Verden

Mobilbruk røpet Maritas drapsmenn

Marita Strøms drapsmenn ble avslørt av sine samtaler på mobiltelefon, ifølge politiet i Nord-Irak. Leiemordernes tilståelser skal ha tvunget også Marita Strøms ektemann til å tilstå.

 • Forf>

Utskrifter. Det var analyser av mobiltelefontrafikk som førte til oppklaringen av drapet på Marita Strøm i den irakske byen Suleimaniya den 4. september i år. Det opplyser drapsetterforskerne i Suleimaniya til Aftenposten.Utskrifter av mobiltelefonbruken til Marita Strøms drapssiktede ektemann Osman Omar Osman, eller Faraidun Latif Sharif, som han egentlig heter, førte politiet til en mann som hadde vært i kontakt med Osmans mobiltelefon fem ganger før drapet, opplyser hovedetterforsker, kaptein Milko, til Aftenposten via en tolk. Den ene av disse samtalene skal ha funnet sted kort tid før drapet skjedde.Osman hadde slettet loggføringen av denne og de øvrige samtalene på sin mobiltelefon, men ved å gå til mobiltelefonselskapet fikk politiet utskrifter som viste telefontrafikken. Politiet i Suleimaniya opplyste allerede en uke etter drapet at utskriftene fra det lokale mobiltelefonselskapet var blant de tingene de ventet på.Sjefen for sikkerhetsstyrkene, Sarkawt Hassan Jallal, sier at avhør av en kamerat av Osman satte dem på sporet. Hjemme hos denne mannen var Osman og hans kone på besøk sammen med to av deres tre barn frem til rett før drapet. Kameraten forklarte politiet at de reiste da Osman ble ringt opp på sin mobiltelefon hjemme hos ham.I ettertid er det kommet frem at Osman hadde planlagt å vente hjemme hos kameraten, mens leiemorderne Aras og Kamal gjorde seg klare til å utføre udåden. I den siste telefonen før drapet fikk Osman beskjed om at de var klare til å utføre oppdraget på avtalt sted. Gjennom de loggførte mobilsamtalene fant politiet frem til Aras, som innrømmet at det var han som hadde ringt.

Måtte tilstå

Sikkerhetssjef Jallal sier Aras valgte å legge alle kort på bordet. Han forklarte at Osman hadde oppsøkt ham og bedt ham bistå med å drepe Marita Strøm. Det ble bestemt at Aras skulle kjøre fluktbilen, og at Kamal skulle utføre selve drapet. Etter at Aras hadde gitt sin tilståelse, gikk politiet til Osman som også valgte å tilstå, før Aras ble med etterforskerne og påviste hvor Kamal bodde.Kaptein Milko opplyser at tilståelsene til de tre drapsmistenkte mennene er filmet. Han avviser at noen av dem har vært utsatt for press, slik det blant annet har vært hevdet fra Osmans norske advokat, Brynjar Meling.På spørsmål fra Aftenposten opplyser kaptein Milko at drapsvåpenet ikke er blitt funnet. Pistolen skal ha blitt plukket fra hverandre og delene skal ha blitt kastet. Han opplyser imidlertid at politiet har konfiskert de 8000 amerikanske dollarene som skal ha vært betalingen for drapet.Politiet og påtalemyndigheten i Nord-Irak har ennå ikke fastsatt noen dato for en rettssak mot de tre mennene som er mistenkt for drapet på Marita Strøm. Sikkerhetssjef Jallal sier dommeren først ønsker et møte med en av Marita Strøms nærmeste slektninger i Suleimaniya for å få deres syn på drapet før rettssaken berammes.

<b>Hovedetterforsker. </b>Ved hjelp av utskrifter fra det lokale mobiltelefonselskapet skal kaptein Milko og resten av politiet i Suleimaniya ha funnet ut hvem som drepte Marita Strøm. Den drapssiktede ektemannen Osman Omar Osman til høyre. DAG GRUNDSETH

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Nabo: Faren kontaktet et familiemedlem og fortalte at han hadde kvalt sønnen sin

 2. A-MAGASINET

  Tok Arnfinn Nesset på seg drap han ikke hadde utført?

 3. NORGE

  Sunniva (13) tok dette bildet av seg selv kort tid før hun ble drept:

 4. NORGE

  Vitne: – Det var daglig krangling

 5. NORGE

  Kona til en av Norges rikeste har vært borte i ti uker. Det er mottatt krav om løsepenger i kryptovaluta.

 6. A-MAGASINET

  Sveriges draphovedstad: I denne byen er 14 mennesker drept på 11 måneder