Verden

Jordskjelv utløste dødsbølgene

Opptil seks meter høye bølger skylte inn over sørasiatiske land og etterlot tusener av døde på strendene. Skjelvet som utløste flodbølgene er et av de kraftigste som er målt, og mange millioner mennesker kan ha mistet sine hjem.

  • Forf>

Store lidelser. Dødstallene steg time for time i går kveld etter at Sør-Asia ble rammet av en av tidenes verste naturkatastrofer, og de kan komme til å stige enda mer i dagene som kommer. Mer enn 11 300 omkom ifølge nyhetsbyrået AP, da jordskjelvet, et av de sterkeste som er registrert, utløste svære flodbølger som rammet India, Indonesia, Sri Lanka, Thailand og Malaysia. Skjelvet utenfor den indonesiske øya Sumatra ble målt til 8,9 på Richters skala, hvilket er svært kraftig. De materielle ødeleggelsene er svært omfattende. Mange millioner kan ha mistet boligene sine. 4422 mennesker var bekreftet døde i Indonesia, drept av flodbølger og sammenraste hus, ifølge Reuters. Men skjelvet skapte altså enda større ødeleggelser da en etterfølgende flodbølge skyllet inn over landene som omkranser Det indiske hav og Andaman-havet.På Sri Lanka, 160 mil vest for episentret, var antall omkomne kommet opp i 3538. Ytterligere en million mennesker skal ha blitt rammet av vannmassene på et eller annet vis, ifølge myndighetene. Indiske myndigheter sier at mer enn 3000 mennesker er omkommet langs deres sørøstlige kystlinje. 310 er bekreftet døde i Thailand, 28 i Malaysia, 10 i Burma, og 2 i Bangladesh.

Tusener savnet

Tusener av mennesker er savnet, mange av dem fiskere som var på sjøen da flodbølgen kom, og dessuten redningsarbeidere som kjempet for å redde folk. .Hundrevis av omkomne ble funnet på flere strender i Indias sørøstligste delstat Tamil Nadu, og det er ventet at flere vil bli skylt i land, ifølge myndighetene.— Jeg ble sjokkert da jeg så utallige fiskebåter som duppet på bølgetoppene, flytende frem og tilbake i sjøen som om de var av papir, sier P. Ramanamurthy, som bor i nabostaten Andhra Pradesh.- Mange av fiskebåtene var snudd rundt, mens fiskere holdt seg fast til dem. Noen av dem ble skjøvet ut i havet, det var sjokkerende. Blant de omkom i Andhra Pradesh, var 15 barn som hadde gått ut i vannet for å bade for å markere fullmåne.

Bygninger raste

Skjelvet rammet først den krigsherjede provinsen Aceh nord på den indonesiske øya Sumatra. Flere titalls bygninger skal ha rast sammen, men her som ellers var det en etterfølgende flodbølge som krevde flest menneskeliv. Byene i nærheten av skjelvets episenter ble jevnet med jorden av flodbølgen. Minst 1902 mennesker omkom, noen av dem lå fastklemt i tretopper. Ifølge myndighetene kan dødstallene komme til å stige dramatisk.- Jeg så ni døde, fire av dem barn, sa øyenvitnet Mustafa til lokalradioen El-Shinta i provinshovedstaden Banda Aceh.En talsmann for det statlige flyselskapet Garuda Airlines i Indonesia opplyste i går at Banda Acehs flyplass sto under vann, og at det ikke var mulig å lande med fly der.

Ber om hjelp

På Sri Lanka blir gårsdagens hendelser betegnet som en nasjonal katastrofe. Myndighetene ba i går om hjelp fra utlandet.På sørvestkysten av Thailand ble et ferieparadis forvandlet til en katastrofe i går. Hundretusener av turister lokkes til de vakre strendene, og juletiden er høysesong. I tillegg til de døde og skadede, skal flere tusen være savnet, deriblant mange turister som var på dykketur.- Plutselig var gatene fulle av vann, og folk kom løpende og skrikende fra stranden, sier John Hyde, en ferierende turist fra Australia.Eieren av to feriesteder på Phi Phi-øya, der filmen "The Beach" med Leonardo DiCaprio ble filmet, sier at 200 av hans bungalower ble skylt ut på havet.- Jeg er redd for at mange utlendinger er omkommet, og mange av mine ansatte, sa Chan Marongtaechar, som var i Thailands hovedstad Bangkok da han snakket med AP.Se også leder side 8

Følg saken på

Les også

  1. - Vannet steg og steg. Plutselig var det så høyt at jeg måtte svømme

  2. Turister får igjen pengene

  3. Mistet familien, gjenforent etter fem timer

  4. Laget enorm sprekk i havbunnen

  5. Varslingssystem kunne spart liv

  6. Ti nordmenn omkom i flodbølgene

<b>Kjemper for livet. </b>Folk prøver desperat å klamre seg til en bygning i flomvannet på østkysten av Sri Lanka.
<b>Sterke krefter. </b>Flodbølgen rammet også den indiske byen Madras i delstaten Tamil Nadu.