Verden

Minst 876 døde etter jordskjelvet i Nepal

Et jordskjelv med en styrke på 7,9 har rammet det sentrale Nepal. Flere bygninger i Katmandu har rast sammen, og flere hundre mennesker er omkommet.

Nepals hovedstad Katmandu ble rammet av et kraftig jordskjelv lørdag morgen. Flere bygninger har kollapset, og mange mennesker er skadet. Zhou Shengping

 • Kjersti Flugstad Eriksen
 • Tarjei Kramviken
 • Jon Dagsland
 • Einar Haakaas

Nepals hovedstad Katmandu ble rammet av et kraftig jordskjelv lørdag morgen. Flere bygninger har kollapset, og mange mennesker er skadet. Niranjan Shrestha

Nepals hovedstad Katmandu ble rammet av et kraftig jordskjelv lørdag morgen. Flere bygninger har kollapset, og mange mennesker er skadet. Zhou Shengping

Skjelvet lørdag formiddag hadde sitt episenter mellom byen Pokhara og hovedstaden Katmandu. Det hadde en styrke på 7,9, melder det amerikanske jordskjelvsenteret USGS.

Skjelvet lørdag formiddag varte i flere minutter, og ifølge nyhetsbyrået AP er det det kraftigste jordskjelvet i Nepal på over 80 år. Katmandu er nå dekket av et støvlag etter at flere bygninger har rast sammen. Ifølge det nepalske innenriksdepartementet har minst 876 mennesker omkommet, melder nyhetsbyrået Reuters. I nabolandet India er 35 mennesker omkommet, ifølge BBC.

Dødstallet kan komme til å stige. FN opplyser at 6,6 millioner mennesker oppholdt seg i det rammede området, mange av dem steder som er vanskelig tilgjengelig.

Døde i Mount Everest

Det har gått snø— og isskred ved og på Mount Everest, der flere utenlandske fjellklatrere oppholder seg, blant dem nordmenn.

Ti personer er bekreftet døde i Mount Everest, inkludert utenlandske statsborgere. Samtidig er det kommet meldinger om at opptil 80 personer kan ha omkommet på sørsiden av fjellet.

Turistmyndighetene i Nepal opplyser at åtte mennesker døde da deler av baseleiren der de fleste klatreekspedisjonene oppholder seg, ble begravet av snø og is.

— Dødstallet kan komme til å stige, og både utlendinger og sherpaer kan være blant de døde, sier Gyanendra Shrestha.

Ifølge innenriksdepartementet skal 30 mennesker ha blitt skadet.

Les historien til den norske klatreren Teodor Glomnes Johansen her:

Les også

- Hele bakken begynte å riste

Den rumenske klatreren Alex Gavan skriver på Twitter at det har vært et stort skred, og at «mange, mange» mennesker allerede hadde lagt i vei på den farlige ferden opp mot toppen, som med sine 8848 høydemeter er verdens høyeste fjell.

Ifølge Reuters er det rundt 300.000 utenlandske turister i Nepal. Våren er høysesong for klatring og vandring i Himalaya og ved Mount Everest

Et skadet barn utenfor et sykehus i Kathmandu i Nepal. Niranjan Shrestha

Ang Tshering i den nepalske klatreforeningen forteller at det gikk et stort skred mellom brefallet Khumbu og baseleiren. Han understreket at det er usikkerhet om detaljene fordi det er vanskelig å kommunisere mellom de ulike stedene i området, skriver nyhetsbyrået AP.

Mange nordmenn

Utenriksdepartementet opplyser at det er mange nordmenn i Katmandu og Nepal, men det har ikke fått meldinger om at noen er skadet eller omkommet.

— Vi jobber med saken, både på ambassaden i Nepal og i UD her i Oslo. Det er ikke registreringsplikt i Nepal, så vi vet ikke nøyaktig hvor mange nordmenn som er i landet, sier pressekontakt Rune Bjåstad til Aftenposten.

Han kan fortelle at arbeidet med å få oversikt er vanskelig fordi det er lite strøm tilgjengelig og telefonnettet er delvis nede.

Aftenpostens journalist Hanne Brønmo og fotograf Robert McPherson er i Katmandu.

Les også:

Les også

- Så vidt jeg klarte å holde meg på beina

— Jeg satt på rommet mitt i 4. etasje da det begynte å rise. Det var så vidt jeg klarte å holde meg på beina, sier McPherson.

200 sperret inne

Det er foreløpig ikke kjent hvor mange som mistet livet eller ble skadet i jordskjelvet i Nepal lørdag. Her får en kvinne behandling i hovedstaden Karhmandu. Tashi Sherpa

To etterskjelv hadde styrke 6,6 og 5,1. Det skal også ha vært flere mindre rystelser.

På det største sykehuset i Katmandu ble folk skadede mennesker hastet inn på akuttmottaket, mange av dem med brukne armer og ben. Det er ikke klart hvor mange som er skadet.

Mange er innesperret i et tårn fra 1800-tallet som har kollapset i Katmandu, melder lokale medier. En politiman sier til Reuters at opp til 200 mennesker kan være fanget i ruinene.

Dharahara-tårnet var 62 meter høyt og ble bygd i 1832. Severdigheten har vært åpen for turister de siste ti årene, og det hadde en utsiktsbalkong i åttende etasje.

Andre øyenvitner forteller at flere bygninger i Katmandu har rast sammen. Flere veier er blokkert. På sosiale medier meldes det om at folk evakuerer fra de rammede områdene. Flere bilder på Twitter viser store skader påhus og veier.

Skjelvet var så kraftig at rystelsene kunne merkes i New Delhi og flere andre byer i India. Også i Kina og Bangladesh merket man skjelvet.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Minst 145 personer savnet etter jordskjelv i Taiwan

 2. VERDEN

  Kraftig jordskjelv i Albania

 3. VERDEN

  Jordskjelvet i Italia: barn og utlendinger blant de omkomne

 4. A-MAGASINET

  Hun bor i telt i Norge for å få råd til å hjelpe jordskjelvrammede i Nepal

 5. VERDEN

  Dødstallene stiger etter jordskjelv i Indonesia

 6. VERDEN

  Over 400 er bekreftet døde etter jordskjelv i Nord-Irak