Verden

Litauens president: - Kast Kreml-propaganda i søppelbøtten

President Vladimir Putin driver både en kald og en varm krig. Men anklager alle andre for provokasjon, sier Litauens første president Vytautas Landsbergis.

Sammen med sin kone Gražina Ryčytė-Landsbergienė besøkte Vytautas Landsbergis denne uken Oslo for blant annet å minnes det som skjedde 11. mars 1990, da Litauen erklærte selvstendighet. Kjell Dragnes

 • Kjell Dragnes
  Tidligere Moskva-korrespondent og utenriksredaktør i Aftenposten

Musikkprofessoren og politikeren, mannen som ledet Litauen tilbake til selvstendigheten for 25 år siden, finner frigjøring i musikk, men undertrykkelse i Kremls politikk.

— De russiske metodene er velkjente, de er en kombinasjon av mange: korrupsjon, bestikkelser, propaganda, provokasjoner, rå militær makt. Det rådet jeg kan gi om Kremls propaganda er enkelt: Samle sammen alle påstander og uttalelser i en eske, med påskriften: «Kremls vrøvl».

— Ikke lytt til det de sier. Da har de vunnet. Russland benekter alltid alt. Det kan snø ute, og Kreml sier: «Det snør ikke». Kreml kan ikke tas på alvor, sier Landsbergis.

— Putin kan fly oppe blant fuglene, og kaste ned bomber. Likevel vil han påstå at han ikke gjør det. Det Russland gjør, er et forsøk på å svekke all motstandsvilje slik at man går med på hva som helst. Dette er å gå München-veien, sier Landsbergis, og viser til avtalen mellom Adolf Hitler og europeiske stormakter i 1938. Den førte til invasjon og oppdeling av Tsjekkoslovakia, og banet veien for den annen verdenskrig.

Riktig kritikk

Landsbergis avviser kontant at Litauen, og de to andre baltiske statene kritiserer Russlands politikk av egoistiske grunner. Det er snakk om prinsipper. Kreml bruker ethvert påskudd for å kontrollere Russlands naboer, det gamle imperium er langt fra glemt. Mentaliteten er den samme: en stormakt har rett til å true og undertrykke andre.

Man kan kalle en episode for en misforståelse, et uhell eller en provokasjon. Det er alltid de andre som provoserer Kreml. - Hvis vi står rakt og ser Moskva rett inn i øynene, kaller Moskva det arroganse, sier Landsbergis.

Moskva, og Putin, tror at makt gir rett. Under en pressekonferanse på TV ble han spurt av en skolegutt: «Hvis to gutter slåss, hvem er det som da har skylden?» Putin svarte: «Den som taper, er skyldig».

Han har foreløpig liten tro på store politiske endringer i Russland, men minner om at også Hitler hadde stor oppslutning i den tyske befolkningen før krigen. Tyskland fikk betale dyrt, påpeker han.

Hykler og ærlig mann

Vytautas Landsbergis var denne uken i Oslo for blant annet å minnes det som skjedde 11. mars 1990, da Litauen erklærte selvstendighet, selv om sovjetledelsen, med Mikhail Gorbatsjov i spissen, satte seg kraftig imot. Litauen ble utsatt for en politisk og økonomisk blokade.

Han mintes også blodbadet rundt TV-tårnet i Vilnius 13. januar 1991, der sovjetiske styrker drepte 14 ubevæpnede mennesker og såret 700. Og Gorbatsjov var den øverste ansvarlige, sier Landsbergis, som ikke legger skjul på at han ikke har noe til overs for den tidligere sovjetiske presidenten. - Gorbatsjov er en hykler, sier han.

Boris Jeltsin, derimot, var en ærlig mann, overbevist om at urett måtte gjøres god igjen. Ingen tvang ham til å si: ”Nå er de frie. Det er godt. ”

— I alle mine forhandlinger med ham, sto han ved sitt ord, sier Landsbergis.

Dyrebar frihet

Litauen er vel forankret i EU og NATO som de andre baltiske land, Men Landsbergis advarer mot å tro at dette garanterer deres frihet uten videre. Det samme gjelder de andre europeiske land. Vi burde ha lært av krigen mot Georgia i 2008. I sanksjonspolitikken nå må man glemme sine egne, snevre interesser for de store felles interesser, demokrati og frihet. Sier musikkprofessoren og politikeren.

Han søker fortsatt til musikken, han spilt på Griegs piano på Troldhaugen, Franz Liszts piano i Leipzig, Richard Wagners i Bayreuth og Beethovens piano i Smithsonian i Washington.

— Å spille på dem var å frigjøre ånd, en påminnelse om at verden kan være bedre enn det vi gjør hver dag, å kjempe med problemer. Musikk er helbredelse, å bringe lys inn, skape vennskap mellom alle. Man kan ikke være musiker og hate verden, fastslår Vytautas Landsbergis med overbevisning.

Kjell.dragnes@gmail.com

 1. Les også

  Hun er EUs hardeste Putin-kritiker

 2. Les også

  Putin viste seg offentlig for første gang på 11 dager

 3. Les også

  Grafen som skremmer EU og gleder Putin

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NYHETSANALYSE

  Putin har fått Polen i vrangstrupen. Nå krangler han med polakkene om Hitler og Stalin.

 2. DEBATT

  NATO og utvidelsen østover

 3. VERDEN

  Hvem vant egentlig annen verdenskrig? De to presidentene er ikke helt enige.

 4. VERDEN

  EU unnlot å takke armeen som frigjorde Auschwitz. Russland sendte et voldsomt svar.

 5. NYHETSANALYSE

  – Vi vil komme rett til paradis som martyrer. Og de vil dø, spøkte Putin. Nå er han og Trump enige om nytt møte.

 6. NYHETSANALYSE

  Nyhetsanalyse: Romansen mellom Putin og Trump har fått en skikkelig knekk