Verden

Vollebæk, Clemet og Myklebust på årets Bilderberg-konferanse

Kristin Clemet, Knut Vollebæk og Egil Myklebust var eneste norske deltakere på Bilderberg-gruppens konferanse i Chantilly i den amerikanske delstaten Virginia denne helgen.

Knut Vollebæk (f.v.), Egil Myklebust og Kristin Clemet var Norges representater på den 56. Bilderberg-konferansen denne helgen. SCANPIX (MONTASJE)

 • Anders Nordstoga

Fra 29. til 31. mai 1954 møttes noen av Vestens mektigste menneskene på Hotel de Bilderberg utenfor Arnheim i Nederland. Meningen med konferansen var å fremme samholdet mellom USA og Vest-Europa i en tid da antiamerikanske følelser var i fremvekst i flere land. To personer fra hvert land ble invitert. De skulle representere henholdvis konservative og liberale verdier -— i ordenes amerikanske forstand. Konferansen var en slik suksess at den er blitt gjentatt hvert år siden. Den 56. i rekket ble avholdt sist helg på luksushotellet Westfields Marriott i Chantilly utenfor Washington D.C. Se alfabetisk liste over alle deltakerne på årets konferanse her!

Høythengende invitasjoner

Blant deltakerne er regjeringssjefer, ministere, kongelige, fremstående akademikere og noen av verdens viktigste beslutningstakere innenfor finans, industri, forsvar og massemedia. Vi snakker altså om en av verdens mest høythengende invitasjoner. Tidligere norsk utenriksminister og ambassadør til USA, Knut Vollebæk, ler godt da dette påpekes av Aftenposten.no. Han mottok i år sin første invitasjon til konferansen. - Det har jeg ikke tenkt på. Kanskje er det som Fafos sommerfest og Aschehougs hageselskap hjemme i Norge, men det har jeg ikke tenkt noe på, sier han på telefon fra Nederland, hvor han har sitt kontor som høykommissær for nasjonale minoriteter i OSSE.

- Interessant

Både Vollebæk og tidligere utdanningsminister Kristin Clemet er svært forsiktige med hva de forteller fra konferansen. Begge sier de fikk mye ut av møtene. - Det var interessant, ikke minst fordi det er en del beslutningstakere som kan dele informasjon fordi de vet at de ikke vil bli sitert i media, sier Vollebæk. Clemet deltok i år på sin andre konferanse. Hun var også invitert i 1999. - Det er mye å lære, rett og slett. Om viktige samfunnsspørsmål. Ellers hadde jeg ikke vært der, sier hun. Ingen av dem vil si noe om hvilke tema som ble diskutert. De viser begge til en pressemelding om konferansen.

Viser til Egil Myklebust

Begge viser også til at møtene ble holdt under den såkalte Chatham House-regelen, som sier at informasjonen som kommer frem, fritt kan brukes av deltakerne, men at ingen utsagn skal tillegges navngitte personer. - Man referer ikke til møtene. Det er ikke det at man lærer noe som er hemmelig, det er rett og slett en enighet om denne referatpraksisen, sier Clemet. Både Clemet og Vollebæk ber Aftenposten.no kontakte tidligere styreformann i SAS og Hydro, Egil Myklebust, for ytterligere kommentarer. Myklebust har deltatt på flere av Bilderberg-konferansene, og beskrives av Clemet som en «senior» i sammenhengen. Det har dessverre ikke lykkes oss å komme i kontakt med Myklebust.

Konspirasjonsteorier

Bilderberg-gruppen blir ofte kritisert for hemmeligholdet rundt konferansene. Mediene på sin side er blitt kritisert for ikke å omtale dem. I en kommentar denne uken for internettmagasinet Slate, skriver journalist Jack Shafer at gruppen med litt mer åpenhet kunne unngått mange av konspirasjonsteoriene. Blant de mest utbredte teoriene om Bilderberg-konferansene, er at de spiller en avgjørende rolle i valget av amerikanske presidenter. Bill Clinton deltok på konferansen i 1991, og John Edwards skal ha holdt et innlegg i 2004 som skal ha imponert John Kerry tilstrekkelig til å velge ham som visepresidentkandidat.

Obamas mann på plass

Mannen som er utpekt av Barack Obama til å lede arbeidet med å finne hans visepresidentkandidat, James A. Johnson, er en veteran på Bilderberg-konferansene. Han var også til stede på årets. Vollebæk påpeker overfor Aftenposten.no at det var flere representanter fra media til stede på møtene, og at disse ved senere anledninger står fritt til å benytte all informasjon, bare de ikke referer til konferansen. Vi spør derfor om Vollebæk selv kunne tenke seg å gi en kommentar til en senere artikkel om Obamas valg av visepresidentkandidat. - Jeg fikk ingen informasjon om det, sier Vollebæk. Les mer om konspirasjonsteoriene:

 • Artikkel i The New York Times fra 2004
 • Artikkel hos BBC fra 2005
Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Republikanerne har kranglet og slåss i 20 år. Slik oppsto en perfekt grobunn for Donald Trump.

 2. KULTUR

  Årets vinner av Holbergprisen mener staten bør infiltrere lukkede Facebook-grupper for å stoppe konspirasjonsteorier

 3. VERDEN

  Fox News er plutselig interessert i rasisme. Men bare når det gjelder én person.

 4. VERDEN

  Nyhetsanalyse: Donald Trumps Russland-hodepine ble akkurat veldig mye større | Kristoffer Rønneberg

 5. VERDEN

  Konspirasjonsteorien QAnon vokser i USA: – Jeg tror at dette faktisk er skikkelig farlig

 6. VERDEN

  De er tungt bevæpnet og ser Charlottesville som starten på et kall. Nå mobiliserer militsene for Trump.