Verden

Klart for en ny Rajoy-regjering i Spania

Dermed er den ti måneder lange politiske krisen i landet over.

Spanias fungerende statsminister Mariano Rajoy kan ta fatt på en ny periode.
  • NTB

Konservative Mariano Rajoy har sikret seg den nødvendige støtten for å danne en mindretallsregjering i Spania.

I avstemningen i nasjonalforsamlingen i Madrid lørdag stemte 170 av parlamentarikerne for Rajoy, 111 mot og 68 avsto fra å stemme.

Den siste gruppen var medlemmer av sosialistpartiet PSOE, som motvillig gikk med på å la sin politiske erkerival komme til makten for å løse den politiske floken.

  • Spania har ikke hatt regjering på 10 måneder: Likevel er landet Europas vekstvinner.

I en debatt i nasjonalforsamlingen torsdag gjorde imidlertid PSOE det klart at de ikke har noen planer om å frede regjeringen.

– Du har ikke vår tillit, og heller ikke vår støtte, sa Antonio Hernando, partiets talsmann i nasjonalforsamlingen. I en bitter debatt før tillitsvotumet gikk han hardt ut mot Rajoys politikk i den forrige regjeringsperioden.

PSOE mener likevel at det viktigste var å få en slutt på den fastlåste politiske situasjonen.

– Det er ingen grunn til å opprettholde den politiske blokaden, sa Hernando.

I løpet av de siste ti månedene har det blitt holdt to valg i Spania, men ingen av partiene har fått nok oppslutning til å regjere alene. Å stable en koalisjon på beina har vist seg svært vanskelig.

Mariano Rajoys har fungert som statsminister gjennom krisen. Hans høyreparti Partido Popular (PP) er det største partiet, og har 137 av de 350 plassene i nasjonalforsamlingen.

Les mer om

  1. Spania
  2. Mariano Rajoy