Solheim: - Det kunne vært enda verre uten press på Sri Lanka

Situasjonen på Sri Lanka kunne vært enda verre uten et sterkt internasjonalt press, tror Erik Solheim. For å øke presset, ber han FNs generalsekretær reise til landet umiddelbart.

Dette bildet fra Tamilnet viser angivelig skadde etter artilleriangrepet mot sykehuset i «sikkerhetssonen» i krigsområdet på Sri Lanka 12. mai.

Lyd og bilder fra Sri Lanka: Ikke noe sted er sikkert for de om lag 50.000 sivile som er fanget i krigsområdet på Sri Lanka -— ikke en gang sykehuset i den såkalte «sikkerhetssonen». Tirsdag ble pasienter revet ut av sengene da sykehuset ble truffet av en artillerigranat. Minst 49 personer ble drept, ifølge leger og tamilske kilder. Ytterligere 50 skal ha blitt skadet. Bilder fra det tamilske nettstedet TamilNet viser blodige kropper på bakken utenfor det bombede provisoriske sykehuset. Samme sykehus ble

Les også

64 drept av granat mot sykehus på Sri Lanka

. Da skal 64 ha mistet livet. I løpet av helgen er krigsområdet på Sri Lanka blitt utsatt for massive artilleriangrep.

Les også

- Minst 257 drept i artilleriangrep

i disse angrepene, ifølge tamiliske kilder. Leger frykter at det reelle antallet er flere tusen. Regjeringshæren benekter å ha bombet området, men motsies av blant andre FNs visegeneralsekretær for humanitære spørsmål, John Holmes, og Erik Solheim, som tidligere har vært fredsmelger på Sri Lanka.

  • Leder:
«Ingen av oss er i tvil om at regjeringen systematisk bryter løftet om ikke å bruke tunge våpen.»
Erik Solheim

Anklager regjeringen for løftebrudd

— Ingen av oss er i tvil om at regjeringen systematisk bryter løftet om ikke å bruke tunge våpen, sier Solheim. Den norske miljø- og utviklingsministeren påpeker at det likevel kan være tvil om antall døde og hvor bombene har truffet. Han vil derfor ikke vil ha noen mening om hvem som står bak angrepet på sykehuset i sikkerhetssonen, «selv om det er grunn til ha en mistanke om hva som har skjedd». Etter det Aftenposten.no forstår, mener mange observatører at regjeringshæren står bak dette angrepet. Solheim mener det viktigste er det «overordnede bildet», nemlig «den forferdelige tilstanden for sivile». Han påpeker at det er all grunn til å tro at folk i krigssonen nå også dør av sult så vel som av bomber og kuler. Han er krass i sin kritikk av begge sider i konflikten på Sri Lanka: Tamiltigrene, som «holder sivile tilbake med vold» , og regjeringen, som bomber med tunge våpen. Han sier at han «merker seg» at FNs høykommisær for humanitære spørsmål, sørafrikanske Navi Pillay, har tatt opp spørsmålet om det er begått krigsforbrytelser på Sri Lanka.

«Så utrolig det enn kan høres ut -- det er jo tusenvis av døde -- tror jeg presset likevel har bidratt til at det har vært færre. Presset virker, men ikke sterkt nok.»
Erik Solheim

- Presset fungerer

I et telefonmøte i dag med representanter fra EU, Japan og USA talte Solheim for at FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, må reise til Sri Lanka så raskt som mulig. Han mener FN må «umiddelbart» komme seg inn i krigssonen, for å få en objektiv vurdering av situasjonen. Solheim tror et slikt besøk kan bidra til å øke presset på partene. - Så utrolig det enn kan høres ut -- det er jo tusenvis av døde -- tror jeg presset likevel har bidratt til at det har vært færre. Presset virker, men ikke sterkt nok, sier Solheim. Storbritannia og Frankrike vil nå ta opp situasjonen på Sri Lanka i FNs sikkerhetsråd, men få tror rådet vil komme frem til noe vedtak av verdi, ettersom Kina og Russland har vetorett. Solheim mener likevel det er viktig at saken tas opp. - Det er ingen grunn til å være optimistiske med hensyn til et vedtak i Sikkerhetsrådet, men det er viktig at amerikanerne og andre prøver å få det til. Det beste man kan få til, er et økt press på partene. Artikkelen fortsetter under.

— Søker tilflukt i grøfter

I en pressemelding tirsdag opplyser Røde Kors at harde kamper på Sri Lanka i dag har gjort det umulig å evakuere syke og skadede. De kunne heller ikke levere 25 tonn mat til dem som er sperret inne i konfliktområdet. - Mangel på sikkerhet gjorde i dag at fergen med mat måtte holde seg langt fra land hele dagen, bare få kilometer fra konfliktområdet. Da kvelden kom, dro den tilbake til basen lenger sør i Pulmoddai, sier Paul Castella, leder av Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) på Sri Lanka. Sist gang mat ble fraktet inn av Røde Kors var forrige lørdag. 516 syke og skadede og deres familier ble da evakuert fra konfliktområdet. Befolkningen som er avsperret inne på den lille kyststripen nord for Mullaittivu, er ifølge Røde Kors tvunget til å søke tilflukt i grøfter og annen midlertidig dekning for de harde kampene som foregår.