Knusende rapport bekrefter anklager mot New York-guvernør

En ny rapport bekrefter at New Yorks demokratiske guvernør Andrew M. Cuomo har seksuelt trakassert flere kvinner.

Riksadvokaten i New York, Letitia James, presenterte tirsdag en omfattende rapport om dedemokratiske guvernøren Andrew Cuomos overtramp mot kvinnelige ansatte. James tilhører selv det demokratiske partiet.

Rapporten fra riksadvokaten i delstaten New York stadfester at Cuomo har seksuelt trakassert flere kvinner, inkludert tidligere og nåværende ansatte. Han har også hevnet seg på en av kvinnene som har gått ut offentlig mot ham.

I hvert fall syv kvinner har anklaget Cuomo for trakassering eller uønsket seksuell oppmerksomhet.

Rapporten sier også at Cuomo og hans rådgivere har skapt et giftig arbeidsklima preget av frykt og trusler. Et slikt klima skal ha gjort trakasseringen mulig.

Biden ber Cuomo gå av

I mars sa USAs president, og Cuomos mangeårige venn, Joe Biden at guvernøren burde gå av, dersom etterforskningen konkluderte med at han hadde gjort tingene han ble anklaget for. Han sa også at han i så tilfelle burde bli tiltalt.

Han la til at man «burde anta at en kvinne snakker sant» hvis hun står frem med sånne historier.

På en pressekonferanse kl. 23 tirsdag kveld bekrefter Biden at han står ved uttalelsen han kom med da, og at han ber Cuomo trekke seg.

Biden vil likevel ikke svare på hvorvidt han mener Cuomo burde fjernes via riksrett.

Vil ikke trekke seg

I en forhåndsinnspilt uttalelse som ble publisert noen timer før Bidens pressekonferanse nekter Cuomo for anklagene.

– De hørte ting jeg rett og slett ikke sa, sier han om kvinnenes fortellinger om uønskede kommentarer.

– Det har aldri skjedd, sier han om anklager om antasting.

Han strekker seg likevel til å si at det er generasjonsaspekter eller kulturelle aspekter ved situasjonene som han åpenbart ikke har skjønt.

– Jeg vil at New York skal være et forbilde for hvordan man håndterer seksuell trakassering. Jeg tar fullt ansvar for det.

Tok ansatt på brystet

I vinter sto flere kvinner frem og fortalte om sine opplevelser med den mektige guvernøren. Det skal ha vært kvinner både fra hans egen administrasjon, og utenfor.

Lindsay Boylan er en av flere kvinner som har fortalt offentlig om seksuell trakassering fra New York-guvernør Andrew Cuomo.

Lindsay Boylan, tidligere toppbyråkrat i Cuomo sin administrasjon, fortalte i februar at han hadde kysset henne uten at hun ønsket det på et privat møte. I tillegg skal han ha «gått ut av sin vei» for å berøre henne i korsryggen, på armene og beina.

Charlotte Bennett, en tidligere rådgiver for Cuomo, fortalte at han hadde kommet med seksuelle fremstøt og spurt om hun, som var 26 år på tidspunktet, likte å ha sex med eldre menn. Guvernøren var 63 år.

En ikke navngitt rådgiver, som fortsatt jobber i administrasjonen, fortalte at Cuomo hadde tatt hånden sin under blusen hennes og grepet henne på brystet.

Undersøkelsene som resulterte i rapporten har pågått i fem måneder, og ble gjennomført av to advokater. Teamet har snakket med hele 179 personer, blant annet en rekke av Cuomo sine egne rådgivere.

New York-guvernør Andrew M. Cuomo.

Partikollegaer ber ham gå av

Saken har kostet Cuomo viktig støtte i sitt eget parti.

I mars ba nesten alle demokratene som representerer New York i Kongressen om guvernørens avgang. Disse inkluderte blant annet delstatens to senatorer, Chuck Schumer og Kirsten Gillibrand. Tirsdag gjentok de to oppfordringen om at han må gå av.

Også den demokratiske majoritetslederen i delstatssenatet, Andrea Stewart-Cousins, og leder for representantenes hus i Kongressen, Nancy Pelosi, har bedt om hans avgang.

Han har selv nektet å gå av og sagt at han ikke ville bøye av for «cancel culture», eller «utestengingskultur». Cuomo, som har sittet som guvernør for New York i tre perioder, siden 2011, drømmer om en fjerde periode. Han har bedt befolkningen i New York vente med å dømme ham til rapporten blir lagt frem.

Det gikk kanskje ikke så bra som han håpet.

Ulike utfall

Det er flere mulige utfall etter den knusende rapporten:

  • Enten kan Cuomo velge selv å gå av som guvernør.
  • Dersom han ikke gjør det, kan delstatssenatet velge å stille ham for riksrett. Ifølge New York Times kan rapporten gjøre det alternativet mer aktuelt igjen, da flere demokrater har støttet republikanske kolleger i spørsmålet om riksrett.
  • Cuomo kan også straffeforfølges, ved at riksadvokaten tar ut tiltale mot guvernøren. Riksadvokaten er direkte folkevalgt, og stillingen er en blanding av riksadvokat og justisminister.
  • Alternativt kan kvinnene gå til sivilt søksmål mot ham.