Verden

Sting gjenåpner Bataclan ett år etter massakren

Rockestjernen Sting står på scenen når Bataclan gjenåpnes lørdag kveld, ett år etter at islamske ekstremister massakrerte 90 mennesker på konsertstedet i Paris.

Bildet er tatt under lydprøven før konserten.
  • NTB
  • Lorns Bjerkan
  • Olav Eggesvik
    Journalist

To medlemmer av Eagles of Death Metal ble stanset i døren da de kom til Bataclan lørdag kveld.

– De kom, og jeg kastet dem ut. Enkelte ting kan aldri tilgis, sier en av sjefene for Bataclan, Jules Frutos. Frontfiguren i bandet, Jesse Hughes, var en av dem som ble nektet adgang. Han kom tidligere i år med en svært kontroversiell uttalelse der han antydet at muslimske ansatte ved Bataclan var innblandet i angrepet for ett år siden.

Blant publikum er mange overlevende og etterlatte etter terrorangrepene som Frankrike for ett år siden.

I alt 130 mennesker ble drept. 89 av dem på Bataclan. I tillegg døde flere av islamistene som sto bak angrepet.

– Konserten blir nesten som å ta musikken og gleden tilbake fra dødskreftene, sier George Salines, som mistet sin 28 år gamle datter Lola i massakren, før konserten.

  • Konsertlokalet Bataclan er ferdig oppusset: Den 150 år gamle bygningen har fått ny fasade
Aftenpostens nyhetssjef Henning Carr Ekroll er på åpningskonserten i Bataclan.

– Det lukter fremdeles nymalt

Aftenpostens nyhetssjef Henning Carr Ekroll er tilstede på konserten. Han forteller at politiet har sperret av gatene et kvartal fra bygget, og at det er et stort sikkerhetsoppbud for å komme inn.

– Det lukter fremdeles nymalt i deler av bygningen. Stemningen i forkant er omtrent som ved en vanlig konsert. Baren er åpen og folk har det hyggelig, rapporterer Ekroll fra Bataclan.

Da Sting kom på scenen klokken 21.07, snakket han fransk til et stille publikum og ba om et minutts stillhet for ofrene.

Deretter startet han konserten med å spille «Fragile».

Har spilt på Bataclan før

Alle de 1000 billettene som ble lagt ut for salg til Sting-konserten, ble revet bort i løpet av en halvtime.

65 år gamle Sting sier inntektene fra konserten skal gå til foreninger som hjelper de overlevende.

Røde roser og en teddybjørn er festet på sperringene foran den nye fasaden på konsertstedet Bataclan tidligere denne uka. Foto: Charles Platiau / Reuters / NTB scanpix

Sting spilte på Bataclan for første gang med bandet Police allerede i 1979.

Skjøt og kastet granater

Det var bandet Eagles of Death Metal som spilte på Bataclan da angrepet fant sted 13. november i fjor. Om lag 1500 publikummere var inne i konsertlokalet. Angriperne både skjøt og kastet granater mot dem.

Blant dem som var i salen, var 35 år gamle Précilia Correia. Hun var der med kjæresten, og ble skutt fem ganger.

– Jeg vet akkurat hvor hun sto og hvor hun døde. Politiet fant telefonen til datteren min, og hun filmet konserten. Men heldigvis sluttet hun å filme før attentatet, slik at jeg slapp å høre skuddene som drepte henne, sier hennes mor Patricia Correia til Svenska Dagbladet, som er på stedet lørdag.

Til avisen forteller hun at det fortsatt er mange spørsmål hun ikke har fått svar på.

– Jeg lurer på om de led lenge. Fordi politiet hindret ambulansene å komme frem. Selv om hun ble truffet av fem skudd kan hun jo ha levd lenge. Det finnes de som ble truffet av flere skudd som overlevde, sier Correia.

Stor markering søndag

Noe annet som har vært stilt en del spørsmål om etter terrorangrepet er hvilke muligheter militærpolitiet har til å gripe inn.

Svenska Dagbladet skriver at det var militærpolitiet som først kom frem da terroren pågikk, men at de ikke fikk lov til å gripe inn.

Dette er blant det politiet i Paris har blitt kritisert for etter terrorangrepet.

Bataclan fikk store skader i terrorangrepet. Når konsertstedet åpner igjen, er det fullstendig rehabilitert, men likevel akkurat likt.

Søndag markeres ettårsdagen for terroren, som også rammet flere restauranter og det nasjonale fotballstadionet i Paris.

Les mer om

  1. Paris