Verden

Gaza uten strøm

Palestinerne sulter og fryser. En er drept og en såret i israelsk luftangrep søndag kveld. Volden eskalerer i Midtøsten.

Palestinere står i kø for å kjøpe gass til matlaging 20. januar. Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA/REUTERS

 • Eivind Sørlie

Palestinske barn demonstrerer søndag 20. januar i Gaza. De holder hverandre i hendene og roper slagord. Barna demonstrerer mot Israels sanksjoner, som i dag førte til at Gazas eneste el-verk måtte stenge. På den ene av de demonstrerende guttenes mage står det: «Slutt å drepe oss». Senest søndag kveld ble en palestiner drept og en kritisk såret etter israelske luftangrep i Gaza, melder nyhetsbyrået Reuters. Lørdag morgen drepte israelske kampfly to Hamas-medlemmer og såret fire nord på Gazastripen. Siden tirsdag er mer enn 130 Qazzam-raketter skutt mot Israel. I det samme tidsrommet er minst 36 palestinere drept, flere av dem sivile, ifølge palestinske sykehus.

El-verk

Israel har definert Gazastripen som en «fiendtlig enhet» og derfor lagt ned restriksjoner på energiforsyninger. Da el-verket i Gaza ikke fikk tilstrekkelig drivstoff, måtte det i dag søndag begynne å stenge turbinene. Søndag kveld er el-verket helt stengt. Israelske myndigheter mener befolkningen i Gaza har nok drivstoff til å klare seg, og beskylder palestinske myndigheter for å hausse opp en krise «som ikke eksisterer». Torsdag denne uken ga Israels forsvarsminister Ehud Barak ordre om å sperre av hele Gazastripen for å tvinge Hamas til å stanse rakettbeskytningen mot israelsk territorium. Småbarnsmoren Safiya al-Amarin kan ikke være en av de Israel mener har nok drivstoff. — Vi har ikke noe strøm, og ikke noe gass til å koke mat med. Vi har ikke engang stearinlys på grunn av blokaden, og vi har ikke ved til å fyre opp med. Barna mine sulter og fryser, det gjør vi alle, sier al-Amarin fortvilt til nyhetsbyrået AFP. Det er også svært vanskelig å få tak i rent vann i området.

- Situasjonen fastlåst

Også sykehusene i Gaza er utsatt. Selv om de har egne generatorer, trenger de drivstoff for å drive dem. - Flere sykehus har ekstra drivstoff på lager nettopp med tanke på slike situasjoner. Men det begynner å tømmes. Det betyr at respiratorer og kuvøser og andre livsnødvendige maskiner stanser. Folk dør fordi de ikke får behandling, sier Belck-Olsen til NTB. Det er uvisst om sykehuset som søndag kveld måtte ta i mot en kritisk såret palestiner etter nok et israelsk luftangrep i Gaza har strøm.

Stadige luftangrep

Ifølge nyhetsbyrået Reuters ble minst en person drept i angrepet. En talsmann i det israelske forsvaret bekrefter søndag kveld at det har vært et rakettangrep mot Hamas-kontrollerte områder nord i Gaza. Lørdag ble to palestinere drept og fire såret i et lignende angrep. De to skal ifølge Israelske myndigheter være Hamas-medlemmer. Den israelske hæren uttalte i etterkant at angrepet var rettet mot «terrororganisasjoner, og spesielt Hamas». FN har fordømt Israels bombing av Hamas hovedkvarter fredag. En kvinne omkom, og 46 mennesker ble såret, hvorav flere barn, ifølge internasjonale nyhetsbyråer. Barna feiret et bryllup i bygningen ved siden av. John Dugard i FN beskrev angrepet som «feige handlinger» og uttalte at Israel «er skyldig i alvorlige krigsforbrytelser». - Angrepet ble gjennomført med det som må ha vært forutsette tap av liv og skader på uskyldige mennesker, uttalte Dugard ifølge New York Times.

 1. Les også

  - Vi skal slåss uten nåde

 2. Les også

  - Situasjonen er desperat

 3. Les også

  - Vi har likdeler av israelske soldater

 4. Les også

  Krever Hizbollah-leder drept

«Slutt å drepe oss» står det skrevet på magen til gutten som demonstrerer mot Israels angrep. Foto: SUHAIB SALEM/REUTERS

En palestinsk gutt gråter utenfor sitt hjem, omringet av piggtråd. Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA/REUTERS

Bensinstasjonen i Khan Yunis sør på Gazastripen har drivstoff etter at Israel har satt befolkningen i et jerngrep for å stoppe stadige rakettangrep mot Israel. Foto: SAID KHATIB/AFP PHOTO

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Flere skutt og såret i nye Gaza-protester lørdag

 2. VERDEN

  To døde og mange skadet etter palestinske protester over Trumps Jerusalem-utspill

 3. VERDEN

  Frykt for ny krig på Gazastripen

 4. VERDEN

  Medier: Israel og Hamas enige om våpenhvile

 5. VERDEN

  USA kaller Israels drap på Gaza-demonstranter for Hamas-propaganda – Tyrkia og Sør-Afrika henter hjem ambassadører

 6. VERDEN

  Israelske luftangrep mot Gazastripen etter over 300 raketter mot Israel