Verden

Putin bomber skyene for å sikre finvær på seiersdagen

Russland erklærer krig mot værgudene. Fly «bomber» regnskyer for at solen skal skinne når seieren over nazistene skal feires.

Russland har bevilget rekordhøye 60 millioner kroner for å kjempe mot regnskyer.
 • Per Kristian Aale
  Per Kristian Aale

Lørdag er Moskva pyntet i et hav av farger for å markere «Seiersdagen» — 70 år etter at Nazi-Tyskland kapitulerte. Militærkorps vil spille og synge patriotiske sanger, mens soldater marsjerer og splitter nye stridsvogner ruller over Den røde plass. Og det vil trolig skje i strålende solskinn - eller i det minste i oppholdsvær. Det sørger president Vladimir Putin for.

Det sies at «alle snakker om været, men ingen gjør noe med det». Russerne har gjort noe med det i snart syv tiår. I år har russiske myndigheter bevilget 430 millioner rubler (snaut 60 millioner kroner) for å sikre finvær når russerne skal feire seieren i den store fedrelandskrigen, ifølge avisen Kommersant og Moslenta.

Sovjetiske transportfly

På Tsjkalovskij-flybasen vil ti transportfly av typen Antonov og Iljusjin være standby fra seks om morgenen lørdag. Så fort mørke skyer nærmer seg den russiske hovedstaden, vil de ta av og starte kjemikaliebombingen fra 8000 meters høye.

Slik foregår krigen mot værgudene ifølge Wikipedia:

 • Tørris, med en temperatur på minus 78,5 grader, slippes over skylaget et stykke fra Moskva. På den måten melkes skyene for fuktighet.
 • Sølvjodid skytes rett ned i skyene ved hjelp av spesielle patroner. Regndråper bygges opp rundt krystallene av sølvjodid slik at det begynner å regne.
 • Det brukes også et sementlignende pulver som skal gjøre at skyene går i oppløsning og finværet kan slippe til.
  Tørrisen og de andre kjemikaliene fører til en kraftig nedkjøling av skyene slik at vanndampen kondenseres hurtig, noe som fører til regn.
Sovjet-diktatoren Stalin startet et prosjekt med eksperimenter for å påvirke været på 1940-tallet.

På slutten av 1940-tallet startet Sovjet-diktatoren Josef Stalin et program der meteorologer eksperimenterte med ulike måter å påvirke størrelsen og formen på skyer. USA hadde allerede noen få år tidligere gjennomført eksperimenter der de viste at man kunne få skyer til å slippe regn ved å bruke tørris og sølvjodid. Russerne forbedret og modifiserte teknologien betydelig.

Systemet virker ikke alltid. I 2012 klarte ikke flyene å hindre skyene fra å slippe regnet over paraden på seiersdagen. I juni 2008 skulle det russiske luftforsvaret spre det sementlignende pulveret over et stort skylag, men én av sekkene åpnet seg ikke og gikk gjennom taket på et hus, ifølge Reuters.

Miljøskadelig?

Kritikere har ment at kjemikaliene kan skade miljøet, men det har russiske myndigheter avvist.

For Russland er lørdagens jubileum en mulighet til å minne Vesten om hvilken viktig rolle Sovjetunionen spilte da Hitler ble beseiret. 80 prosent av dagens innbyggere i Russland er i familie med krigsveteraner, og ifølge russiske offisielle tall mistet 27 millioner Sovjet-borgere livet under krigen.

 1. Les også

  Putins krig - og vår

 2. Les også

  Russlands ambassadør skriver: Seieren ble skapt av felles innsats

 3. Les også

  Gorbatsjov tror Merkel ga etter for USA-press

 4. Les også

  Fem ukrainske soldater drept

 5. Les også

  Russisk nettavis lever i eksil i Latvia

 6. Les også

  Stø kurs overfor Russland

 7. Les også

  Stoltenberg: Ingen umiddelbar trussel

 8. Les også

  Frykter de er neste mål for Putins soldater

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KULTUR
  Publisert:

  «House of the dragon»: Storslagen forløper til «Game of Thrones»

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5