EU kranglet på overtid om fordeling av 5000 asylsøkere

BRUSSEL/OSLO (Aftenposten) EUs toppledere er enige om å tredoble bevilgningene til unionens grensepatruljering i Middelhavet.

EUs toppledere markerte møtet med å avholde ett minutts stillhet for de mange døde i flyktningekatastrofen i Middelhavet.
  • Alf Ole Ask

Pengene skal hentes fra EUs budsjettreserver, og budsjettet til patruljeringsoppdraget Triton økes dermed fra 3 til 9 millioner euro i måneden.

— Jeg er glad for at lederne i EU-landene har lovet en større innsats, blant annet flere fartøyer, fly og helikoptre, eksperter og mer penger, sier EU-rådets president Donald Tusk på en pressekonferanse torsdag kveld.

Ifølge kommisjonspresident Jean-ClaudeJuncker er Tritons budsjett med det like stort som budsjettet til den italienske operasjonen Mare Nostrum, som ble innstilt for seks måneder siden.

— Hvis ikke bevilgningene er nok, vil vi ha nye samtaler om det. Penger er ikke problemet her, sier Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

Ifølge Sveriges statsminister Stefan Löfven sa alle EU-landene seg villige til å bidra i redningsarbeidet.

— Det vil øke mulighetene for å redde folk og arbeidet med å få flere EU-land til å ta imot flyktninger, sa han.

Vanskelig sak

EU-toppmøtet torsdag var det første kun har hatt immigrasjon på dagsordenen. Møtet ble avsluttet nesten halvannen time senere enn planlagt. Grunnen til forsinkelsen var særlig en diskusjon om hvordan EU skal håndtere de flyktningene som har krav på asyl. Ikke minst hvordan de 5000 personene dette dreier seg om, skal fordeles mellom medlemslandene.

Noen nærmere løsning på dette kom ikke toppmøtet. Men etter forslag fra Sverige skal det lages et frivillig pilotprosjekt for EU-landene for å finne plass til asylsøkere som har krav på beskyttelse.

Merkel sa på sin pressekonferanse torsdag at dagens ordning der asylsøkere skal søke asyl i det landet vedkommende kommer til, på sikt må endres for å fordele asylsøkerne bedre blant EU-landene.

Men dette er en meget kontroversiell sak, særlig i de landene der antiinnvandringspartier står sterkt.

Toppmøte med AU

EU skal også holde et toppmøte på Malta med Den afrikanske union (AU) for å diskutere flyktningestrømmen.

— Det handler om å legge litt press på afrikanske land om at de også har et ansvar. En del av løsningen ligger i at afrikanske land tar større ansvar for egne borgere og for å bevokte sine egne grenser, sa Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt etter toppmøtet.

Det uttalte målet er å hindre at desperate båtflyktninger drukner på vei til Europa, samt å slå hardt ned på menneskesmuglerne som utnytter dem.

Hittil i år har nær 2.000 mennesker mistet livet på vei over Middelhavet.

Marinesoldater

Tyskland kan komme til å sende over 600 marinesoldater og to fregatter til italiensk farvann i løpet av de kommende fem dagene, opplyser kilder i det tyske forsvaret tilnyhetsbyrået DPA.

Storbritannias statsminister David Cameron har tilbudt tre marinehelikoptre og tre marineskip til innsatsen for å berge flyktninger og «knuse» smuglerligaene i Middelhavet.

Frankrike vil be FN om en resolusjon for å kunne ødelegge båter som brukes til å frakte flyktninger over Middelhavet, opplyste president François Hollande.

En militæroperasjon rettet mot menneskesmuglernes fartøyer, er ett av ti punkter som EU-kommisjonen har foreslått for å håndtere krisen og som ble diskutert på toppmøtet, skriver NTB.

Les også:

Les også

Stoltenberg avviser at NATOs bombing i 2011 har skapt flyktningekatastrofen

«Skammelig»

Amnesty International stemplet forslagene i utkastet som sørgelig, utilstrekkelig og skammelig, og uttaler at EU er mer opptatt av å redde eget ansikt enn å redde liv.

Menneskerettsorganisasjonen var ikke mer fornøyd med hva som kom frem etter møtet torsdag, og den har blant annet påpekt at Triton bare opererer innenfor et område på 50 kilometer fra den italienske og maltesiske kysten. Det er langt unna området hvor de fleste flyktningene drukner.

Torsdag plukket den italienske kystvakten opp 84 migranter fra en synkende gummibåt etter å ha fanget opp en nødmelding over 50 kilometer fra Libyas kyst.

Stats— og regjeringssjefene innledet det ekstraordinære toppmøtet med ett minutts stillhet for de rundt 800 menneskene som druknet sist helg i den hittil verste flyktningkatastrofen i Middelhavet. Få timer tidligere ble 24 av ofrene fra båtforliset gravlagt på Malta.

Italienernes søk- og redningsoperasjonen Mare Nostrum ble avsluttet for seks måneder siden. Det skjedde etter at kritikere, med Storbritannia og Tyskland i spissen, argumenterte for at bergingen økte flyktningestrømmen - noe en rekke eksperter og aktivister bestrider.

Les også:

Les også

Europeisk taktskifte?

Angrep

Videre vurderer EU-toppene å gå til «kirurgiske angrep» mot menneskesmuglernes båter. I tillegg foreslås andre tiltak for å ødelegge smuglernes «forretningsmodell» etter mønster fra den internasjonale innsatsen mot somaliske pirater.

Men EU vil trolig trenge et FN-mandat for å gå til krig mot menneskesmuglerne i Libya, og den libyske opprørsregjeringen advarer EU mot å iverksette tiltak som ikke er klarert med lokale myndigheter.