Bare 34 prosent av seerne i CNN-målingen gir seieren til Donald Trump. Utvalget var noe skjevt fordi demokrater var noe overrepresentert i undersøkelsen. Den forrige debatten for rundt to uker siden vant Clinton med 62–27 i den samme målingen.

Det mange kommentatorer var opptatt av både før, under og etter debatten, var Donald Trumps overgrepsanklager mot Bill Clinton og hvilke konsekvenser de vil få for Det republikanske partiet.

For mange i partiet ønsket ikke at Trump skulle trekke frem igjen gamle og udokumenterte overgrepspåstander om Hillary Clintons ektemann.

CNNs Gloria Berger sa rett før debatten startet at dette er det endelige bruddet mellom Det republikanske partiet og Trump.

– Bill Clinton voldtok meg

Bakgrunnen var at Trump like før debatten inviterte pressen med på det han kaller «de siste forberedelsene før debatten». Sammen med fire kvinner satte Trump seg ned bak et bord før kvinnene begynte å fortelle om sine opplevelser med Hillary og Bill Clinton.

- Jeg har sagt noen dumme ting. Men Bill Clinton har misbrukt kvinner.

– Bill Clinton voldtok meg, og Hillary Clinton truet meg, jeg tror ikke det er noen sammenligning, sa Juanita Broaddrick.

Allerede tidlig i debatten gjentok Trump noen av disse beskyldningene mot Bill Clinton.

– Ingen i politisk historie har begått så mange overgrep mot kvinner. Hillary Clinton angrep disse kvinnene. Hillary burde skamme seg, sa Trump.

Donald Trumps bruk av Bill Clintons gamle damehistorier vil neppe skade Hillary Clintons valgkamp.

Lytt til vår siste podkast i spilleren under, på SoundCloud, i iTunes eller fra vår RSS-strøm.

Med disse angrepene, hvor det ble fremmet høyst udokumenterte om at ektefellen til en presidentkandidat skal ha begått voldtekt, krysset Trump en grense som ingen annen presidentkandidat for de store partiene noen ganger tidligere har gjort.

Vox-redaktøren Ezra Klein skriver på Twitter «I natt fikk vi bekreftet vår verste frykt om hvilken type president han vil bli»

– Den første halvtimen er noe av det pussigste man har sett i en presidentdebatt, hvor det kun handler om hvor lite egnet den andre er, sier USA-ekspert Jan Arild Snoen til NTB.

I likhet med CNNs Berger var Chuck Todd, programlederen til det anerkjente politiske talkshowet Meet the Press, også opptatt av hvordan voldtektsanklagene vil påvirke Det republikanske partiet. På Twitter skrev han følgende.

«Morgendagen kommer til å bli en av de mest betydningsfulle dagene i den moderne historien til GOP (kallenavnet til Det republikanske partiet, red.anm.)»

Partiets største krise på over 40 år

Reuters skriver at partiet er inne i sin «største krise på mer enn 40 år når deres presidentkandidat, Donald Trump, møter en storm over seksuelt aggressive kommentarer om kvinner i en nylig oppdaget 2005-video».

Dette var før Trump kom med angrepene mot ekteparet Clinton i pressekonferansen og i debatten. Det var i et forsøk på å redusere skadeomfanget fra videoen hvor han kommer med vulgære utsagn om kvinnner at Trump kom med anklagene mot Clinton. Trump hevder at hans uttalelser bare var ufarlig «garderobesnakk», mens Bill Clinton skal ha behandlet kvinner langt verre.

I forkant av debatten hadde en rekke sentrale republikanere tatt avstand fra Trump. Spørsmålet mange kommentatorer stiller seg er om denne listen vil øke etter nattens debatt.

Trump ville ha Clinton i fengsel

I tillegg til Trumps overgrepsanklager, har mye av kommentatene i ettertid dreid seg om hans løfte om å etterforske Hillary Clinton om han blir president.

Og da Clinton ga uttrykk for at en skal være glad for at det ikke en med Trumps temperament som åndhever lovene her i landet, kvitterte Trump:

– Da ville du vært i fengsel.

Både Dana Bash i CNN og Ezra Klein i Vox sammenlighet Trump med diktatorer som fengsler sine politiske motstandere etter dette.