Dette gikk du kanskje glipp av mens Donald Trump ble president

Nye nederlag for IS i Irak, prorussiske ledere valgt i Europa og en rømt bavian. Her er noen av nyhetene som druknet i dekningen av USA-valget.

Vegg-til-vegg-dekningen av det amerikanske presidentvalget har selvfølgelig gått ut over noe: En del andre nyheter har druknet i den omfattende strømmen av nytt fra USA og internasjonale reaksjoner på at verdens mektigste leder fra januar heter Donald Trump.

Her er en liten oppsummering av utenriksnyheter du kanskje har gått glipp av denne siste uken.

Oldtidsby gjenerobret fra IS i Irak

Oldtidsbyen Nimrud er gjenerobret fra IS, ifølge den irakske hæren. Men i utkanten av Mosul møter regjeringsstyrkene fortsatt hard motstand fra ekstremistgruppens krigere.

Den 3000 år gamle byen ligger om lag 30 kilometer sør for Mosul ved elven Tigris. Byen var i sin tid hovedsete i det assyriske riket og står på UNESCOs verdensarvliste.

En skulptur som stammer fra det assyriske riket i et museum i Bagdad.

Halshugginger og tortur

Samtidig som offensiven mot Mosul fortsetter, kommer det grusomme historier fra den fortsatt IS-kontrollerte byen. Flyktninghjelpen har fått meldinger om halshugginger og tortur, og vitner beskriver ifølge hjelpeorganisasjonen en desperat kamp for å berge livet.

Siden offensiven for å frata IS kontrollen over Mosul begynte for én måned siden, har nær 50.000 av byens 1,2 millioner innbyggere klart å flykte, ifølge Flyktninghjelpen.

Irakske soldater ser på en maskin som IS har brukt til å grave tunneler. Maskinen er avbildet i landsbyen Keramlis 29 kilometer sørøst for Mosul.

– Kurdiske styrker raserte arabiske hus i Nord-Irak

Kurdiske soldater i omstridte områder av Nord-Irak har jevnet arabiske boliger, bygninger og hele landsbyer med jorden, ifølge en fersk rapport fra Human Rights Watch.

– Sikkerhetsstyrker fra Iraks kurdiske regionalmyndigheter (KRG) har i strid med loven ødelagt et stort antall arabiske hjem, i enkelte tilfeller hele landsbyer, i områder som er gjenerobret fra IS, ifølge menneskerettsgruppen.

Ødeleggelsene skjedde i tidsrommet mellom september 2014 og mai i år.

En snikskytter forbereder seg på å skyte mot krigere fra IS i al-Zahraa-nabolaget i Mosul den 13. november.

Opprørere fikk ny frist til å forlate Aleppo

Minst 23 personer, av dem 11 barn, ble drept i nye kamper mellom regimet og opprørere i provinsen Aleppo søndag. Samtidig får opposisjonen ny frist på 24 timer til å forlate den syriske storbyen.

Det var søndag kamper både i nabolaget Karam al-Turab og i landsbyen Al-Aziza like nord for Aleppo, ifølge AFPs korrespondent og eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Ifølge kurdiske sikkerhetsstyrker ble minst åtte mennesker drept i et luftangrep søndag. Det statlige nyhetsbyrået SANA melder at minst fire personer ble drept da opprørerne bombet den regjeringskontrollerte delen av Aleppo.

FARCs forhandlingsleder Ivan Marquez og Colombias forhandlingsleder Humberto de la Calle håndhilser med Cubas utenriksminister Bruno Rodriguez ser på under signeringen av den første fredsavtalen mellom partene tidligere i år.

Nytt håp om fred i Colombia

Regjeringen i Colombia og FARC-geriljaen kunngjorde natt til søndag at de er kommet frem til en ny fredsavtale. Den forrige ble avvist med knapp margin i en folkeavstemning, få dager før president Juan Manuel Santos ble tildelt Nobels fredspris for innsatsen.

– Vi er enige om en ny og endelig løsning på den væpnede konflikten. Avtalen inneholder endringer, presiseringer og forslag fra et bredt spekter av samfunnet, sier partene i en felles uttalelse lørdag.

Det ligger an til at det ikke blir noen ny folkeavstemning om den nye avtalen. I stedet ventes det at den nye fredsavtalen sendes til nasjonalforsamlingen for godkjenning, skriver BBC.

Rumen Radev vant den andre runden i det bulgarske presidentvalget.

