Tre PST-ansatte stanset med våpen i Kongo

De tre PST-ansatte var på vei til et livvaktsoppdrag i Kongo. Ved flyplassen i Kinshasa skal de ha blitt fratatt våpnene.

Dette bildet skal angivelig vise hvilke våpen som ble beslaglagt ved flyplassen i Kinshasa. Dette og flere andre bilder er publisert i kongolesiske medier og er blitt lagt ut på Twitter.

De tre PST-ansatte var torsdag på tjenesteoppdrag til Kongo da de ble stanset for kontroll ved N'djili-flyplassen i Kinshasa. De hadde reist til Kinshasa for å forberede et livvaktsoppdrag i landet.

Det er rutine at PST sender livvakter på forhånd når en høytstående myndighetsperson drar til områder der det kan oppstå risikofylte situasjoner. De norske politifolkene skal ha hatt med seg franskspråklige dokumenter som viste at de hadde bæretilltalser i Kongo fra 29. september til 6. oktober.

I dokumentene vises til Norges ambassade i Kongo.

Likevel skal de ha blitt fratatt våpnene, melder NRK.

Forberedte ministerbesøk

Den kongolesiske journalisten Israel Motumbo omtaler på Twitter episoden som «en skandale». Samtidig påstår han at den kongolesiske republikken «stadig er i fare». Norges ambassadør til Kongo Jon-Åge Øyslebø har tydeligvis forsøkt å forklare bakgrunnen for saken ved å kommentere den kongolesiske journalistens twittermelding.

– Det som har skjedd er at norske politilivvakter er kommet tidlig for å forberede oppdraget med å beskytte den norske klima- og miljøministeren under PreCOP27-konferansen neste uke, skriver Øyslebø.

Klimaminister Espen Barth Eide skal delta på denne konferansen i Kinshasa neste uke.

Ambassadør Øyslebø forklarer videre på Twitter at politimennene «ble tvunget til å levere inn våpnene sine på flyplassen. Til tross for formell korrespondanse på forhånd fra ambassaden for å sikre nødvendige tillatelser».

Artikkelen fortsetter nedenfor Twittermeldingene.

– Ble ikke arrestert

Kongolesiske journalister skal ifølge VG har hevdet at de tre nordmennene ble arrestert. Det opplyser PST at ikke har skjedd.

– Vi har fått bekreftet at de ikke er blitt pågrepet og at de ikke er blitt arrestert, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til Aftenposten.

Han sier han ikke kan si noe mer om saken. Han vil ikke kommentere om de norske politifolkene måtte legge igjen våpnene sine på flyplassen i Kinshasa.

Aftenposten har vært i kontakt med Utenriksdepartementet, men de har foreløpig vist til PST.