Verden

Bare én av 46 livbåter ble satt på vannet

287 personer er fortsatt savnet etter ulykken, de fleste av dem ungdommer. Kapteinen skal ha vært blant de første som forlot skuta.

Det tok bare to timer og tjue minutter fra ferja Sweol stanset opp og begynte å krenge, til den sank. NTB Scanpix

 • Ntb
 • Pål V. Hagesæther

Da den sørkoreanske ferja Sewol veltet og sank, ble bare en av skipets 46 livbåter tatt i bruk. Det rapporterer den sørkoreanske nyhetskanalen YTN, ifølge Dagbladet.

Bildene fra forliset viser at plastcontainere med redningsflåter ikke var utløst da skipet gikk ned.

Kapteinen om bord, Lee Joon-suk, skal ha vært blant de første som forlot ferja. Om bord på skipet ventet både passasjerne og mannskapet på ordre.

Det blir nå åpnet etterforskning kapteinen, som har tilbrakt mesteparten av tiden etter forliset i avhør.

– Jeg beklager til passasjerene, de omkomne og deres familier, sier kapteinen i en uttalelse.

Han ønsker ikke å svare på spørsmål om hendelsesforløpet.

Kan ha sunket fordi lasten forskjøv seg

En plutselig kursending som gjorde at lasten forskjøv seg kan ha vært årsaken til at ferja veltet og sank. Det melder den engelskspråklige avisen The Korea Times.

Eksperter fra Kystvakten og kriminalteknikere har nå begynt å etterforske ulykken, men det er ventet at de ikke vil kunne trekke noen konklusjon før skipet er berget.

Skipet fraktet 180 kjøretøy og 1157 tonn med last, inkludert flere store containere. Dersom skipet gjorde en brå sving, kan lasten ha forskjøvet seg og gitt skipet slagside. Den høye lyden mange passasjerer har rapportert om, kan stamme fra containere som traff skipssiden.

Ulykkesstedet er kjent for å være et sted der mange skip legger om kursen.

Skipet sank bare to timer og 20 minutter etter at det stanset. Ifølge overlevende skal det ha begynt å ta inn vann etter bare 20 minutter. Det tyder ifølge flere kilder på et hull i skroget.

Eksperter sier likevel til Korea Herald at det er alt for tidlig å konkludere, og at skip er konstruert for å kunne legge om kursen.

En annen teori er at skipet traff et undersjøisk skjær, ettersom det var tykk tåke i området og skipet hadde avveket noe fra sin planlagte kurs. Det melder avisen The Chonsunilbo.

Seksåring overlevde, familien trolig døde

287 personer er fortsatt savnet etter ulykken, de fleste av dem elever i videregående skole. Totalt var det 475 personer om bord, hvorav 325 elever og 15 lærere. 179 passasjerer er reddet, ifølge Kystvakten, og ni bekreftet omkommet.

Den fem år gamle jenta Kwon Bilde fra Twitter

En seks år gammel jente ved navn Kwon er en av de yngste overlevende som ble hentet ut fra det forliste skipet. Hun blir nå tatt hånd om på Hankuk sykehus i byen Mokpo .— Hun er uskadet, men bærer preg av å ha gjennomgått et mentalt trauma, uttaler sykepleiere.

Både moren, faren og broren hennes er fortsatt savnet, ifølge The Korea Times. Jenta skal ha blitt reddet ved at en annen passasjer fikk øye på den lille jenta i en av lugarene, og bar henne med seg ut. Hun ble gitt videre til fire ulike personer, mens de alle lette etter en vei ut av det synkende skipet.

Ved at et bilde av jenta ble delt på sosiale medier, fant man frem til hennes slektninger. Hun er nå sammen med sin bestemor og tante.

Kastet opp maten

— Hun viste tydelige tegn på stress da hun forsto hva som hadde skjedd med familien. Jeg ga henne litt å spise, men hun kastet det opp, har tanten uttalt.