To prorussiske ledere valgt i Europa

I løpet av helgen ble det valgt prorussiske ledere i både Bulgaria og Moldova.

Den russiskvennlige generalen Rumen Radev fra Sosialistpartiet, vant presidentvalget i Bulgaria.

Kunngjøringen vil trolig føre til nyvalg allerede neste vår og øker risikoen for mer politisk uro i landet, som er det fattigste i EU. Det er kun to år siden Borisov tiltrådte som statsminister i landet for andre gang.

Den prorussiske kandidaten Igor Dodon har erklært seier i presidentvalget i Moldova. Han vant med solid margin, viser resultatene når nesten alle stemmene er talt.

Julian Assange avhøres i Ecuadors ambassade i London mandag 14. november.

Julian Assange avhøres i London

Mandag vil svensk påtalemyndighet være til stede når WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange avhøres i Ecuadors ambassade om de påståtte seksuelle overgrepene mot to svenske kvinner.

I mer enn fire år har Assange oppholdt seg i ambassaden i frykt for å bli pågrepet og utlevert til Sverige og i neste omgang til USA. Siden 2010 har Assange vært etterlyst og siktet av svensk politi. I kjølvannet av et besøk i Stockholm ble 45-åringen anklaget for seksuelle overgrep mot to kvinner og voldtekt mot én av dem.

En skadet israelsk ultranasjonalist blir båret vekk fra sammenstøt mellom israelsk politi og demonstranter i Amona den 1. februar 2006.

Israel vil bygge på privat palestinsk land

En komité av israelske statsråder godkjente søndag et lovforslag som vil gjøre jødiske bosetninger på privat, palestinsk land lovlige, opplyser kilder i nasjonalforsamlingen.

Forslaget må fortsatt legges frem i Knesset tre ganger og godkjennes av høyesterett før det får lovs kraft.

Høyesterett har gitt ordre om at bosetningen skal tømmes og rives innen 25. desember. Rundt 40 familier bor i Amona, i nærheten av Ramallah. Den er bygget på land som var i privat, palestinsk eie, og grunneierne har gått rettens vei for å få fjernet utposten.

To demonstranter i Seoul i oktober, med masker som skal forestille Sør-Koreas president Park Geun-hye og hennes venn Choi Soon-sil.

Sør-Koreas president innkalt til korrupsjonsavhør

Sør-Koreas president Park Geun-hye er av påtalemyndigheten innkalt til avhør for å svare på spørsmål rundt en korrupsjonssak.

Saken dreier seg om Parks nære venninne Choi Soon-sil, som anklages for å ha brukt sin forbindelse til presidenten ved å skaffe donasjoner i millionklassen til to veldedige organisasjoner som Choi skal ha utnyttet til private formål.

Choi er pågrepet og siktet for bedrageri. Påtalemyndigheten ønsker nå å vite om Choi kan ha fått tilgang til hemmeligstemplede dokumenter som kan ha gitt henne direkte innflytelse i regjeringsspørsmål.

En afghansk soldat holder vakt utenfor inngangsporten til Bagram-basen nord for Kabul.

Amerikanere drept i angrep mot base i Afghanistan

Fire amerikanere ble lørdag drept og 16 såret i et antatt selvmordsangrep inne på Bagram-basen, USAs største militærbase i Afghanistan, bekrefter forsvarsminister Ash Carter.

Torsdag ble seks sivile drept og over hundre såret da en selvmordsbomber kjørte en varebil med eksplosiver inn i det tyske konsulatet i byen Mazar-i-Sharif nord i landet. Taliban uttalte at angrepet var hevn for sivile som ble drept i et amerikansk luftangrep i provinsen Kunduz forrige uke.

Over 30 sivile drept ble drept i angrepet, som både FN og Pentagon har iverksatt gransking av.

Thorbjørn Jagland var i Tyrkia.

Jagland på hastebesøk til Tyrkia

Europarådets leder Thorbjørn Jagland dro fredag til Tyrkia på én dags varsel for å diskutere en rekke klager på mulige menneskerettighetsbrudd i landet.

Jagland møtte både president Recep Tayyip Erdogan og statsminister Binali Yildirim, samt utenriksministeren, justisministeren, og EU-ministeren da han var i Tyrkia, skriver VG.

