bomben gikk av, fortsatt godt synlige på den lyse asfalten.

- Sammenheng med nyvalget

Flagg og plakater ligger strødd langs fortau, gressplener og i veien, sprengt av gårde og i filler. «Baris» står det på flere av dem — «fred» på tyrkisk. For bare timer siden ble noen av bannerne brukt til å dekke over de nesten 100 menneskene som døde i eksplosjonen.

- Dette skjedde fordi HDP ikke har mistet støtten som resultatene viste at de hadde ved forrige valg, sier Simsek uten å nøle.

Han mener det har sammenheng med det kommende nyvalget i Tyrkia som finner sted om tre uker. Under valget i juni ødela det prokurdiske partiet HDP for Erdogans presidentplaner da partiet til den sittende presidenten ikke fikk flertall

Vil ikke si hvem som står bak

Simsek mener han vet hvem som står bak, men ønsker ikke å si det høyt, som de fleste andre.

- Dette er ikke noe nytt for Tyrkia, sier han.

Det prokurdiske partiet HDP var én av flere organisasjoner som skulle delta i demonstrasjonen i Ankara da den skulle starte klokken 12.

Det var en fagforening for offentlig ansatte som tok initiativet og fredsdemonstrantene som hadde ankommet fra flere steder i Tyrkia, hadde samlet seg ved jernbanestasjonen i byen.

De skulle protestere mot den eskalerende volden som har brutt ut i den betente konflikten mellom den tyrkiske regjeringshæren og den kurdiske geriljaen PKK i det sørøstlige Tyrkia.

En video som er delt i sosial medier, viser en gruppe unge mennesker som holder hender og danser en tradisjonell kurdisk dans, da de to bombene går av med bare et par sekunders mellomrom.

Påfallende mangel på politi

Den tyrkiske journalisten Doğan Tılıç, som var til stede under demonstrasjonen, sier at det som skjedde var nærmest uvirkelig. Han er også skeptisk til politiets tilstedeværelse.

- Det var nesten ikke noe politi der før eksplosjonene. Det er uvanlig ved slike demonstrasjoner, da er det vanligvis masse politi der, forteller Tılıç.

Hendelsesforløpet etter eksplosjonen er fortsatt noe uklart. Noen vitner forteller at bare ti minutter senere var både politi og ambulanse på plass, andre sier de måtte vente 40 minutter på ambulansen. I den kaotiske situasjonen som oppsto etterpå, avfyrte politiet skudd i luften for å spre demonstranter som hadde samlet seg, skriver NTB.

Demonstrantene ropte slagord mot politiet og kalte dem «mordere». Mengden løste seg etter hvert opp etter at politiet grep inn, ifølge en journalist fra AFP.

Ingen tar skylden

Ved 23-tiden i går var det offisielle dødstallet 97 personer. Det kan stige. Ifølge den tyrkiske avisen Hurriyet er dette det største terrorangrepet mot Tyrkia i nyere tid.

En høytstående tjenestemann sier til nyhetsbyrået Reuters at alt tyder på at det var to selvmordsbombere som slo til. Han påpeker at ingen kjøretøy ble ødelagt i eksplosjonen, noe som utelukker at det var en bilbombe. Ingen har tatt på seg skylden for angrepet.

Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu beskylder IS, PKK eller Tyrkias venstreside for å stå bak bombeangrepet. HDPs leder Selahattin Demirtas anklager på sin side det han kaller «den tyrkiske mafiastaten» for å stå bak, og mener det er usannsynlig at Tyrkias mektige sikkerhetstjeneste ikke kjente til angrepet på forhånd.

Medieforbud

Utenfor politisperringene møter Aftenposten en 23 år gammel student som forteller at han så deler av bomben da han kom frem til åstedet. Det var gått tre timer siden angrepet, og fremdeles lå døde mennesker overalt.

Det som likevel gjorde sterkest inntrykk på ham var en bag som lå ved siden av ham på bakken. Tydelig ødelagt i eksplosjonen. En mobiltelefon vibrerte iherdig. Noen ringte og ringte, uten å få svar.

- Jeg grøsset da jeg tenkte på at det kunne være en far eller mor som forsøkte å få tak i sønnen eller datteren sin, sier studenten. Han ønsker ikke å oppgi navnet sitt fordi han frykter represalier fra staten.

- PKK og IS tar på seg skylden når de gjennomfører angrep, sier han og tror lite på Davatoglus beskyldninger.

Ekstremistgruppen Den islamske staten har fått skylden av tyrkiske myndigheter for to selvmordsangrep, som kostet fire mennesker livet i Diyarbakır i juni og 33 mennesker i Suruc i juli. De har selv ikke påtatt seg ansvaret.

Sympatidemonstrasjoner

Tyrkiske myndigheter har nedlagt forbud mot å vise videoer hvor man kan se eksplosjonen på sosiale medier, samt blokkert delingstjenesten Twitter, som mange bruker til å mobilisere til demonstrasjoner.

Tross dette, samlet tyrkere seg til demonstrasjoner i flere byer i Tyrkia i går kveld. I Istanbul var den enorme hovedgaten fylt med flere tusen mennesker og i både Izmir, Diyarbakir og flere andre byer var det store menneskesamlinger.

- Disse menneskene kom hit for å spre glede. De var ingen provokasjon for noen, sier en tydelig rystet Simsek om menneskene som ble drept i angrepet.

Silje Rønning Kampesæter

Bussjåfør Selahuttin Simsek befant seg like ved åstedet. - Dette er på grunn av valget, sier han.