Verden

Angst og skremsler i innspurten

Svartmaling, overdrivelser og bitter tone preger Bush og Kerry i innbitt sluttkamp om Det hvite hus.

 • Morten Fyhn

Bare vel en uke før USA skal velge president viste fire meningsmålinger i helgen at George W. Bush og John Kerry fortsatt ligger side om side i kampen om velgernes gunst. Men et dårlig tegn for presidenten er at han i tre av målingene ligger under 50 prosents oppslutning. Samtidig hevder demokratene, som nå virker mer optimistiske enn før, at Kerry seiler opp på målinger i viktige kampstater.Rekordstor velgerinteresse tyder på at det går mot rekordhøy deltagelse i dette valget. Men spørsmålet mange eksperter stiller seg, er om meningsmålerne er i stand til å fange opp hvordan de nye velgerne vil stemme. I Washington Post i går stilles spørsmålet som ingen kan svare sikkert på, nemlig om man kan stole på målingene. Dermed åpnes det for den mulighet at valgresultatet kan bli mye tydeligere enn hva det nå ser ut til å bli. Det kan være duket for overraskelser.

Kjører knallhardt

Bush og visepresident Dick Cheney gjør fortsatt sikkerhet til sin fanesak, og de kjører nå daglig knallhardt ut mot Kerry. Han bekyldes for å være så farlig naiv i synet på nasjonal sikkerhet, at valg av ham til president vil øke sannsynligheten for nye terrorangrep mot USA. "Du kan ikke føre nasjonen til avgjørende seier hvis du ikke ser hvor farlig verden er blitt etter 11. september", sier Bush.Cheney er mindre forsiktig og sier at hvis Kerry hadde vært president på 1980— og 1990-tallet, så ville Sovjetunionen fortsatt ha eksistert og en Saddam Hussein utstyrt med atomvåpen ville hatt kontroll over Den persiske gulf.Kerry er på sin side ikke snauere enn at han utnytter USAs mangel i år på influensavaksine på denne måten: "Hvis du ikke kan skaffe det amerikanske folk influensavaksine, hvordan skal du kunne beskytte det mot bioterrorisme?"

Verneplikt og stamceller

Kerry har også utnyttet ungdommens engstelse for at USA skal gjeninnføre verneplikten under en gjenvalgt Bush. Kerrys poeng er at USAs forsvar utnytter sin kapasitet til det maksimale, og at landet ikke har hjelp fra allierte med Bush ved roret. Dermed oppstår det et mulig behov for verneplikt, sier Kerry. Bush avfeier dette som nonsens, og sier at en profesjonell hær fungerer utmerket.Kerry bruker også dødsfallet til den lammede supermann-skuespilleren Christopher Reeve til å fremme sitt syn på utvidet stamcelleforskning, noe også Reeve var sterk tilhenger av. Bush er i mot slik utvidet forskning, noe Kerry ironiserer over på denne måten: "Bush er i mot fremskrittet. Han ville ha vært på stearinlyslobbyeens side i mot elkraft, og støttet skrivemaskinsindustrien mot PC-fabrikantene".

Clinton på banen

I dag kaster tidligere president Bill Clinton seg for første gang aktivt inn i valgkampen på John Kerrys side. Det skjer i Philadelphia i Pennsylvania, som ved siden av Florida og Ohio er en av de største og viktigste kampstatene i dette valget. I 2000-valget seiret Al Gore i delstaten, men siden han ble president har Bush besøkt Pennsylvania hele 41 ganger, et tydelig tegn på hvor mye han satser på å sikre seg de 21 stemmene som er Pennsylvanias bidrag til kollegiet på 538 valgmenn som i siste instans avgjør presidentvalget. Clinton ble hjerteoperert for flere uker siden, og har brukt mer tid enn ventet på å bli såpass pigg igjen at han kan delta i valgkampen. Kerrys håp er at Clinton særlig kan bidra til å få Pennsylvanias mange afro-amerikanske velgere til å gå til stemmelokalene den 2. november.På republikansk side stilles det forventninger til Arnold Schwarzeneggers deltagelse på et valgmøte i Ohio til støtte for Bush. Men selv om California-guvernøren er en stor kjendis i USA, har han neppe en velgerappell i klasse med Bill Clintons velkjente magnetiske utstråling.

<b>Rasende </b>Kerry-tilhengere skriker her til politiske motstandere. AP

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Derfor har Clinton fortsatt grunn til å glise

 2. VERDEN

  Stemmer på Clinton fordi de misliker Trump - og omvendt

 3. VERDEN

  Velgerne flokket seg ikke rundt Trump. De sviktet Clinton.

 4. VERDEN

  Secret Service dro Trump av scenen

 5. VERDEN

  Kartet som kan gi Trump hodepine

 6. VERDEN

  USA-eksperter: Trump taper på å bruke Bill Clintons affærer mot Hillary