I etterkant av kuppforsøket i juli er det innført unntakstilstand i Tyrkia. Over 35.000 mennesker er arrestert, og 80.000 er fjernet fra stillingene sine, blant annet en lang rekke dommere og akademikere. Det er kommet inn over 850 klager til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg knyttet til disse utrenskningene.

Demonstranter med forsidene av avisen Cumhuriyet i Istanbul.

Journalister og forfattere forfølges

Styrelederen for den tyrkiske opposisjonsavisen Cumhuriyet, Akin Atalay, ble arrestert fredag.

Mandag 31. oktober ble sjefredaktøren og åtte journalister i Cumhuriyet pågrepet, anklaget for å ha begått kriminelle handlinger på vegne av terrororganisasjoner og for å ha publisert materiale som legitimerte kuppforsøket i juli.

Tyrkisk påtalemyndighet krever livstidsdom for ni personer som var tilknyttet den prokurdiske avisen Ozgur Gundem, inkludert den internasjonale anerkjente forfatteren Asli Erdogan.

Avisen anklages for å ha kommet med «terroristpropaganda» og ble i august stengt fordi den er mistenkt for å ha koblinger til Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK).

Et oljeanlegg i Basra i Irak.

Oljeprisen falt til laveste nivå siden august

Oljeprisen falt markant til 44,3 dollar fatet fredag. Bakgrunnen er tall fra oljekartellet OPEC, som økte produksjonen med 240.000 fat pr. dag i oktober.

Oljeprisen har falt kontinuerlig fra et nivå på 52 dollar for en måned siden.

Tysklands kansler Angela Merkel.

Enighet om tysk klimaplan

Regjeringspartiene i Tyskland er enige om en plan om opptil 95 prosents kutt i klimautslippene innen 2050.

Ifølge kringkasteren Deutsche Welle skal planen formelt vedtas mandag.

Kuttene skal oppnås ved hjelp av mer fornybar energi og mindre bruk av fossil energi.

Indere stimler sammen for å få vekslet inn pengesedler som ikke lenger skal være gyldige.

Kaos i indiske banker etter seddelbytte

Tirsdag kunngjorde den indiske regjeringen at 500- og 1000-rupi sedler ikke lenger ville være gyldige. De største sedlene byttes ut som et ledd i kampen mot korrupsjon. Det har ført til kaos og lange køer i bankene.

Indere kan frem til 30. desember bytte sine gamle store sedler i bankene.

– Det er ingen grunn til å løpe til bankene – det er fortsatt god tid til å veksle penger, sa finansminister Arun Jaitley.

Pirater forlater et ukrainsk skip i 2008.

FN: – Tre år uten større somaliske skipskapringer

Det har gått nesten tre år uten at somaliske pirater har klart å kapre noen større handelsskip, ifølge en FN-rapport. Likevel er ikke piratenes kapasitet svekket.

Ifølge rapporten er piratene i stand til – og har intensjoner om – å gjenoppta angrepene, men den siste tiden har de endret taktikk og går etter mindre, utenlandske fiskefartøyer.

Den siste oppdateringen i august viste at 39 besetningsmedlemmer fra utenlandske fiskebåter ble holdt som gisler i Somalia. Det var da ingen utenlandske sjøfolk fra større skip som var gisler.

EU regner med lavere vekst i eurosonen neste år

EU regner med en økonomisk vekst i eurosonen på 1,7 prosent i år, mens anslaget for neste år lyder på 1,6 prosent.

EU-kommisjonen opplyste onsdag at Storbritannias utmeldelse fra EU er en viktig grunn til at veksten ser ut til å avta neste år.

En bavian.

Bavian fanget i skobutikk

Til slutt denne perlen som ble lagt ut på NTBs nyhetsfeed klokken 06.09 onsdag morgen, da hele verden ventet på at det skulle erklæres offisielt av amerikanske medier at Donald Trump hadde vunnet presidentvalget:

En løpsk bavian i Argentina forsøkte å søke dekning i en skobutikk, men ble innhentet av dyrepasserne.

Dyrehagen Ecoparque i Argentinas hovedstad Buenos Aires ble stengt etter at en bavian rømte under mating. Dyret overrasket en dyrepasser med en uventet bevegelse og klarte å stikke av gårde.

Bavianen ble funnet i en skobutikk i nærheten og de ansatte i dyrehagen fikk fanget den med et nett og et plastbur. Rømlingen ble flyttet tilbake til sin bolig i parken og er ifølge rapportene ved god helse.