Verden

Nordmenn klatrer i ISIL-hierarkiet

Profilerte norske jihadister i Syria og Irak kan gjøre Norge til et mer utsatt terrormål, mener terrorforsker.

Norsk-chileneren Bastian Alexis Vasquez fra Skien er blant de nordmennene som har kjempet lengst i borgerkrigen i Syria. En propagandavideo han la ut på nettet tidligere i sommer, ble klarert på høyeste hold i terrororganisasjonen ISIL, etter det Aftenposten erfarer. Foto: Al Hayat

  • Hans O. Torgersen
    Journalist
  • Jenny Bakken Dahl
  • Eivind Nicolai Lauritsen

Få siste nytt i Aftenpostens livestudio

Gruppen som PST tror vil slå til i Norge, har allerede forlatt Syria. Politikilder sier at et angrep er mest sannsynlig på mandag, og myndighetene vurderer å koble inn Forsvaret.

Flere forskere og analytikere har sagt at det trolig er Den islamske stat i Irak og Levanten (ISIL), eller folk med tilknytning til organisasjonen, som står bak trusselen mot Norge.

  • Bakgrunn: PST frykter terrorangrep i Norge mandag
    Les også:
Les også

Terrorister er farlige, muslimer er ikke.

Etter det Aftenposten erfarer har enkelte av de norske statsborgerne som har reist til Syria for å kjempe, fått høyere posisjoner i blant annet ISIL.

Dette er norske sikkerhetsmyndigheter oppmerksom på. Både PST og Etterretningstjenesten har i sine trusselvurderinger slått fast at nordmenn som har kommet tilbake etter opphold i Syria, er en stor trussel mot Norge.

I vurderingene står det at det er rundt 40 eller 50 nordmenn i landet, men tallet kan være høyere.

Frykter angrep mandag

— Vi leter etter mulige terrorister. Vi vet ikke hvem de er eller hvordan de ser ut, sa politidirektør Odd Reidar Humlegård på en pressekonferanse i går.

Etter det Aftenposten erfarer, tror PST at terrorangrepet kan komme førstkommende mandag.

— Vi vurderer å bruke alle tilgjengelige mannskaper og ressurser. Forsvaret er tilgjengelig, men er ikke satt i beredskap, la han til.

Kontakt med toppledelsen

Den norske konvertitten Bastian Alexis Vasquez er blant de norske Syria-farerne som er mest profilert. Han har trolig vært i Syria siden høsten 2012.

PST startet etterforskning av 24-åringen da han publiserte en video fra grenseområdene mellom Irak og Syria tidligere i år.

Etter det Aftenposten erfarer ble videoen klarert helt til topps i ISIL. I det 15 minutter lange filmklippet forteller Vasquez hvordan han og andre fra ekstremistgruppen drepte eller tok til fange irakske soldater under kamper om en grensestasjon.

Les mer:

Les også

Islam-forsker: - Viktig og riktig av PST å starte etterforskning

Les også:

Les også

Derfor er Norge et terrormål

— Det at nordmenn eventuelt stiger i hierarkiet i grupperinger som ISIL kan bidra til at det blir mer aktuelt å gjennomføre en operasjon i Norge, både fordi de får større innflytelse i gruppen, har en egen nærhet til Norge, de kjenner de lokale forholdene og de kan få utløp for mer personlige motivasjoner, sier Cato Hemmingby, terrorforsker ved Politihøgskolen.

Ikke internasjonale

ISIL kontrollerer store områder i både Irak og Syria, og har hatt som mål å opprette et muslimsk kalifat i området.

Tidligere i sommer erklærte ISIL at alle muslimer i verden måtte underkaste seg ISILs leder, Abu Bakr al-Baghdadi.

Dette er ikke blitt tatt på alvor av andre muslimer, og gruppen har ikke fått fotfeste utenfor kjerneområdet.

— ISIL er en gruppering som har uttrykt et mål om en global kamp, og de kan slå til mot et helt spekter av ulike mål, som myndighetsinstitusjoner og folkemengder i det offentlige rom. Men i den forbindelse kan vi heller ikke se bort fra angrep mot israelske, jødiske og amerikanske mål, her i Norge. De er alltid aktuelle mål for grupperinger som ISIL, mener Hemmingby.

Et ISIL-angrep i Norge ville blitt deres første utenfor Midtøsten.

Les også:

Les også

Han tar på seg ansvaret for Brussel-terror

— Det er lite trolig at toppledelsen er direkte involvert i planene. Det kan hende at de har velsignelse fra høyere hold, men lederne har konsentrert seg mest om Irak og Syria. Det finnes ingen eksempler på at ISIL har drevet med internasjonal terrorisme, sier terroranalytiker Atle Mesøy til Aftenposten.

Hjemvendte terrorister

Hjemvendte og radikaliserte islamister som har fått våpentrening og krigserfaring, har stått bak minst fem angrep eller angrepsplaner i Europa, sier Mesøy.

Det siste eksempelet er et angrep på et jødisk museum i Brussel, der en 29 år gammel fransk statsborger mann som hadde kjempet i Syria og skal ha hatt tilknytning til ISIL, skjøt og drepte fire uskyldige mennesker.

— Et av de tyngste jihadistmiljøene er i Danmark, og det har vært tydelige på at det vil ramme vestlige mål, sier Mesøy.