Verden

Kinas folketall er på vei ned

BEIJING (Aftenposten): Det kom ingen babyboom da Kinas strenge ettbarnspolitikk ble moderert. Eksperter mener at myndighetene nå må lette enda mer på restriksjonene.

Mamma Zhang Yanyi, pappa Shi Wei og Shi Chong Chong (6) fra Hangzhou vil gjerne bli en tobarnsfamilie.
  • Jørgen Lohne
    Jørgen Lohne
    Aftenpostens korrespondent i Asia
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Eksperter tror at Kina snart fullstendig vil kutte ettbarnskravet.

– Jeg vil ha en lillebror! erklærer Shi Chong Chong og tar en slurk Cola av pappbegeret.

Seksåringen troner som en liten keiser ved bordet på en av McDonald’s-restaurantene i den store handlegaten Wangfujing. Det er selvsagt han som har bestemt hvor familien skal innta sin frokost etter å ha kommet med morgentoget fra Hangzhou for å tilbringe noen dager i hovedstaden.

Mamma Zhang Yanyi smiler, og rekker sitt eneste barn en kylling-wrap over bordet hun nettopp har tørket av grundig med servietter.

Familiekeiser Shi Chong Chong (6) fra Hangzhou ønsker seg en bror han kan dele viktige oppgaver med.

— Ja, vi vil gjerne ha ett barn til, bekrefter pappa Shi Wei, som kommer fra disken med mer hurtigmat til familien:

— Men ikke flere. Flere enn to har vi neppe råd til, sier han.

Oppmykning ga ikke babyboom

For halvannet år siden ville problemstillingen vært helt hypotetisk for arkitektekteparet fra en av Kinas vakreste byer. Ettbarnspolitikken som effektivt tiltak mot overbefolkning, ble inntil 2014 håndhevet strengt. Det vanket gjerne straff og bot for par som satte mer enn ett barn til verden uten å ha fått dispensasjon.

Men oppmykningen av reglene i fjor som ga mange par muligheten for å få to barn, har ikke ført til noen babyboom. Derfor kan det nå ligge an til ytterligere liberalisering:

— Jeg antar at vår familieplanleggingspolitikk snart vil være fri for restriksjoner, konstaterer professor Lin Bao ved Institutt for folketall- og arbeidsøkonomi ved Det kinesiske akademi for sosialstudier.

Professoren uttaler seg til den engelskspråklige, regimetro avisen China Daily uten å utdype hva han konkret mener.

Skal drøfte femårsplan

Innebærer utsagnet at Kinas fremste eksperter på demografi nå vil råde myndighetene til å gi familier anledning til å få så mange barn de vil?

Aftenpostens Beijing-kontor får bare dette svaret fra Det kinesiske akademi for sosialstudier: «Dette er ikke det riktige tidspunkt for å kommentere eller gi mer informasjon om denne saken.»

KinesiskeFolketall4_doc6mpwk7hlsuq9dubb2hh.JPG

Kanskje får vi vite mer når Kinas øverste ledere om kort tid skal drøfte befolkningsnedgangen. Det skjer når kommunistpartiets sentralkomité avholder plenumsmøte senere denne måneden for å vedta neste femårsplan.

— Dyrt å oppdra barn

Det som uansett er på det rene, er at Kina i årene fremovervil trenge høyere fødselstall dersom det ikke på lengre sikt skal bli mangel på arbeidskraft.

Hvorfor velger så få kinesiske par som nå har muligheten, å få to barn?

— Ikke minst fordi det er dyrt å oppdra barn og gi dem en utdannelse i et samfunn der ikke engang grunnskolen er gratis, sier ettbarnsmor og medisinsk forsker Ma Yanyan (32) fra Beijing.

Forløste barn med keisersnitt før sauens år:

Les også

Advarsel til alle høygravide: Deadline er på onsdag!

Fødselspermisjonsordningene i Kina er heller ikke mye å skryte av, sett med norske øyne:

— Få, om noen, av kollegene her ønsker å avbryte karrièren med mer enn én barnefødsel, sier en høyt kvalifisert medarbeider og ettbarnsmor på en utpreget kvinnearbeidsplass sentralt i Beijing.

Arbeidskraft

Hvis det i de nærmeste årene ikke blir født flere små kinesere, vil Kinas befolkning ifølge nåværende prognoser nå toppen om ti år, med 1,41 milliarder.

Fra 2025 vil folketallet deretter gå stødig nedover, og i 2050 vil det være "mye lavere enn det er i dag", ifølge professor Lins sjef, forskningsdirektør Zhang Juwei.

Instituttets prognoser ser ikke umiddelbart så dramatiske ut for legfolk:Ved utgangen av 2014 var folketallet 1,37 milliarder, mens det i 2050 ventes å være 1,30 milliarder.

Men samtidig blir en stadig større del av befolkningen eldre, og bekymringen knytter seg derfor ikke minst til om det i fremtiden vil være en stor nok andel arbeidsføre forsørgere som også kan bidra til fortsatt økonomisk vekst.

En million kinesiske par har mistet sitt barnet sitt:

Les også

Mistet sitt eneste barn, føler skam og ensomhet

Ikke enebarn

Foreldreparet fra Hangzhou er godt orientert om myndighetenes demografiske bekymringer. Men det er ikke for å bidra til den fremtidige arbeidsstyrken i landet at de har et ønske om å bli flere:

— Vi ønsker oss ett barn til fordi vi ikke vil at Chong Chong skal bli ensom.Det er bedre å vokse opp med søsken, sier fru Zhang og tørker ketchup fra sønnens munnviker.

Vil ikke ha store barneflokker

Hva mener unge kinesiske kvinner, som kan være med å bestemme folketallet i årene som kommer?

21-åringene Xu Deindan (t.v), Xiao Xiao og Li Hui ønsker uansett ikke å føde store barneflokker.

Vi spurte tre tilfeldig valgte 21-år gamle jenter i gågaten Wangfujing, på vei til sin felles lærlingejobb i en av Bejings restauranter. Bemerkelsesverdig nok er hver enkelt av dem eldste barn i familier som har forbrutt seg mot ettbarns-lovgivningen.

Li Hui, fra Guanxi-provinsen:

Jeg har vokst opp med en yngre søster. Familien måtte betale bot for barn nummer 2, men det var fint å ha søsken.Så jeg ønsker megogså to barn.

Xu Deindan, tilhører Tujia-minoriteten i Guizhou-provinsen:

— Mine foreldre fikk dispensasjon, og hadde tillatelse til å få to barn. Men så fikk de likegodt en liten gutt etter at min yngre søster og jeg var født, og dermed ble det bot. Jeg vil ha to barn. Enebarn blir lett ensomme, og jeg vil sikre meg at det finnes mer enn én til å ta seg avmeg når jeg blir gammel.Men tre blir én for mye, om reglene blir endret eller ei.

Xiao Xiao, fra Guanxi-provinsen:

Da lillebroren min ble født, fikk familien bot. Selv vil jeg bare ha ett barn. Det holder!

Les også

  1. I Kina bor nesten hvert femte barn borte fra mor og far

  2. Pornosensorene har Kinas mest bisarre jobb

  3. Derfor er ikke Kina på vei utfor stupet

KinesiskeFolketall4_doc6mpwk7hlsuq9dubb2hh.JPG