Verden

Simpson kan få livstid

Tiltalt for væpnet ran og frihetsberøvelse.

O. J. Simpson kan få livstid etter at han angivelig truet til seg eiendeler og holdt ofrene innesperret på et hotellrom i Las Vegas i september i fjor. Foto: AP

 • Ida Halvorsen Kemp

Rettssaken mot O. J. Simpson (61) startet i Las Vegas mandag. Simpson er tiltalt på tolv punkter, inkludert væpnet ran og frihetsberøvelse, etter at han sammen med fem medhjelpere

Les også

O.J. Simpson er <br/>arrestert for ran

på Palace Station hotel and casino i september i fjor og stjålet sportsklenodier fra sin egen fotballkarriere. Blir Simpson dømt for frihetsberøvelse, risikerer han fengsel på livstid, ifølge BBC. Ofrene, to samlere og forhandlere av slike sportsobjekter, forklarte seg for retten i går. — O. J. Simpson stormet inn på rommet med fem menn og begynt å rope om sine stjålne ting. Så fikk han sine medhjelpere til å stappe 800 objekter inn i putevar, fortalte en preget Bruce Fromong ifølge Reuters.

Skulle selge

— Han ropte at «det var hans ting, hvordan kunne du stjele mine ting, jeg trodde du var en OK fyr. Ikke la noen forlate dette rommet, ingen kommer ut herfra,» sa Fromong. Fromong var på hotellet for å møte en mulig kjøper av klenodiene, Alfred Beardsley, da de tiltalte plutselig kom inn i rommet. Han hevder den ene raneren siktet på dem med en pistol, mens en av de andre hadde et våpen stikkende opp av buksen. Fromong og Simpson har kjent hverandre lenge, og offeret sa fortalte retten at han en gang hadde vært Simpsons beste venn. Han har blant annet hjulpet vennen med nettopp salg av slike sportssouvenirer tidligere. Under forklaringen begynte han å gråte, og måtte senere behandles for svimmelhet og brystsmerter.

«Svindlere»

Påtalemyndighet Chris Owens sa i sin innledning at Simpson hadde vist «et mønster av arroganse og hykleri», og oppfordret juryen til å avdekke hans virkelige ansikt. Han spilte så en lydfil fra ransepisoden på hotellet. - Denne filen vil vise trusler, tvang, krav og den vil vise at ofrene ble fratatt eiendeler som var deres, sa han til retten. Simpsons forsvar hevder imidlertid at klenodiene var stjålet fra deres klient av «svindlere», og at Simpson aldri mente å begå noen forbrytelse, men dro til hotellet for å få tilbake personlige eiendeler som hadde blitt fratatt ham. Ifølge forsvarsadvokat Yale Galanter skal Simpson ha bedt medhjelperne sine om å «ikke ta noe som ikke tilhører meg» før de stormet rommet.

Frikjent for drap

Dommer Jackie Glass startet dagen i retten med å be juryen om ikke å la seg påvirke av Simpsons mordtiltale. O.J. Simpson ble frikjent for drapene på sin eks-kone Nicole Brown Simpson og hennes venn Ron Goldman i 1994, men ble i 1997 dømt til å betale 33,5 millioner dollar (190 millioner kroner) i erstatning til Goldmans foreldre etter at de gikk til sivilt søksmål mot Simpson for å ha forårsaket sønnens død. Fire av de tiltalte i Las Vegas-saken har inngått avtaler om at de vil erklære seg skyldige og vitne mot Simpson.

En av de medtiltalte, Clarence Stewart, under rettssakens første dag mandag. Foto: AP

Relevante artikler

 1. VERDEN

  O.J. Simpson flytter tilbake til Las Vegas etter ni år i fengsel

 2. SPORT

  Avslører detaljer om livet til USAs mest berømte fange: – Det er ikke et normalt fengsel

 3. KULTUR

  «Tettpakket, spennende og interessant rettsdrama om en sak vi kanskje tror vi husker bedre enn vi gjør»

 4. KULTUR

  Dokumentar på sitt vondeste og mest interessante

 5. ØKONOMI

  Thorleif Enger om Yara-frikjennelsen: Ikke ett menneske har snudd ryggen til

 6. POLITIKK

  «Jeg er ingen overgriper.» Trine Skei Grande snakker ut om rykter og drapstrusler.