Familien skal ha vært på skipet fordi de planla å flytte til øya Jeju, der familiefaren ønsket å etablere seg som fruktbonde. De hadde hele flyttelasset med seg.

Det kommer også historier om den enestående innsatsen enkelte av mannskapet skal ha gjort for å redde passasjerene. Det 22 år gamle besetningmedlemmet Park Ji-young ble funnet død etter at hun hjalp flere av elevene fra Danwon High School med å rømme.

Hjalp passasjerene først

— Da skipet begynte å krenge, delte hun ut redningsvester til elevene. Jeg spurte hvorfor hun ikke tok på en vest selv. Hun sa at mannskapet måtte hjelpe passasjerene først, sier en 17 år gammel elev som overlevde til The Korea Times.

Samtidig har sørkoreanske medier publisert tekstmeldinger som foreldre skal ha mottatt fra noen av de rundt 325 passasjerene som var skoleelever fra en videregående skole i Ansan utenfor Seoul.

«Sender dette i tilfelle jeg ikke får sagt det igjen. Jeg elsker deg», skrev en av elevene til sin mor. Denne eleven ble til slutt reddet.

Moren svarte på kjærlighetserklæringen uten å vite at sønnen var i livsfare.

En annen ba innstendig sin bror om hjelp da han fortalte at lugaren hans hadde lagt seg 45 grader over på siden. Broren svarte at hjelpen sikkert var på vei, men hørte ikke mer fra skoleeleven, som nå er blant de savnede.

Håper på luftlommer

Dykkere prøvde onsdag å ta seg inn i fergen, men måtte gi opp på grunn av dårlig sikt og sterk strøm i vannet, som knapt holder 10 plussgrader. Torsdag fortsetter søket med både offentlige og private dykkere.

Bare en liten del av skipet stikker nå opp av havet. Hyung Min-woo

Det er nå bare en liten del av fergen som stikker opp over havoverflaten, men letemannskapet håper at de innesperrede passasjerene kan finne luftlommer å oppholde seg i. I tillegg skal kystvakten å ha forsøkt å pumpe luft inn i skipet for å heve det så mye som mulig, og for å bedre sjansene for de innesperrede passasjerene.

Presidenten hudflettes

Sør-Koreas president Park Geun-hye uttalte seg om tragedien i en gymsal onsdag, men ble møtt med massive tilrop fra sinte foreldre.

Pårørende ombord på et skip som skal frakte dem ut til ulykkesstedet. ISSEI KATO

– Mennesker dør! Hva er det du driver med? Tiden renner ut! ropte en kvinne da Park forsøkte å snakke.Sjefen for kystvakten, Kim Suk-Kyoon, fikk også sterk kritikk. Det er sendt 550 dykkere til ulykkesstedet, men pårørende hevder at for få av dem befinner seg i vannet.

President Park forsikret om at myndighetene gjør alt de kan.

– Vi skal bli bedre til å holde publikum informert. Og vi skal gjøre vårt beste til å redde hver eneste person, sier hun.

I tillegg til sørkoreanerne, skal blant annet to kineser og en russer være blant de savnede.

 1. Les også

  Hevder de ble bedt om ikke å forlate synkende ferge

 2. Les også

  Frykter hundrevis er fanget inne i det forliste skipet

 3. Les også

  280 fortsatt savnet etter ferjekatastrofen

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  28 personer kan ha omkommet etter kollisjon med Viking-cruiseskip i Budapest

 2. VERDEN

  Kystvakten: Alle de fire savnede er nå reddet ut fra veltet skip

 3. VERDEN

  Over 120 funnet druknet etter ferjetragedie i Tanzania

 4. VERDEN

  Kapteinen på elvecruiseskipet Viking Sigyn er arrestert etter kollisjon i Budapest

 5. VERDEN

  25 har omkommet, og ni er savnet etter brann i turistbåt i California

 6. VERDEN

  Fire nye ofre funnet etter at ulykkesskipet i Budapest ble hevet